Kitleler yardıma hazır

Bir ses kaydını yazıya geçirmeniz, bazı iletişim bilgilerini bulmanız, bir yazıyı özetlemeniz veya rutin bir işi yapmanız gerekiyorsa isimsiz, çevrimiçi bir çalışan bunu sizin için küçük bir meblağ karşılığında yapabilir.

Bir ses kaydını yazıya geçirmeniz, bazı iletişim bilgilerini bulmanız, bir yazıyı özetlemeniz veya rutin bir işi yapmanız gerekiyorsa isimsiz, çevrimiçi bir çalışan bunu sizin için küçük bir meblağ karşılığında yapabilir.

kitlelerNitekim bir Amazon hizmeti olan "Mechanical Turk"te buna benzer 230 bin adet küçük iş var. Fakat bu hizmetlerin tek olumsuz tarafı, gerçek zamanlı olarak yapılmaması. Yani işi yapacağını söyleyenler kendi takvimlerine göre çalışıyor. Bilgisayar bilimcileri, çevrimiçi çalışanları istek anında devreye sokacak ve hemen sonuç verecek sistemler kurmaya çalışıyor. İlk çabalar, engellilerin ihtiyaçlarını gidermelerine yönelik. Örneğin görme özürlü birisinin, bir konserve kutusunun içeriğini daha sonra değil, hemen öğrenmesi. Sağır bir üniversite öğrencisinin, sınıfta yapılan bir tartışmayı sonra alacağı bir dökümden değil, hemen o anda takip etmesi. Rochester Üniversitesi'nden Jeffrey P. Bigham'ın geliştirdiği ücretsiz iPhone uygulaması VizWiz, görme özürlü kullanıcılara gerçek zamanlı yardım sağlıyor. VizWiz kullanıcıları ellerinden geldiğince iyi bir fotoğraf çekip onunla ilgili bir soruyu kaydedebiliyor. Uygulamanın ilk sürümünde fotoğraf ve kayıtlı soru, Mechanical Turk'teki bazı yüklenicilere yollanıyor ve Rochester'daki araştırmacılarca ödenen küçük ücretler karşılığında cevabı alınıyor. Profesör Bingham'ın dediğine bu yolla 6 bin kullanıcının 60 bin kadar sorusu cevaplanmış. Mechanical Turk'e gönderilen isteklerin ele alınması dakikalar da sürebiliyor, saatler veya günler de. VizWiz ise, bir fotoğraf çekmeye hazırlandıkları konusunda uyarı yaparak görme özürlülerin gerçek zamanl ı yardım almalarını kolaylaştırıyor. Ve fotoğraf çekildiği anda uygulama onu iş olarak Mechanical Turk'e gönderiyor. Vizwiz kullanıcıları arasında yapılan bir ankete göre bu hizmet, insanların kendi sosyal ağlarına göre çok daha yararlı. Kullanıcılardan birinin deyişiyle, "Bir konserve kutusu veya dondurulmuş bir gıdanın ne olduğunu hemen öğrenebilmeliyim, bir arkadaşımın bana uğrayıp açıklamasını beklememeliyim. " Yine Rochester Üniversitesi'nde geliştirilen Scribe adlı bir telefon uygulaması da işitme özürlülere yardım ediyor. Bu uygulama ses kayıtlarını gerçek zamanlı çalışanlara yolluyor. Vasıfsız bir çalışan, canlı bir ses kaydındaki sözcüklerin hepsini tek başına yazamaz. Fakat bir bilgisayar yazılımının yardımıyla kısa parçalar farklı kişilere yavaşlatılarak gönderilince kaydın yazıya geçirilmesi hem kolaylaşıyor hem de hızlanıyor. Massachusetts Teknoloj i Enst itüsü'ndeki bi lgisayar bilimcileri de çalışanların istekler gelmeden önce hazır olmasını sağlayacak bir yazılım geliştirdi. Bu yazılım, gerçek istek ekrana düştüğünde çalışanların beklemede olması için onlara ödeme yapıyor. Araştırmacıların yeni yöntemler bulmasıyla gerçek zamanlı desteğin teknikleri de gelişecektir. Örneğin çevrimiçi bir kalabalık sözlü bir çeviriyi hemen yapabilecektir. Hayatın birçok alanında olduğu gibi hızlı olmanın anahtarı, internette hazır bekleyen kitlelerin desteğini almak. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Mayıs 2013Yayınlanma Tarihi:18 Mayıs 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.