KONUŞMAK YEMEYİ ENGELLER

ESRA TÜZÜN

Kilo almanın en önemli nedenlerinden biri de stres. Psikolog Treysi Kazmirci, 'Duygularını Yemek' adlı kitabında duygusal iştahı kesmenin ve yeme bağımlılığından kurtulmanın yollarını anlatıyor.

Sevgilinizle aranız kötü gittiğinde, kendinizi buzdolabının önünde mi buluyorsunuz? İş yerinde yaşadığınız krizlerden sonra eliniz hemen çikolataya mı uzanıyor? Akşamları uykunuzu kaçıran sorunlardan gece yarısı sandviç yiyerek mi kurtuluyorsunuz? Yoksa yeni bir aşka yelken açtığınızda kilo veriyor, ilişkide sıkıntı başladığında kilo mu alıyorsunuz? Dert etmeyin, çünkü sizin gibi stres yüzünden şişmanlayan binlerce insan var! Uzman Psikolog Treysi Kazmirci, 'Duygularını Yemek' adlı kitabında stresin neden olduğu yemek yeme bağımlılığından kurtulmanın yollarını anlatıyor. İşte aşırı yeme isteğiyle başa çıkabilmeniz için yapmanız gerekenler:

YEMEK GÜNLÜĞÜ TUTUN

Bir yemek günlüğü tutun. Günlüğe ne zaman ve neler yediğinizle beraber, yemek yediğiniz anki duygunuzu da yazın.

Kendinize duygularınızı ve düşüncelerinizi rahatça günlüğünüze dökebileceğiniz bir zaman dilimi ayırın. Bunu yaparsanız duygularınızı içinize atmazsınız ve dolayısıyla onları yemek yiyerek bastırmanıza gerek kalmaz.

Yakın arkadaşlarınızla veya ailenizle daha çok zaman geçirmeye çalışın. Onlarla konuşun, sorunlarınızı paylaşın. Bu günlükle aynı görevi görse de bazen sorunlarınızı sevdiğiniz insanlarla paylaşmak, onlardan görüş almak çok daha rahatlatıcı olabilir.

SPOR YAPIN

Kendinize zaman ayırmaya gayret gösterin. Meditasyon veya sizin için meditatif etkisi bulunan herhangi bir aktiviteyi her gün veya iki günde bir tekrarlayın.

Spor yapmaya özen gösterin. Sporla, kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Üstelik çikolataya da hiç ihtiyaç duymadığınızı görünce şaşıracaksınız.

Eğer sürekli aklınız yemekteyse, buzdolabı veya erzak dolabının kapısına size 'dur diyecek' bir hatırlatma yazısı asın.

YEMESEM DE BULUNSUN

Aşırı yemek yeme dönemlerinizde telefonunuzu daha çok kullanın. Mesela canınız yemek istediğinde önce bir arkadaşınızla konuşun. O sıradaki hislerinizi ve düşüncelerinizi onunla paylaşın. Bakalım telefonu kapattıktan sonra aklınızda hâlâ yemek olacak mı? 

Evde sizi kışkırtabilecek yiyecekler bulundurmayın. "Yemesem de bulunsun" diyerek onları satın almak, onları yemek için yaptığınız hazırlığın ilk adımıdır!

Eğer yorgun olduğunuz zamanlarda daha çok yiyorsanız, uykusuz kalmamaya özen gösterin veya gün ortasında kendinize dinlenecek vakit yaratın.

Kendinizi mutlu hissettirecek şeyler yapın, hobiler edinin. Bunun yemekten çok daha kalıcı bir çözüm olduğunu göreceksiniz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Temmuz 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.