Koronavirüsün psikolojik zararlarından nasıl korunmalı

Yeni koronavirüs (COVID-19) gibi bulaşıcı hastalık salgınları, halk üzerinde ciddi anlamda stres yaratır. Korku ve belirsizlik kamu davranışlarını büyük ölçüde etkiler.

Endişeler kişisel ve aile güvenliğine, yeni hastalığı daha köklü ve iyi huylu hastalıklardan ayırt edememe, izolasyon ve karantina potansiyeli, kullanılan tedavilerin etkinliği ve yanıtı yönetmekten sorumlu kurumlara güven üzerine odaklanmaktadır.

PSİKOLOJİK ZARARLARA DİKKAT!

Bulaşıcı hastalık salgınlarına karşı olumsuz psikolojik ve davranışsal tepkiler yaygındır ve uykusuzluk, kendini güvende hissetmenin azalması, günah keçisi aramak, alkol ve tütün kullanımının artması, somatik semptomlar (enerji eksikliği ve genel ağrı, acı gibi fiziksel semptomlar) ve tıbbi kaynak kullanımının artması gibi unsurları içerir.

MEDYADAKİ YANLIŞ HABERLERE DİKKAT

Medya, bilgiyi paylaşmak için yararlı bir araç olsa da, kamuoyunun dikkatini doğru bilgi kaynaklarından uzaklaştırabilecek, söylentilerin ve komplo teorilerinin güçlendirilmesini  ve kişilerin sağlıklarını korumak için ulaşması gereken doğru bilgilerden uzaklaşmasını da sağlayabilir. Bulaşıcı hastalık salgını ile ilgili sıkıntı, genellikle;  sansasyonel olan ve yanlış bilgi içerebilen geleneksel yoldan  ve sosyal medya içeriğine maruz kalmanın sonucu ile artar.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA ENDİŞELİ

Sağlık çalışanları bulaşıcı hastalık salgınları sırasında kendilerinin ve ailelerinin sağlığı, toplum içinde damgalanma ve hasta sıkıntısını yönetme gibi endişeler de dahil olmak üzere ek zorluklar yaşarlar. Daha fazla etkilenen bölgelerde, sağlık sistemleri, aynı zamanda personel sıkıntısı çeken bakım talebindeki artıştan dolayı bunalmaktadır. Personel sıkıntısı; sağlık çalışanlarındaki hastalık, sağlık çalışanlarının hasta akrabalarına bakma ihtiyacından veya hastalığa yakalanma korkusundan dolayı  kaynaklanır.  Enfekte hastalarla çalışan sağlık çalışanları genellikle kullanımı koruyucu olabilecek kişisel koruyucu ekipmanlarının yeterliliği konusunda endişe duyarlar, bunun yanı sıra koruyucu ekipmanlar  hastalarla iletişim kurma ve görevlerini yerine getirirken yeterince rahat hareket edememek gibi sıkıntılar oluşturur.

NE YAPACAĞINIZI BİLMELİSİNİZ

Bir salgın sırasında, zamanında ve doğru bilgi, hastalığın yayılmasını kontrol etmede ve korku ve belirsizliği yönetmede kritik bir rol oynar. Ne yapacağını bilmek insanların kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olur ve kendilerini korumak için anlamlı adımlar atabilecekleri inancını artırır.



Bulaşıcı hastalık salgını sırasında, aşağıdaki öneriler hastalar ve aileleri için yararlıdır:

Haberdar olun. Www.cdc.gov'daki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ve www.who.int'teki Dünya Sağlık Örgütü gibi güvenilir kaynaklardan gelen salgın hakkında güncel bilgi edinin.

Eğitim vermek. El yıkama ve öksürük görgü kuralları gibi hastalığın yayılmasını azaltmak için hijyenle ilgili temel bilgileri takip edin ve paylaşın.

Doğru - yanlış bilgi ayrımı. Sağlık çalışanları için, güvenilir, yerleşik halk sağlığı kaynaklarını paylaşarak yanlış bilgi ve yanlış algılamaların düzeltilmesine yardımcı olun.

Medyayı sınırlayın. Bilgilendirilmiş kararlar almak için medyayı yeterince kullanın, ardından kapatın.

Stres reaksiyonlarını tahmin edin ve doğru yönlendirin. Bulaşıcı hastalık salgınına tepki olarak stres hissetmenin normal olduğunu ve kendinizdeki veya aile üyelerinizdeki stres belirtilerinin farkında olduğunuzu unutmayın. İçe kapanmak stresi artırır. Mesafe kuralına uyarak çok fazla rutinden ayrılmamak stresten korur.

Yukarıdaki önerilere ek olarak, salgından etkilenen hastaları iyileştirmek için görev yapan  sağlık çalışanları, aşağıdaki ek öneriler yoluyla kendilerine dikkat etmelidir.

Temel ihtiyaçlarınızı karşılayın. Kendinize ve başkalarına bakım sağlama yeteneğinizi optimize etmek için düzenli olarak yiyin, su için ve uyuyun.

Aralar vermek. Dinlenme ve molalarda kendinizi rahatlatacak aktiviteler bulmak kafanızı dağıtmaya ve rahatlamanıza yardımcı olabilir

İletişimde kalın. Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve meslektaşlarınızdan destek almak, izolasyon duygularını azaltabilir.

Kendinizi dinleyin. Artan stres belirtileri için kendinizi izleyin. Gerekirse bir aile üyesi, arkadaş, veya amir ile konuşun.

APA / Zeynep Güçlücan


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Mart 2020Yayınlanma Tarihi:19 Mart 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.