KRİZ CİNAYETLERİ DE ARTIRDI

REUTERS

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nden David Stuckler ve Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan Martin McKee ekonomideki değişimlerin 26 AB ülkesinde 1970 ve 2007'de intihar ve cinayet oranlarını nasıl etkilediğini araştırdı.

Araştırmacılar, işsizliğin yüzde 1 artmasının 65 yaşın altındakilerin intihar sayısında yüzde 0,8 artışa neden olduğunu, cinayetlerin de yüzde 0,8 arttığını belirledi.

Buna karşılık insanların daha fazla yürüdüğü ve daha az araç kullandığı, dolayısıyla trafik kazalarındaki can kayıplarının yüzde 1,4 düştüğü belirtildi.

İşsizliğin yüzde 3 artmasının ise 65 yaşın altındakilerde intihar oranının yüzde 4,5, aşırı alkol kullanıma bağlı ölümlerin yüzde 28 artmasına neden olduğu kaydedildi.

Araştırmada, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) "ekonomik krize bağlı stres, intihar ve ruh hastalıklarının artmasının beklenmedik olmayacağı" açıklamasına yer verildi.

Araştırmada sosyal hizmetlerin önemi de vurgulandı. Ekonomik krizin intihar üzerindeki etkisinin kişinin işinde kalmasına ya da yeniden iş bulmasına yardım eden sosyal hizmetlerin güçlenmesiyle azaldığına dikkat çekilirken, bu programlara kişi başına harcanan paranın yıllık 190 doları geçmesi durumunda işsizliğin intiharı etkilemediği sonucuna varıldı.

Araştırmacılar buna ilişkin olarak, yardım programlarına önem verilen iki ülkeyi (Finlandiya ve İsveç) örnek verdi. Finlandiya'da 1990-1993'de işsizlik yüzde 3,2'den 16,6'ya çıkarken, intihar sayısı büyük oranda düştü. İsveç'de de 1991-1992'de işsizlik 2,1'den 5,7'ye çıkarken, yine intiharların sayısında azalma oldu.

2003'te Avrupa ülkelerinin yarısında kişi başı işsizlik ödeneği yıllık 190 doların altında kaldı. Araştırma, The Lancet dergisinde yayımlandı.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Temmuz 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.