MADEN SUYU ALIŞKANLIĞIMIZ YOK
ANKA
Madensuyu Üreticileri Derneği (MASUDER) Genel Sekreteri Dr. Nizamettin Şentürk, yağmur ve kar sularının yer altına süzülürken ve yer üstüne çıkarken kayaçlardaki mineralleri bünyesine katmasıyla maden suyunun ortaya çıktığını söyledi.
Maden suyuyla, vücudun kaybettiği minerallerin geri kazanılabileceğini anlatan Şentürk, bu nedenle maden suyunun özellikle doğal mineral takviyesi yönüyle tavsiye ettiklerini vurguladı.
Şentürk, bir insanın günlük su ihtiyacının 2,5-3 litre olduğunu belirterek, bu ihtiyacın yarısının maden suyuyla karşılanması tavsiyesinde bulunduklarını dile getirdi.
Türkiye'de, maden suyu tüketiminin, kişi başına 6,5 litre olduğuna değinen Şentürk, şunları söyledi:
"Bu, çok düşük bir rakam. Avrupa'da, kişi başına yıllık tüketim 110-120 litreye çıkıyor, yıllık ortalama sıcaklık değerleri yüksek Akdeniz ülkelerinde ise 150 litreye ulaşıyor. Türkiye'de 2000 yılında tüketim 2,2 litreydi ama yaptığımız çalışmalarla tüketim gün geçtikçe yükseliyor. 2012'de kişi başına tüketimin 15 litreye çıkmasını hedefliyoruz."
Avrupa ülkelerindeki suyun mineral değerlerinin, Türkiye'dekine göre daha düşük olduğunu belirten Şentürk, "Bir ara Türkiye'de de mineral değerleri ve gazı düşük maden suyu üretimi denendi ama bizim damak zevkimize uygun olmadığı için bu tutmadı. Türk insanı, mineral değeri ve gaz oranı yüksek maden suyunu tercih ediyor" diye konuştu.
"SAĞLIK İÇİN MADEN SUYU İÇİN"
Sağlık için maden suyu içilmesini öneren Nizamettin Şentürk, maden suyunu, çocukluktan yaşlılığa her insanın içmesi gerektiğini ifade etti.
Şentürk, maden suyunun faydalarını ise, "Maden suyu, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur, hücre yenilenmesi sağladığı için özellikle yaşlılık döneminde içilmesi tavsiye olunur, osteoporoz döneminde kalsiyum takviyesi sağlar, sürüldüğünde cildi pürüzsüz hale getirir" diye sıraladı.
Tansiyon hastalarına maden suyu içmemeleri tavsiyesinde bulunulduğuna işaret eden Şentürk, "İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine yaptırdığımız bir araştırma sonucuna göre, maden suyu içmek tansiyonu yükseltmiyor, aksine dengeliyor" dedi.
Soda ile maden suyunun karıştırılmaması gerektiğine dikkati çeken Şentürk, "Soda, şebeke suyunun içine karbondioksit katılarak, gazlandırılan suya denir. Yani soda, bir nevi hormonlu domates, mineralli su ise doğal domatestir" diye konuştu.
Paylaş