Melatonin Hormonu
Bu nedenle melatonin hormonu nedir, neden gereklidir gibi sorular herkesin merak ettiği konular arasına girmiştir. Birçok yararı olduğu tespit edilen bu hormon nerede ise her derde deva gibi gözüküyor.
Melatonin beyinde yer alan epifiz bezinin salgıladığı bir hormondur. Vücudun biyoritmini düzenleyen bu hormon, kaliteli uyku için de en büyük ihtiyaçtır. Doğal bir nörotransmitter olarak bilinen melatonin, yaklaşık 45 yaşına kadar vücutta 5 ile 20 mg arası miktarda salgılanır. İlerleyen yaşlarda ise, bu miktar yavaş yavaş azalır.
Melatonin Hormonu Özellikleri
Işığa duyarlı olan melatonin, ancak karanlık alanlarda verimli bir şekilde salgılanır. Bununla birlikte ışığın az olduğu alanlarda da salgılanmasına rağmen, salgılanan hormon miktarı azalır. Bu nedenle yeterli miktarda melatonin için karanlığa ihtiyaç duyulur.
Melatonin hormonu ne zaman salınır sorunun cevabı bazı durumlarda değişiklik gösterse de, genellikle insan vücudu 23.00 ile 05.00 saatleri arasında yoğun bir şekilde melatonin salgılar. Bu nedenle bu saatler arasında karanlık ortamda gerçekleştirilen uyku, salgılanan melatonini maksimum seviyeye çıkarır. Normal şartlarda bu saatlerde yaklaşık 30 mg melatonin sentezlenir. Bu miktar yaz ile kış aylarında farklılık gösterir, çünkü güneşli günlerde melatonin daha az salgılanır.
Melatonin Hormonu Etkileri
Genellikle merak edilen konulardan biri de melatonin hormonu nereden salınır sorusunun cevabıdır. Beyindeki epifiz bezi tarafından salınan melatonin, özellikle gece uykularının kalitesi üzerinde oldukça etkilidir. Karanlık ortamlarda vücuttaki kortizol seviyesi düştüğü için, vücudun bu melatonin salgılaması daha kolay olur.
Güçlü bir antioksidan olması nedeniyle, bu hormonun kanseri önlemede oldukça etkili olduğu da yadsınamaz bir gerçektir. Bu nedenle gece geç saatlerde yatmak ya da ışıklı ortamda uyumak melatonin üretiminin azalmasına neden olur. Bu da sağlıksız uyku ve psikolojik yıpranmalar ile sonuçlanır.
Melatonin Hormonu Ne İşe Yarar?
Günümüzde melatonin hormonu ne işe yarar sorusunun cevabını merak eden çok sayıda kişi bulunur. Özellikle de uyku problemi yaşayan kişilerin bilmesi gereken melatonin hormonu faydaları şu şekilde sıralanır:
● Vücudun biyoritmini düzenler.
● Vücutta bir antioksidan olarak işlev görür.
● Enfeksiyona iyi gelir.
● Enflamasyon hastalığına karşı koruyucudur.
● Bağışıklık sistemini güçlendirir.
● Kansere karşı koruyucudur.
● Uykunun kalitesini en üst seviyeye çıkarır.
● Hücrelerin yenilenmesini sağlar.
Melatonin Hormonu Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Melatonin hormonu eksikliği söz konusu olduğunda birçok belirti ortaya çıkar. Bu nedenle Melatonin eksikliği kolaylıkla fark edilir. Bu belirtiler ise şu şekildedir:
● Uyku bozuklukları ortaya çıkar.
● Kronik yorgunluğa neden olduğu için sürekli halsizlik hissi oluşur.
● Çarpıntı ortaya çıkar.
● Cinsel isteksizlik ve cinsel işlev bozuklukları gibi rahatsızlıklar söz konusu olur.
● Depresyon ve kaygı benzeri psikolojik sorunlar oluşur.
Özellikle gece vardiyasında çalışan ya da sabahlamayı seven kişilerde ortaya çıkan bu tür belirtiler, yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Ayrıca çok daha erken yaşlanmaya sebep olan melatonin eksikliği, birçok hastalığı da beraberinde getirir. Bu nedenle uykunun kaliteli olmasına dikkat edilmelidir.
Melatonin Hormonunu Artırmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Melatonin hormonu biyoloji açısından büyük önem taşır. Bu nedenle eksikliği durumunda hormonun çok daha fazla salgılanması için bazı konularda dikkatli olunmalıdır. Bunlar kısaca şu şekildedir:
● 23.00 ile 05.00 saatleri arasında uyumaya özen gösterilmelidir.
● Uyku için tamamen karanlık bir ortam sağlanmalıdır.
● Yatak odasında televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi elektromanyetik dalga yayan cihazlar olmamalıdır.
● Sigaradan uzak durulmalıdır.
● Alkol kullanımı azaltılmalıdır.
● Kafein tüketimi asgari düzeye indirilmelidir.
Melatonin Hormonu Hangi Besinlerde Bulunur?
Melatonin hormonu hangi besinlerde bulunur ya da melatonin hormonu nerelerde bulunur gibi sorular sıklıkla karşımıza çıksa da, bu hormonun doğrudan besinler yoluyla alınmadığı bilinmelidir. Bununla birlikte bazı besinlerin tüketilmesi ile melatonin sentezi desteklenir. Bu da hormonun salınım miktarını artırır. Bu nedenle özellikle melatonin eksikliği olan kişilerin sözü geçen besinleri tüketmeleri faydalıdır. Bu besinler ise şu şekilde sıralanabilir:
● Kırmızı et ve balık gibi et ürünleri
● Muz, çilek, elma, portakal, böğürtlen, kızılcık gibi meyveler
● Fıstık, ceviz, antep fıstığı, badem, kestane gibi çerezler
● Patlıcan, ıspanak, brokoli, bezelye, domates, mantar, patates, salatalık gibi sebzeler
● Kuru fasulye, nohut, susam, keten tohumu gibi tahıllar
Melatonin Hormonunu Azaltan Faktörler Nelerdir?
İnsan sağlığı için birçok faydası olan melatonin, yetersiz miktarda vücuda salındığı zaman çok sayıda rahatsızlığa neden olur. Bu nedenle hormonun salınımını azaltan faktörlerden uzak durulmalıdır. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir:
● Uyku sırasında ışık,
● Gün içerisinde stres,
● Uyumadan önce yemek yemek,
Jetlag Sendromu Tedavisinde Melatonin Hormonunun Önemi
Jetlag Sendromu olarak bilinen rahatsızlık genellikle uçakla dünyanın farklı zaman dilimleri olan yerlerine gidildiği zaman ortaya çıkar. İnsan vücudu bu hızlı zaman değişimine adapte olamadığı için biyolojik saat uyumsuzluğu oluşur.
Bu uyumsuzluk ister istemez geceleri daha fazla salgılanan melatonin miktarını olumsuz etkiler.
Böylece;
● Uyku ve beslenme düzeni,
● Bağırsak hareketleri,
● Kan basıncı,
● Vücut ısısı gibi çok sayıda vücut fonksiyonda istenmeyen etkiler ortaya çıkar.
Bu nedenle halsizlik, kabızlık, iştahsızlık, gerginlik, baş ağrısı, adet düzensizliği, mide bulantısı, terleme gibi belirtiler söz konusu olur. Bu sürecin çok daha rahat geçmesi için melatonin salgısının hızlandırılması gerekir.
Melatonin Hormonu Hapı Kullanılmalı Mı?
İnsan sağlığı açısından büyük önem taşıyan melatonin salgısının artması için birçok noktaya dikkat edilmesi gerekir. Özellikle gece uykusunun karanlıkta yapılması, bu hormonun salınımı için hayati önem taşır. Bununla birlikte gece çalışmak zorunda kalan kişiler için ideal olan bazı melatonin hormonu hapı ve sentetik melatonin şişesi bulunur. Melatonin hormonu fiyat konusunda ise ilacın türüne göre değişiklikler görülür. İlaç endüstrisinin özellikle üzerine yoğunlaştığı bu hormonun doğal yollardan alınması en güzeli olsa da, zaruri durumlarda medikal destek alınması, birçok problemin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Melatonin Hormonu Nasıl Ölçülür?
Melatonin hormonu nasıl ölçülür sorusunun cevabını arayan kişilerin, alanında uzman olan bir hekime başvurması gerekir. Öncelikle melatonin hormonu testi ile analizi yapılan kişinin hastanın durumuna bakılır. Şayet kişinin ciddi bir melatonin eksikliği varsa, ihtiyacına en uygun tedavi yöntemi belirlenir.
Paylaş