MENOPOZDAN SONRA DA DOĞUM MÜMKÜN

DHA

Türk Alman Jinekoloji Derneği çatısı altında bu yıl 8'incisi düzenlenen Jinekoloji Kongresi'nde konuşan kongre sekreteri Doç. Dr. Cem Demirel, 250 kadından 1’inin kanser hastalığının ardından yaşamına kaldığı yerden devam ettiğini belirterek, kanser tedavisi gören kadının hamile kalıp sağlıklı bir doğum yapabileceğini söyledi. Demirel, menopozun ardından da gebe kalınıp doğum yapılabileceğini kaydetti.

8'inci Türk- Alman Jinekoloji Kongresi, Antalya’nın Konyaaltı İlçesi'nde bulunan Rixos Sungate Otel’de gerçekleştirilen, 47 yabancı, 175 Türk konuşmacının katıldığı kongrenin son gününde bir basın toplantısı düzenlendi. Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, kongrenin 1995 yılından bu yana 2 yılda bir düzenlendiğini belirterek, kongreye alanında dünyanın en iyisi olan Türk ve yabancı hocaların sunum yaptığını söyledi.

SEZARYENDE BÜYÜK ARTIŞ VAR

Özellikle 2000 yılından sonra sezaryen oranında artış yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Cihat Ünlü, ilk gebeliğinde sezaryen olanların ikinci gebeliklerinde de sezaryen olması, anne adaylarının yaş oranlarının artması, tedavi gebeliklerin sayıca artması, artan obezite sorunlarının sezaryene zemin hazırladığını söyledi. Prof. Dr. Ünlü, dünyada sezaryeni önlemek için çalışmalar yapıldığını belirterek, “Özellikle anne adaylarının doğuma bakış açılarının bir çok nedenden etkilendiği biliniyor. Annenin psikolojik faktörleri, doğum korkuları, sosyokültürel durumu bunda etkili oluyor. Özellikle anne adaylarının sezaryen istekleri ve nedenleri tam irdelenmeli. Sezaryen doğumun getireceği ekstra sorunlar hastalarla tartışılmalı. Anne adaylarının ağrı korkusu ile sezaryen istekleri varsa vajinal doğumun ağrı yöntemi konusunda bilgilendirme yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

MENOPOZUN ARDINDAN DA DOĞUM MÜMKÜN

Aynı yönteme benzer uygulamalar yapılabileceğini kaydeden Doç. Dr. Cem Demirel, “Yalnızca kanser tedavisinin ardından değil, başka nedenlerle de bu yapılabilir. Yumurtalık alınarak dondurulup, çok sonra, menopozun ardından da yerine konulup, gebe kalınması sağlanabilir” dedi.

Kongrede, infertilitede (kısırlık) genetik ve hücre tedavileri, tekrarlayan gebelik kayıplarında genetik ve immünolojik faktörler, over rezervinin değerlendirilmesi, robotik cerrahi, embriyoloji, menopoz öncesi ve sonrası değerlendirme gibi konularda sunumlar yapıldı.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Mayıs 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.