MİDE İLAÇLARINDA TEHLİKE

REUTERS

Gereksiz alınan mide ilaçlarının, milyonlarca kişiyi bu ilaçların yol açtığı önemli yan etki riskiyle karşı karşıya bıraktığı bildirildi.


Daily Mail'in haberine göre, milyonlarca kişi ciddi yan etkileri olan  pahalı mide ilaçlarıyla tedavi ediliyor.

Ülser, reflü, gastrit ve mide yanmasının tedavisinde kullanılan PPI  (proton pompası inhibitörleri) türü ilaçların yan etkileri üzerine yapılan  araştırmalar, yazılan reçetelerin yarısı ila üçte ikisinin "gereksiz" olduğunu  gösteriyor.

Araştırmalar, PPI'ler çeşitli vakalarda etkili olsa bile, yan etkisi daha  az olan ucuz bazı başka ilaçlar da aynı neticeyi verebileceği halde PPI'lerin  aşırı kullanıldığına dikkat çekiyor.

Bu tür ilaçların zatürree, osteoporoz, kemik kırılması ve böbrek  sorunları riskini artırabileceği belirtiliyor.
        
"CEPHANELİKTEKİ EN ÜSTÜN SİLAH"

British Medical Journal'da yayımlanan bir rapor, doktorların  "cephanelikteki en üstün silahı" kullanma düşüncesiyle hafif derecede mide  hastalığı olanlara dahi evvela bu ilaçları yazdıklarına dikkat çekiyor.

San Francisco Halk Sağlığı Dairesi'nden Dr. Mitchell Katz da "Archives of  Internal Medicine" dergisindeki yazısında, PPI'lerin aşırı kullanımının önemli  bir problem teşkil ettiğini belirtti.

Katz, "Proton pompası inhibitörleri, sindirim güçlüğüne tartışmasız iyi  gelir ama ne pahasına? Burada bahsettiğim para değil" dedi.
        
ARAŞTIRMALAR
        
ABD'de yapılan bir araştırmada, PPI'lerin yan etkilerine dikkati çeken  araştırmalar incelendi.

50-79 yaş arası 162 bin kadın arasında yapılan 8 yıllık araştırma,  ilaçların omurga ve el bileği başta olmak üzere kırık riskini artırdığını ortaya  koydu.

PPI'lerin midenin asit salgısını azaltmasının, vücudun kalsiyum emilimini  düşürdüğü, bunun da kemiklerin zayıflamasına yol açtığı düşünülüyor.

Bir diğer araştırma, Clostridium Difficile (C.diff) koliti tedavisi gören  1200 hastanın yüzde 42'sinde, PPI'lerin kullanılması halinde hastalığın tekerrür  etme riskinin bulunduğunu ortaya koydu.

Son 5 yılda hastanelerden taburcu olan 100 bin hasta üzerindeki bir başka  araştırma da PPI'lerin yüzde 74 oranında C.diff enfeksiyonunun artmasına yol  açtığını gösterdi.

Doktorlar, PPI'lerin mide asidini azaltmak için kullanılmalarının,  kolitin midede daha kolay hayat bulmasını sağladığını belirtiyor.

Bir başka araştırma da PPI'lerin bakterilerin yol açtığı zatürree riskini artırdığını ortaya koydu.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Mayıs 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.