MÜKEMMELİYETÇİ OLMAK ZARARLI

REUTERS

Ancak uzmanlar kötümser değil. Bazı tedavi yöntemleriyle mükemmeliyetçilik dizginlenebilir.

Mükemmeliyetçi olmak yapılan işin sonuçları ve kalitesi açısından iyi sonuçlar doğursa da ruh sağlığı açısından o kadar da olumlu değil.

Araştırmaya göre, yaptıklarında sürekli olarak en iyiyi arayanlar büyük bir psikolojik baskı altında kalıyor ve bu tip baskılar da birtakım sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.

Mükemmeliyetçi olduğu birtakım testlerle kanıtlanan orta yaşlı 50 erkeğin katıldığı araştırmada deneklerden, iki veya üç kişilik bir grubun önünde yapılacak bir konuşmanın metnini 10 dakika içerisinde hazırlamaları istendi.

Testin diğer ayağındaysa deneklerden 2083'ten geriye doğru 13'er 13'er saymaları talep edildi. Yanlış yapan deneğin baştan başlayacağı da hatırlatıldı. Test sonrasında kusursuzluğu kendisine ilke edinenlerin daha fazla stres hormonu salgıladığı ortaya çıktı. Hep en iyisini yapmak gerektiğini düşünenlerin ayrıca daha çabuk yorulduğu, daha çabuk sinirlendiği ve morallerinin daha fazla bozulduğu tespit edildi.

Araştırmacılarsa, mükemmeliyetçiliğin insanların kendi kendilerine edindikleri bir huy olduğunu ve birtakım davranış tedavileriyle daha normal ve gerçekçi seviyelere çekilebileceğini belirtiyor.




Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Ağustos 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.