MUTLULUĞUN YÜZDE ELLİSİ GENETİKMİŞ
Bilim adamlarına göre mutluluk büyük ölçüde genlere bağlı. İş, aile ve arkadaşların etkisi ise yalnızca yüzde 10! Farklı üniversitelerde yapılan araştırmaların sonuçları şöyle:
California Üniversitesi’nden psikolog Sonja Lyubomirsky ve ekibinin araştırmalarına göre iş, aile, sosyal hayat mutluluğu % 10 genetik özellikler % 50, davranışlar ise % 40 etkiliyor. İnsanı mutlu eden davranışlara örnek olarak huzurevine gitmek ya da birine yardım etmek gösteriliyor.
ABD’deki Illinois Üniversitesi’nin bir araştırması paranın da mutluluk getirmediğini söylüyor. Temel ihtiyaçlarını karşılayabilen insanlar daha fazla para sahibi olduğunda daha mutlu olmuyor.
Yine Illinois Üniversitesi’ne göre uzun süreli ve sevgi dolu bir ilişki mutluluğu artırıyor. Bu o kadar önemli ki eşini kaybedenler eski mutlulu yakalayamıyor.
Yaşlılar daha mutlu
Hollanda’da 8 bin kişi üzerinde yapılan araştırma düzenli egzersiz yapanların daha mutlu olduğunu kanıtladı. Egzersiz mutluluk hormonu endorfin salgılanmasına yardımcı oluyor.
İngiltere’deki Westminster Üniversitesi uzmanları mutluluğun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koydu. Çikolata koklamak ya da müzik dinlemek kadar küçük mutluluklar bile tükürükteki antibakteriyel dokuları artırıyor. Ayrıca kanda bulunan ve kalp hastalıklarına yol açabilen proteinlerin miktarı azalıyor.
Sydney Üniversitesi uzmanları, yaşlıların beyninde korku ve mutsuzluk merkezinin zayıfladığını, mutluluk duygusunun daha yoğunlaştığını buldu.
Güzelliğin mutluluk üzerinde etkisi sınırlı. İngiltere’de Manchester Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma dişlerini düzeltenlerin, yamuk ve çirkin dişlilerden daha mutlu olmadığını gösterdi.
Avustralyalı uzmanlara göre çikolata, cips gibi yağ oranı yüksek yiyecekler insanı daha mutlu yapıyor.
İngiltere’de okullara mutluluk dersi konuyor
KAYNAK: //www.hurriyet.com.tr
Paylaş