MÜZİĞİN AKADEMİK EĞİTİMDE KULLANILMASI

MÜZİĞİN AKADEMİK EĞİTİMDE KULLANILMASIBeceri geliştirme programında, müzik uygulaması için değişik prensipler vardır:

 

1. Müzikle ilgili konular öğretilirken, akademik konular da öğretilebilir. Mesela, bir müzik notası okunduğu zaman, sayfa boyunca soldan sağa sembolleri ayırt etme bilgisi de tatbik edilmiş olur. Yine bir ritmik sistem içinde el çırpma işlemi yapılırken, tempo içindeki bir ölçünün taksim edilmesi için, basit matematik bilgileri kullanılır. Müzik notası yazma, belli bir program içerisinde devam eden bir nota sistemi gerektirir. Bu nota sistemleri, tek başına, müzikle ilgili veya müzik dışı bilgileri kapsayan sistemlerdir.

2. Müzikal ilgi özellikle işitsel ayırt etme, hareket algılaması ve konuşma gelişimi gibi becerilerin sürekliliğini gerektirir. Şarkı söyleme ve nefesli bir müzik aleti çalma, nefes kontrolü ile beraber iyi bir telaffuzu gerektirir. Müzikal müzik aleti çalabilmek, değişen derecelerde ince hareket ayarına sahip olmak demektir. Kişinin ses kapasitesinin artması ve tonlamasının düzelmesi; dilinin gelişmesine belli bir avantaj sağlar. Ritim eğitimi, hareket akışkanlığını ve düzenliliğini artırır. Müzik icra edilirken kullanılan sayısız hüner vardır. Haliyle bir müzikal etkinliğe özendirici çalışmalar, öğrenmeyi teşvik etmede büyük bir öneme sahiptir.

3. Müzik, öğrenciye bir başka boyuttaki okul bilgilerini öğrenmek için imkân tanır. Temel becerileri tekrar eden birçok çocuk şarkısı, danslı ve müzikli oyun vardır (sayma, vücudundaki uzuvların ve yönlerin farkına varma, hayvanlar hakkında bilgi alma gibi). Kullanılan kavramlar, ‘üst-alt-sert-yumuşak-uzun-kısa’ gibi özellikle soyut öğrenme sürecine yardım eden kavramlardır.

4. Müzik öğrenme, sıklıkla olumlu psikososyal ve duygusal değişikliklerle sonuçlanır. Bir müzik parçası bestelemek veya bir müzik parçasını çalmak gibi müzikal bir hedefi başarmak, kişiye büyük bir kıvanç duygusu verir. Kişinin kendine güveninin artması, çoğunlukla böyle bir başarının en büyük hediyesi olur. Dahası, kendini müzik yoluyla ifade etmek, insanın içindeki gücü ortaya çıkaran, onu tatmin eden bir yoldur. Görüldüğü gibi, müzikal aktivitelerdeki olumlu ilişkiler, birçok uygunsuz davranışla ters düşmektedir. Yani müzikal etkileşim içine giren kişiler, otomatik olarak uygunsuz davranışlarının farkına varırlar. En azından o etkinlik süresi içinde bu davranıştan kurtulurlar. Etkinliğin sürekliliği ise, davranışın gitgide etkisi kaybetmesine, onun yerine uygun davranışın gelmesine fırsat verir. Belli bir müzikal beceride ustalaştıktan sonra, ortak gruplarda, topluluklarda ve değişik sosyal aktivitelerde değerlendirilecek bir boş zaman etkinliliği de kazanılmış olur.

5. Müzik, içinde özgürlük olan bir yapı tesis eder. Müzik, zaman içinde oluşturulmuş bir sesler bütünüdür. İleri düzeyde yapılandırılmış bir sanat formudur; kişisel üretim ve yorumları bir araya getirir. Kişilerin kendilerini ifade edebilmeleri hususunda, müzikal aktivite için oluşturulmuş gruplar kadar uygun ikinci bir ortam yoktur. Müzik, kişilere kendini ifade etme, çevreyle etkileşme, sanatsal ürünleri yorumlama veya oluşturma konularında kendi tarzlarını kazanmak için önemli bir fırsat sunar.

Çok açıktır ki müzik öğretme, birçok şeyi öğretme anlamına gelmektedir. Bunun için, aşağıdaki prensiplerin dikkate alınması çok önemlidir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Ocak 2000

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.