NASIL NEFES ALIYORUZ

REUTERS

Nasıl nefes alıp veriyoruz merak ettiniz mi? Nefes almakta TSHZ3 geninin etkili olduğu ortaya çıktı.


Günde yaklaşık 15 bin kez durmadan ve "otomatik olarak" nefes alıp vermeyi sağlayan, daha önce belirlenen iki grup sinir hücresinden yola çıkan Gerard Hilaire, Laurent Fasano ve ekibi, TSHZ3'ün bu sinir hücrelerinin işlevini yerine getirmesi için gerekli olduğunu belirledi.
Bilim adamlarının yaptığı araştırmada, TSHZ3 geninden yoksun bırakılmış fareler dünyaya geldikten hemen sonra nefes almadı ve iki dakika sonra öldü.

Rahimde solunuma ilişkin emirlerin normal olarak oluştuğunu, ancak yüzdeki sinir hücrelerinin ritmik hareketinin bulunmadığını vurgulayan araştırmacılar, TSHZ3 geninin yeni dünyaya gelen bebeğin ve yavrunun nefes alabilmesi için gerekli hücresel birçok unsurun gelişimini denetlediğine dikkati çekti.

"Journal of Neuroscience" dergisinde yayımlanan makalede bilim adamları, araştırma sayesinde uyku apnesi ya da bebeklerin ani ölümü gibi solunum sorunlarını daha ayrıntılı anlayabilmeyi umuyor.

Konuya ilişkin makale, Fransız "Le Nouvel Observateur" dergisinde de yer alıyor.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Ağustos 2010

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.