NEVZAT TARHAN TRT'de

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan Pazar günü saat 11.10 da TRT 2’de Sağlıklı Yaşam’a konuk oluyor.

Prof.Dr. Nevzat TARHANPsikiyatride Türkiye’ye ilkleri getiren hekim Nevzat Tarhan 1999’da Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi’ni kurarak sunmaya başladığı psikiyatri çalışmalarına 2000’de Çocuk ve Ergen birimini ilave ederek devam etti. Dünya’da en geniş teknolojiyi kullanan ve en yeni testleri uygulayan Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi’nde nöroloji, erişkin ruh sağlığı, çocuk ergen ruh sağlığı, aile ruh sağlığı, endüstri psikolojisi, konuşma bozuklukları, baş ağrısı, bağımlılık, uyku bozuklukları, obezite, cinsel işlev bozuklukları birimlerinden oluşuyordu.

Türkiye’de ilk ‘Beyin Check Up’ı ve ‘Manyetik Uyarım Tedavisi’ni gerçekleştiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan psikiyatride yeni tedavi yöntemlerini uzman kadrosu etkin biçimde sunmaya devam etti.

Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi’nde nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda beyin fonksiyonlarını ölçerek tanı ve tedavi yapmayı yöntem olarak seçmiş olan Nevzat Tarhan çalışmalarını bunlarla sınırlı tutmadı. Nöroloji ve psikiyatri, psikoloji birlikteliğine özel bir önem vererek multidisipliner yaklaşımı Türkiye’ye taşıyan isim oldu. 2003 yılında İstanbul Feneryolu’nda Bağdat caddesi üzerinde 5 katlı bir merkezde hizmetlerini sürdüren Tarhan 20 Mart 2007 de yataklı bir kuruma yani özel psikiyatri hastanesine olan ihtiyacı görerek bunu gerçekleştirdi.

Yönetmen ve yapımcılığını Gülçin E. Onbaşıoğlu’nun yaptığı Sağlıklı Yaşam programını Dr. Önver Özgencil ve Pınar Ayhan sunuyor.

Sağlık konusunda toplumu bilgilendirmeyi, hasta-hekim ilişkisini aktarmayı, merak edilen sorulara yanıt bulmayı ve yanlış bilgilerin getirdiği ön yargıları kırmayı amaçlayan program “Sağlıklı Yaşam” da Nevzat Tarhan psikiyatride kullandıkları ‘Düşünce Teknolojisi’ konusunda bilgiler verecek.

1998 den beri Memory Center’da uygulanan ‘Beyin Haritalaması’ sistemi beynin ürettiği sinyallerin analok kayıttan dijital formata çevrilmesi ve kalibrasyondan sonra sayılması, dört ana frekans grubuna ayrılması esasına dayanıyor.

Beynimizde binlerce biyolojik süreçler vardır. Bu süreçlerde en sonuncusu biyoelektrik faaliyettir. Bu faaliyetin ölçülmesi beyin hakkında genel bir bilgi veriyor. Tıpkı vücut ısısının ölçülmesi vücuttaki enfeksiyon hakkında bilgi verdiği gibi…

Konuyla ilgili bilgi aldığımız Nevzat Tarhan “Beynin ürettiği sinyaller anlamlı dalgalardır. Klinik olarak yorumlandığında genel bir değerlendirme ile Beta Frekans stres düzeyi yüksekliği, Alfa Frekans istirahat durumu, Delta Frekans yorgunluk durumunu, Teta Frekansı yorgunluk ve hipnotik faaliyet konusunda ön bilgiler verir.” diyor.
Beyin haritalaması Alzheimer hastalığın erken tanısında da önemli bir değeri olan yöntemdir. Psikiyatride tanıyı güçlendirmek ve tedavi takibi için hekim uygun görürse tercihe bağlı bir yöntem olarak kullanılmaktadır.
Zihinsel rehabilitasyon
Merkezde beyin ‘Check Up’ı ve ‘zihinsel rehabilitasyon’ uygulamarıda yapılmaktadır. Zihinsel rehabilitasyon çocuklarda dikkat eğitimi erişkinlerde kaybolmuş veya gerilemiş, zihinsel yetilerin tekrar kazanılmasına yönelik yeni bir tedavi stratejisidir.
Beyin Check up, yapıp unutkanlık, dalgınlık, aradığını bulamama, tekrar sormalar, okuduğunu anlama zorluğu, sinirlilik, kişilik değişimi gibi belirtilerin beyinsel bağlantıları anlaşılmaya çalışılıyor.
Neurobiofeedbeck” yöntemi
Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın Türkiye’de ilk uyguladığı sistemlerden biri de ‘Neurobiofeedbeck’ yöntemidir. Beynin ürettiği dalgaların frekanslarına ayrılıp voltajlanmadaki değişimi ölçme ve bunu tedavide kullanan düşünce teknolojisi alt yapısına neurofeedbeck deniliyor.
Neurobiofeedback (Nöroterapi) beynin ürettiği dalgalarla düşünce arasında ilişkiyi görselleştiren bir sistemdir. Biofeedbeck, sistemi ise vücut ısısı cilt direnci, solunum sayısı, kas gerginliğini ve kalp atım sayısını özel elektrotlar ile ölçerek kişinin bedensel duyumları ve düşüncelerini arasındaki ilişkiyi görselleştiren bir düşünce teknolojisi aygıtıdır.
Tedavide kaygının ve kaygının bedensel belirtilerinin yaşandığı psikiyatrik durumlarda, dikkat eğitiminde, stres yönetiminde, düşünce denetiminde başar ile kullanılan bir teknolojidir.
Manyetik Uyarım Tedavisi

Türkiye’de ilk uygulaması yine Nevzat Tarhan’ın öncülüğünde gerçekleştirilen manyetik uyarım tedavisi çok dikkat çekicidir. Psikiyatrik ve nörolojik amaçla dünyada pek çok ülkede uygulanan sistemi psikiyatrik amaçla ilk defa Memory Center’da Tarhan uyguladı. TMU tedavisi beyne doğrudan elektrik vermeden manyetik alan oluşturup beynin doğal elektriğini aktive eden bir sistemdir. Muhtemel etki mekanizması beyin hücre zarlarında var olan voltaja bağımlı çalışan iyon kanallarını aktive eder. İlaçların hücre içine girerek etki etmesini kolaylaştırır. Reseptör duyarlılığı dediğimiz ilaca duyarlılığı arttırır. Beynin senkronize çalışmasını sağlamaya yönelik aksan trafiğini resenkronize ettiğine dair bilimsel bilgiler gittikçe artmaktadır. Gebelerde ve emzirenlerde kullanılabilmesi, hastayı uyutmaya gerek olmaması, tedaviye dirençli psikiyatrik durumlar da iyi bir seçenek olmuştur.Acil krize müdahale, 24 saat psikiyatrik ambülans, nöropsikiyatrik yoğun bakım, fonksiyonel ve spekroskopik MRI, bağımlılık hastaları için idrar, kan ve saç telinde arama yapabilen gelişmiş toksikoloji laboratuarı, Türkiye’de uyku sorunlarında ihmal edilen psikiyatrik yaklaşımın giderilmesi amacıyla multidisipliner anlayışla kurulan uyku laboratuarı, yataklı çocuk servisi, hastanede beyin dalgalarında olumlu değişiklik yapan müzik türünün seçilerek hastalara dinletilmesi ve hafta iki kez ritimterapi uygulaması, resim ebru atölyeleri ile uğraşı terapilerinin yapılması gibi pek çok uygulamayı Türkiye’de ilk uygulamasını sağlayan kişi olan Dr. Nevzat Tarhan tüm çalışmalarını TRT 2 de anlatacak. Pazar günü (20.04.2008) saat 11.10 canlı yayınlanacak programa izleyicilerde sorularıyla katılabilecekler.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Ocak 2000

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.