NPİSTANBUL GRUP TERAPİSİ UYGULAMALARI
Grup Terapisi, kişiler arası öğrenme ve ilişkiler açısından en doğal ve en terapötik yöntemlerden biridir. Grup; aile, toplum ve uygarlığın gerçek bir mikrokozmozunu temsil eder. Kişilerarası ilişkiler konusunda problem yaşayanlar için grup terapisi uygun bir ortam yaratır. Doğası gereği grup terapisi, hem kendini fark etmeyi sağlayan hem de diğerlerinin farklı yönlerini görme şansını veren bir yöntemdir. Farkındalık; kendini tanımak anlamına gelir. Bilinçli duygu, düşünce ve davranışlarımızın ve bilinçaltımıza ait süreçlerin bizi nasıl etkilediğini değerlendirmemizi sağlar.
Psikodrama Grup Terapisi, spontanite, yaratıcılık ve eylem üzerine kurulmuştur. Oyun karmaşık bir insan davranışıdır, kişinin korkularının, engellenmelerin ve sosyal çatışmalarının üstesinden gelmesine yardımcı olur. Grup çalışmalarında oyun kavramı çeşitli yaklaşımlarda ele alınır. Duyguların oyuna dayalı bir şekilde dile getirilmesini sağlar. Psikodrama felsefesine göre, insan fiziksel yapısı gereği eyleme yöneliktir. Özetle Psikodrama, problemi olan kişilerin oyunlar aracılığı ile kendini ve problemini tekrar yaşamasına olanak vererek, yeni çözüm yolları bulmasına yardım eden bir tekniktir. Bu sayede katılımcıların duygularını ve iç dünyasını grup içinde özgürce ortaya konması ve yeni çözüm yolları bulması mümkün olur.
Psikodrama ve sosyodrama’nın kullanıldığı eğitimler uzman bir psikodramatist yönetiminde gerçekleşir.
Kendini tanımak isteyen herkes bu gruplara katılabilir. Bunun dışında iletişim problemleri, gelecekle ilgili kaygılarla baş etmek, okul problemleri, aile-içi ilişki problemleri, sosyal ilişkilerde yaşanan sorunlarla ilgili olarak ihtiyaca yönelik çeşitli gruplar oluşturulabilir.
Psikodrama yöntemini geliştiren J.L. Moreno’nun dediği gibi;
Paylaş