ÖĞRENCİNİN ZOR MEVSİMİ

Psikolog Orhan GümüşelKışın soğuk ve güneşsiz günleri yerini bahara bıraktı. Ancak mevsim değişikliği bahar yorgunluğunu da beraberinde getirdi.

Bu durumdan en çok etkilenenler ise öğrenciler. Bitkinlik, enerji noksanlığı ve vücutta karıncalanma gibi belirtiler gösteren öğrenciler, bu dönemde uyku ve yemek düzenlerine dikkat etmeli, magnezyum ve potasyum desteği almalı ve egzersiz yapmalı.
Baharın gelmesiyle birlikte yaşanan bitkinlik ve güçsüzlük hissini uzmanlar bahar yorgunluğu olarak tanımlıyor. Peki bahar yorgunluğu nasıl oluşuyor? Acıbadem Hastanesi iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün mevsim değişikliğinin insan biyoritmini olumsuz etkilediğini belirterek, "Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artıyor. Bu yük havada bulunan pozitif ve negatif yüklü iyonlar aracılığıyla taşınıyor. İşte bu taşıma dengesi bozuklukları iklim değişikliği dönemlerinde sıkça karşımıza çıkıyor. İnsanlarda yorgunluk belirtilerine ve ruhsal sıkıntılara yol açıyor. Ancak kronik yorgunlukla bahar yorgunluğunu karıştırmamak gerekiyor." diye konuşuyor.

 

Öğrenciyi nasıl etkiler?
Bahar yorguluğundan olumsuz etkilenenlerin başında öğrenciler geliyor. Özellikle ÖSS ve OKS'ye girecek öğrenciler, konsantrasyon eksikliğinin arttığı bu dönemde sorunlar yaşıyor ve strese giriyor. Memory Center İstanbul'dan ergen psikoloğu Orhan Gümüşel, havaların ısınmasıyla çevresel uyaranlarda artış olduğunu belirterek şöyle konuşuyor: "Eğer beslenme, günlük enerji tüketimi düzensizse ders çalışmaya geldiğinde öğrencinin enerjisi olmuyor. Gençler arkadaşlarıyla dışarı çıkmayı, çocuklar oynamayı tercih ediyorlar. Ders çalışmaları gerektiği için de çelişki yaşıyorlar. Bu da stresi artırıyor. Öğrencinin organize olması günlük yaşaması gerekiyor.

 

Karbonhidrattan kaçın
Öğrencilerin geç saatlerde yatmaması gerekli. Çünkü gündüz tüketilen enerjinin yüzde 80'ini akşam uykusunda üretiyoruz. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek vücutta şeker oluşumuna sebep olur. Bu da kas yorğunluğu yapar."
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Balcıoğlu'na göreyse bahar duygu durum bozukluklarını ortaya çıkarır. Önceden yapılan etkinliklere karşı ilgi kaybı, zevk alamama yaşanır. Balcıoğlu depresyona yönelmede yaşanabileceğini anlatarak, "Spor yapmalarını tavsiye ediyoruz. Ders aralarında yürüyüş yapabilirler. Bol sıvı almalı ve meyve-sebze ağırlıklı beslenmeliler" dedi.

Nasıl hissedilir, ne yapmalı?
İlgün'e göre bahar yorgunluğunu çok da hafife almamak gerekiyor. Bu durumun yarattığı bazı hastalıklar bulunuyor:

  • Kas ağrıları, omuz, sırt ve boyun ağrıları. l Konsantrasyon bozukluğu, neşesizlik, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması ve uyku bozuklukları.
  • Baş ağrıları.
  • Stres ve ruhsal gerginliğe bağlı olarak bağırsak ve mide rahatsızlıkları ortaya çıkar.
  • Yorgunluk sorunu olan hastalarda B ve C vitaminlerinden, magnezyum, potasyum ve çinko desteğinden faydalanılır.
  • Gevşeme egzersizlerinden yararlanılabilir.
  • Meyve, sebze ağırlıklı beslenmeye yönelmeli. Günde yaklaşık 3 litre su içilmeli. Kafein azaltılmalı.
  • Kaliteli bir uyku düzenini sağlamak için stres azaltılmalı.

    Senin mesleğin hangisi?
    Denizcilik işletmeleri yönetimi
    Alanı: Eşit Ağırlık
    Öğrenim süresi: Yabancı dil hazırlık dahil beş yıl
    Mesleğin gerektirdiği özellikler: Üst düzeyde genel yeteneğe, düşüncelerini yazılı ve sözlü ifade edebilme gücüne sahip, bir işi planlayıp uygulayabilen, başkalarını etkileyip yönlendirebilen, sosyal bilimlere, özellikle ekonomiye ilgi duyan, risk alabilen kimseler olmaları gerekir.
    Amacı: Öğrencilere uluslararası ekonomik faaliyetler arasında yer alan deniz ulaştırması ve taşımacılığı konularında temel işletmecilik ve yönetim bilgilerini kazandırmak ve deniz taşımacılığında işletme yönetim alanlarında çalışacak insan gücünü yetiştirmek.
    Alınan dersler: İşletme, iktisat, hukuk, matematik, personel yönetimi, maliyet muhasebesi, bilgisayar, finansman, deniz ticaret işletmelerinin yapıları, deniz işletmeciliği yönetimi şekilleri, deniz ticareti ve politikası, taşımacılık ilkeleri ve teknolojisi, acente ve broker işletmeciliği, temel gemicilik bilgileri gibi dersler.
    Çalışma alanları: Resmi veya özel deniz taşımacılığı şirketlerinde çalışır, görevini genellikle büroda yürütür.Yakın kıyısal seferlerde çalışan gemilerde ve yatlarda kaptanlık yapabilmektedirler. Gemilerde ve deniz limanlarında görev alabilir, kendisine ya da bir başkasına ait deniz acenteleri ve sigorta şirketlerinde çalışabilir, kendilerine ait gemiyi işletebilir.
    Bölümün bulunduğu üniversiteler: Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu

    Umay AKTAŞ
    //www.radikal.com.tr


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Ocak 2000

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.