Çocuğun eğitimin ne zaman başlamalı? Öğretmen-öğrenci ilişkisi nasıl olmalı? İşte cevabı.
Öğrenme süreci nasıl olmalı? Aileler çocuklarına nasıl davranmalı, öğretmen-öğrenci ilişkisi nasıl olmalı, eğitimin başarılı olması için nelere dikkat etmeli? Bunların hepsinin cevabını ve daha fazlasını Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Psk. Aynur Sayım anlattı…
İşte Sayım'ın görüşleri:
- Öğrenme doğumdan başlayarak öncelikle aileden sonra öğretmenlerden çevreden arkadaşlardan deneyimlerden elde edilen davranışları kapsar .
- Öğrenme yalnız okulda değil, yaşamın her alanında sürer .
- Öğrenme evrensel bir uğraştır .
- Anne babalar çocuklarına, işverenler işçilerine, eşler birbirlerine, öğretmenler öğrencilerine bir şeyler öğretirler .
- Çocuklara , gençlere bir şeyler öğretmek onlara yeni beceriler kazandırmak çok zevkli bir uğraştır . Fakat bazen bu süreç sıkıntılı da olabilmektedir . Bir insanın diğerine bir şeyler öğretme çabasını değişik öğeler etkiler .
- Bu öğelerden en etkilisi öğretme tarzının etkinliğidir . Öğretmenin ne öğrettiği, nasıl öğrettiği , kime ne öğretmeye çalıştığıdır .
- Öğrenmek ve öğretmek iki farklı kavramdır .
- Öğrenme-öğretme sürecinin etkili oluşabilmesi için iki kişi arasında çok özel bir ilişkinin kurulması gereklidir . Konuşma burada önemlidir .
Övgü ; öğrencinin gereksinimlerine saygı duyma, sınıf ortamı, sevecen bir tarz, iletişim , öğrenme özgürlüğü ,,öğrenmede önemli kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır .
Öğrenme İlişkisini neler etkiler ?
a) Öğretmendeki değişiklikler
b) Öğrencideki değişiklikler
c) Durum ve çevredeki değişiklikler
Öğretmen hem eğitim, hem öğretim sürecinde etkili ,hem de çocukların gelişimini, psikolojisini ve etkili öğretmenlik yöntemlerini bilmelidir .
Öğretmen öğrenci ilişkisinde iletişimi engelleyen yaklaşımlar nelerdir ?
1) Emir vermek , yönlendirmek : " şikayet etme , dersini çalış "
2) Uyarmak gözdağı vermek :" iyi not almak istiyorsan, kıpırda biraz "
3) Ahlak dersi vermek : " okulda yalnızca çalışmalısın "
4) Öğüt vermek, çözüm ve öneri getirmek: " senin yapman gereken zamanını iyi planlamak. Sonra bütün ödevlerini yap. "
5) nutuk çekmek, mantıklı düşünceler önermek: "ödevini tamamlamak için sadece 10 gün kaldığını hatırlasan iyi olur.
6) Öğrencilere kendi sorunlarını çözme öğretilmelidir .
Öğretmenler gençlere bir şey söylediklerinde onun hakkında ileti vermiş olurlar . Bugün onunla ilgili verdiğimiz iletiler, kendi ile ilgili değer yargılarını oluşturur . Bu nedenle öğretmenin yaklaşımı öğrencinin kendi değer yargısıyla ilgili ve öğretmenle ilişkisi açısından yapıcı olabileceği gibi yıkıcı da olabilmektedir .
Öğretmenin öğrenciyle ilişkisinde uygulaması gereken öğeler şunlar olmalıdır
Öğrenciyi kabul etme , yapıcı konuşma , edilgin dinleme (sessizlik) kapı aralayıcı iletiler (bu konuda konuşmak istermisin ?) etkin dinleme, doğru iletişim, motivasyon .
Aile , öğretmen, okul, işbirliği çocuk eğitiminde oldukça önem taşımaktadır .
Bir takım psikiyatrik rahatsızlıklarda kaliteli öğrenci-öğretmen ilişkisini engelleyebilmektedir. Dikkat eksikliği hiperaktivite, özel öğrenme güçlüğü, davranım bozukluğu, depresyon, yaygın gelişimsel bozukluklar, zeka engeli vb. gibi durumlarda tedavi ekibiyle işbirliği önem taşımaktadır.