OKULA ADAPTASYONDA OYUNCAK

A.A

Eğitime yeni başlayan öğrencinin sevdiği oyuncağı yanında getirmesi okula adaptasyonunu kolaylaştırıyor.

 


 Zonguldak Karaelmas Üniversitesi(ZKÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahru Pilten, “Eğitime yeni başlayan öğrencinin sevdiği oyuncağı yanında getirmesi okula adaptasyonunu kolaylaştırır, okul ve ev arasındaki bağları güçlendirir” dedi.

Pilten,  velilerin çocukları için her zaman en iyisini istemekle birlikte ne yapacaklarını tam olarak bilememelerini, bunun da okula yeni başlayan öğrencinin uyum sürecinin uzamasına ve kaygıya yol açtığını söyledi.

Çocuklarda kaygı yaratan durumların ileri yaşlardaki ruhsal tepkilerin temelini oluştuğuna dikkati çeken Pilten, şöyle konuştu:

“Çocuğumuzda okul fobisinin oluşmaması için dikkatli olunması gerekmekte. Çoğu zaman okula başlangıç sürecinde anne ve babalar çocuklarından daha heyecanlı ve gergindir. Bu duyguları algılayan çocuk, okul hayatında ön yargılara kapılarak panikler. Çocuğun okulu, anne ve babasından, bildiği çevreden uzak kalacağı bir mekan değil, yeni şeyler öğreneceği, arkadaşlıklar edineceği yer olarak görmesi önemlidir. Eğitime yeni başlayan öğrencinin sevdiği oyuncağı yanında getirmesi okula adaptasyonunu kolaylaştırır, okul ve ev arasındaki bağları güçlendirir. Okula gitmeden önce çocukla yapılacak bir kutlama, hevesini arttırıcı aktivite gerginliğin en aza inmesini sağlayacaktır.”

HER ÇOCUĞUN OKULA UYUM SÜRECİ FARKLI”

Pilten, çocuğun ailesiyle neşe içerisinde kahvaltı yapmasının güne hazırlamak açısından en önemli başlangıç olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:;

“Velilerin okul bahçesinde çok fazla oyalanmadan çocuklarını sınıflarına götürmeli. Anne babalar ağlayan veya eve dönmek isteyen çocuklarını azarlamadan, en önemlisi başka çocuklarla kıyaslamadan sakinleştirmeli. Yapılacak en doğru hareket, çocuğa güven vermek, cesaretlendirmek ve ailesinin onun arkasında olduğunu hissettirmektir. Anneler, çocuklarının duygusal anlamda hazır olduğunu gözlemlediklerinde ayrılma sürecine girmelidir.

Çocukların ilk haftalarda okula gitmek istememesi ebeveynlerin sık karşılaştığı durumdur. Anne ve babalar anlayışlı olup çocuklarını azarlamamalı, okula niçin gitmek istemediğini sormalı, kaygılarını öğrenmeye çalışmalı ve mantıklı açıklamalar getirmelidir. Sıradan kaygılar çocuklarda çok uzun sürmez. Eğer çocukların kaygıları 3 haftadan fazla sürerse mutlaka profesyonel birinin yardımı istenmelidir.”


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Eylül 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.