OLUMSUZLUKLARDA DEPRESYON

Formsante

Çok mutsuzum, Canım hiçbir şey yapmak istemiyor, cümleleri duyabilirsiniz. Böyle bir kişi acaba depresyonda mıdır?

 


Yaşam içinde çevrenizdeki insanlardan “Çok mutsuzum”, “Canım hiçbir şey yapmak istemiyor”, “Uyuyamıyorum” gibi birbirine benzer birçok cümle duyabilirsiniz. Böyle bir kişi acaba depresyonda mıdır?

İnsanlar karşılaştıkları her olumsuz durum veya olayda depresyona mı giriyorlar? Burada depresyon ile depresif duygu durumu arasındaki farkı netleştirmek gerekir. Depresif duygu durumu beklenmedik ve olumsuz bir durum karşısında, bir düş kırıklığı yaşandığında (yakın birinin kaybı, işten çıkarılma, beklenen terfinin alınamaması gibi) herkesin kederli, mutsuz hissedeceği durumları kapsar. Ortada depresif duygu durumunu oluşturacak bir neden vardır ve karşılaşılan bu durum çözüldüğünde, kişi tarafından sindirildiğinde, destek bulduğunda ya da ortam değiştirdiğinde duygu durumu da değişmeye başlar. Belki birkaç saat ya da birkaç gün sürer ve ortadan kalkar. Kişinin günlük yaşantısını bozmaz.

Depresyonda ise, kişi kendisini kederli hissetmesine yol açacak durumla karşılaşmıştır ancak durum karşısındaki kederli ve kaygılı hissedişi durum ile örtüşmeyecek oranda yoğun ve uzun sürer.

GENEL OLARAK DEPRESYONUN BELİRTİLERİNE BAKTIĞIMIZDA;


• Yorgunluk hissi ve enerjide azalma
• Daha önce keyif aldığı aktivitelerden keyif alamama
• Kilo kaybı ya da artışı
• Uyku bozuklukları (artması-azalması, kalitesiz uyku, uykunun çok sık bölünmesi)
• Düşünmede yavaşlık
• Motor aktivitelerde ve konuşmada yavaşlık
• Duygulanımda abartılı oluş (ani öfke çıkışları vb.)
• Ağlama nöbetleri, anlamsızlık ve boşluk duygusu
• Yalnızlık duygusu ve düşünceleri
• Motivasyon ve hedef kaybı
• Sosyal ilişkilerde bozulma
• Ölüm ve intihar düşünceleri

KADINLARDA ERKEKLERDEN FAZLA

Depresyonun kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla 2 kat daha fazladır. Depresyonun kadınlarda daha fazla görülmesi kadınların içinde bulundukları sosyal faktörlerle, biyolojik faktörlerle ve psikolojik faktörlerle açıklanabilir.

ROLLER ÇOĞALDIKÇA


Çalışan kadın olma ve anne olmak gibi iki rolü aynı anda yürütmeye çalışan kadınlar çoğu zaman çocuklarının bakımı konusunda yeterince iyi olamadıkları konusunda suçluluk duyguları içine girerler. Suçluluk duyguları da kadının elinde olan tüm zamanı çocuklarına adamaları gereken bir zaman olarak görmelerine ve tercihlerini sürekli çocuklarının memnun olacağı aktiviteleri gerçekleştirmek üzerine kurarlar.

İçinde sıkışmış olduğu roller kadının deşarj olma fırsatları bulmasını olanaksız kılabilir. İçinde kaldığı yoğun stres karşında kadınlar “iyi bir eş olma”, “iyi bir anne olma”, “hedefleri olan bir çalışan olma”, “iyi bir ev kadını olma” gibi “iyi ….” devam ettirilebilecek beklentiler nedeniyle sıkışmışlık duygusu içinde kalabilirler. Tüm bunlara biyolojik ve psikolojik faktörlerden bir ya da bir kaçı eşlik ettiğinde kadın kendisini depresyon içinde bulabilir.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:25 Ekim 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.