Panik Atak belirtileri ne kadar sürer?
Yüksek bir çarpıntı ile kendini gösteren panik atak daha sonra yavaşlayarak azalmakta ve etkisini yitirmektedir. Panik atak geçiren kişiler o sırada ciddi bir sağlık sorunu yaşadıklarını düşünmektedirler. Bu şikayetle hastanenin asil servisine giden hasta üzerinde incelemeler yapıldıktan sonra aslında ciddi bir sağlık probleminin olmadığı ve panik atak nöbeti geçirdiği anlaşılmaktadır.
Yalnızca psikolojik bir rahatsızlık olan panik atakta kişi bu durumu öyle algılamamakta ve fizyolojik bir sorunu olduğunu düşünmektedir. Ancak panik atak tamamen psikolojik bir rahatsızlıktır. Hastalar panik atak sırasında ölüyor olduklarını düşündükleri için büyük bir korku duymaktadırlar. Peki panik atak belirtileri ne kadar sürer?
Panik Atak Belirtileri
Semptomlar hissedilmeye başladığı anda vücutta bir adrenalin salgılaması gerçekleşmektedir. Adrenalin hormonu ile birlikte hastada çarpıntı başlamaktadır. Bu sırada vücutta kaslara daha fazla kan pompalama yaşanmakta ve beyin tehlike hissini algıladığı an bu durum için hazırlıklara başlamaktadır.
Kaygı anı ile birlikte hastalarda daha hızlı nefes alma durumu görülmektedir. Kalp çarpıntısı ve bununla beraber aşırı korkuya ve tabi en önemlisi aşırı odaklanma durumu yaşayan hasta yirmi ile otuz dakika içinde bu durumdan kurtulmaya başlarlar. Bir anda ve hızlıca gelen bu korkular yavaş yavaş azalmakta ve en sonunda durmaktadır. Panik atak rahatsızlığı en fazla otuz-kırk dakika sürmektedir. Bu süreden sonra atak kaybolmakta ve vücut eski haline dönmeye başlamaktadır.
Panik Atak Tedavisi
Daha önce de dediğimiz gibi panik atak tamamen psikolojik bir rahatsızlıktır. Bir tehlikeye odaklanmış olan beyin vücuda adrenalin pompalamaya başlamakta bu durum ise panik atak sürecini başlatmaktadır. Ancak bu süreçte tehlike dış bir mekânda değil hastanın içindedir. Hasta boğulduğunu, kalp krizi geçirdiğini veya çıldırmaya başladığını düşünmekte bu duruma aşırı odaklanmaktadır. İşte bu aşırı odaklanma durumu da panik atak nöbetlerini ortaya çıkarmaktadır.Panik atak hastalarında tedavi edilmesi gereken asıl nokta odaklanmadır. Her durumu bir felaketmiş gibi gören hastalar aslında oldukça sağlıklılardır. Vücutları son derece sağlıklı çalıştığı için bu durum yaşanmaktadır. Yani bu noktada önemli olan, hastanın psikolojik kökenli bir rahatsızlık geçirdiğinin farkında olmasıdır. Psikoterapiler sırasında gösterilen teknikleri uygulayarak hastalar bu durumu aşabilir ve yalnızca psikolojik bir problemleri olduğunu anlayabilirler.
Paylaş