PASİF AGRESİF KİŞİLİKLE NASIL YAŞANIR?
NP GRUP
Kendilerini kırgın, ihanete uğramış, yanlış anlaşılmış sayan, suçlu hissettikleri zaman çeşitli kisveler altında saldırılar yapan, yardımseverlik, iyilik severlik kisvesi altında hedef seçtiği kişiyi öfkelendirip, çıldırtan ve sürekli işleri yavaşlatan yöneticileriyle sürekli tartışan, gülerken ısırabilen pasif agresif kişilik yapısında olanların genel ruh hallerini, yaşadıkları hastalıkları ve onlarla nasıl yaşanabileceğini uzmanlar bu akşam ÜLKE TV'de 'İyi Bak Kendine' programında Uğur Canbolat'a değerlendirecekler.
Bazı insanlar kendi kendilerini kandırmanın ustasıdırlar. Kişilikleri kayar sanki... Kendilerine bir rol biçerler ve bu role inanırlar. Kişiliklerini kabul edilebilir ve edilemez diye ikiye ayırırlar. Kabul edilemez saydıkları parçayı yok sayarlar. Pasif - agresifler de bu özellik çok belirgindir. Pasif - agresifler saldırganlık dürtülerini yanlış kullanmaktadırlar. Bir toplantıda patronuna söyleyemediği bir sorunu veya patronunun bir kusurunu, arkadaşlarına iyilik yapıyor kisvesi altında söyleyip ego doyumu sağlamaya çalışır. İlginçtir bu eylemi yaparken bu kişiler samimidirler, bilerek yapmazlar. Çünkü kişiliklerinin bu yönünü kabul etmezler. Eğer farkındalık sağlanırsa kişilik gelişimi oluşur.
İyi Bak Kendine programında Uğur Canbolat'ın bu akşamki konukları Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Semra Baripoğlu ve Uzman Psikolog Yıldız Burkovik pasif agresif kişilikte olanların nasıl tanınacağına ilişkin ipuçları verecekler.
Aşağıdaki davranışlar bu akşam ele alınacak Pasif Agresif ruh halini tanımakta yarar sağlar:
1- Sürüncemede bırakır, yapılması gereken şeyi geciktirir veya zamanında yetiştirmez.
2- Yapmak istemediği bir şeyi yapması istendiğinde kızar, surat asar veya tartışmaya girer.
3- Kasten yavaş çalışıyor veya kötü yapıyor gibi görünür.
4- Haksız yere karşı çıkar, sıklıkla itiraz eder.
5- "Unuttuğunu" öne sürerek yükümlülüklerden kaçınır.
6- Eksiklik ve yetersizlik duygusunu sıklıkla taşır.
7- Kolayca küser.
8- İnatçı olarak bilinir.
9- Başkalarından gelen faydalı tavsiyelere içlenir, bozulur.
10- Kolayca gücenir, gönül koyar.
11- Grup faaliyetlerinde kendisine düşeni yapmayarak başkalarının çabalarını boşa çıkarırlar.
12- Yetkili durumundaki kişileri anlamsız yerde eleştirirler.
13- Kendisinden üstün hissettiği kişileri küçümser, kusurlarını ararlar.
14- Vermeyi, yardım etmeyi severler.
15- Onaylama ve övgü açlığı içerisindedirler.
16- Kendilerinin başkaları için çok şey yaptığını fakat başkaların aynı iyiliği yapmadığını hep düşünürler, çoğu zaman belgelerle gösterirler.
17- Karşı tarafı öfkelendirir sonrada onu suçlar "öfkeni kontrol etmen gerekir" derler.
18- Her şeye öncelikle "hayır" deme eğilimindedir.
19- Olmamış ve söylenmemiş şeyler için gerilim çıkarmayı sıklıkla yapar.
20- Yakın çevresi yorucu ve zor kişi olduğunu söyler.
21- Yanlışlarının yanlış anlaşılmaktan ibaret olduğunu sanarlar.
Bu benzeri davranışlar gösterin kişilerin hayata nasıl baktıkları, çevrelerinde ne gibi tahribata neden oldukları, hangi fiziksel ve psikiyatrik hastalıkları yaşadıkları ve ne şekilde tedavi edildiklerinin ele alınacağı programda canlı bağlantılar ile seyirci soruları alınacak, 'iyibakkendine@ulketv.com.tr' adresine gelen e posta soruları da stüdyo konuğu uzmanlar tarafından cevaplandırılacak. 0216 633 06 96 nolu danışma hattını arayıp isim ve sorusunu bırakanlara da cevap verilecek.
Programın PSİKOGÜNDEM bölümünde tanınmış Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan; ABD'de yapılan APA Dünya Psikiyatri Kongresinde tartışılan konuları kongreden katılarak İyi Bak Kendine programına değerlendirecek.
Uğur Canbolat'ın hazırlayıp sunduğu Ayhan Pala'nın yönetmenliğini yaptığı kendine iyi bakmak isteyenlerin, modern insanın sorunlarına dair yeni arayışlar bulan yeni çözümler üreten ekranların 'Koruyucu Ruh Sağlığı' programı İyi Bak Kendine bu akşam saat 23.30'dan sonra ÜLKE TV'de.. ÜLKE TV TÜRKSAT 2 A uydusu, KABLO TV, DIGITURK 38. ve D-SMART 94. kanaldan izlenmektedir.
Paylaş