PENGUENLERİN DNA'SI ANTARTİKA'NIN DEĞİŞEN İKLİMİ HAKKINDA İPUÇLARI VERİYOR
Adélie penguenlerinin binlerce yıl önce Antartika'daki iklim koşullarının nasıl değiştiği konusunda birtakım ipuçları verdiğini açıklandı.
Bilimadamları, 37 bin yıl öncesine ışık tutan Adélie penguenlerinin DNA'larının analiz raporunu PLOS Genetic gazetesinde açıkladı. Adélie penguenlerinin iklim değişikliği problemi üzerine çalışmak için çok iyi bir model olduklarını söyleyen Brisbane'de Griffith Üniversitesi'nde görevli Profesör David Lambert, "Penguenler ekvatoral bölgelerdekinden daha yüksek ısı dalgalanmalarında yaşayabildiler. Bu penguenler 18 bin yıl önce buzul çağından beri 10°C sıcaklıkta hayatta kalabiliyorlar" dedi. Türlerin göç etmesinin kendi sıcaklıklarını koruyarak iklim değişikliğiyle mücadele edebildiklerinin bir kanıtı olduğunu belirten Lambert, Adelie penguenlerinin ise yaşayabildikleri en soğuk yerde yaşadıkları için gidecek başka yerleri olmadığını söyledi.
Lambert ve meslektaşları, anne penguen ve çocuklarının mitokondriyal DNA'larının, Antartika'nın çok soğuk ve kuru koşullarında muhafaza edilen 37 bin yıl önceki penguenlerin kemiklerinden alınan DNA'larla aynı olduğunu buldular. Lambert, bu penguenlerin bundan 120 bin yıl önce buzul çağında yaşadıklarını da tahmin ediyor.
KAYNAK: www.zaman.com.tr
Paylaş