Polen Alerjisi İlaçları Nelerdir?

Polen alerjisinde Antihistaminikler hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı ve sulu gözleri hafifletir. Oral antihistaminik örnekleri arasında setirizin (Zyrtec Allergy), feksofenadin ve loratadin (Claritin, Alavert) bulunur. Kortikosteroid burun spreyleri. Bu ilaçlar nazal semptomları iyileştirir.

MEVSİMSEL ALERJİLER VE POLEN ALERJİSİ NEDİR?

Bahar, çiçek tomurcukları ve çiçek açan ağaçlar anlamına gelir ve mevsimsel alerjisi olan milyonlarca insandan biriyseniz, aynı zamanda hapşırma, tıkanıklık, burun akıntısı ve diğer rahatsız edici semptomlar anlamına gelir. Saman nezlesi ve alerjik rinit olarak da adlandırılan mevsimsel alerjiler sizi oldukça zorlayabilir.

ALERJİ BELİRTİLERİNİZİ VE SEMPTOMLARINIZI AZALTMAK İÇİN;

- Kuru ve rüzgarlı günlerde içeride kalın. Dışarı çıkmak için en iyi zaman, havadaki polenlerin temizlenmesine yardımcı olan iyi bir yağmurdan sonradır.

-Alerjenleri harekete geçiren çim biçme, yabani ot çekme ve diğer bahçe işlerinden kaçının.

-Dışarıda giydiğiniz kıyafetleri çıkarın ve cildinizden ve saçınızdan polenleri temizlemek için duş alın.

-Dışarıya çamaşır asmayın, polenler çarşaflara ve havlulara yapışabilir.

-Dışarıda iş yapıyorsanız yüz maskesi takın.

-Polen sayısı yüksek olduğunda ekstra yürüyüş yapın.

- Havada çok fazla polen olduğunda mevsimsel alerji belirti ve semptomları alevlenebilir. Bu adımlar alerji seviyenizi azaltmanıza yardımcı olabilir:

-Polen tahminleri ve mevcut polen seviyeleri için hava durumunu takip edin.

-Yüksek polen sayısı tahmin ediliyorsa, belirtileriniz başlamadan önce alerji ilaçları almaya başlayın.

-Mümkünse geceleri veya polen sayısının yüksek olduğu diğer zamanlarda kapı ve pencereleri kapatın.

-Polen sayısının en yüksek olduğu sabahın erken saatlerinde açık hava aktivitelerinden kaçının.

- Evinizin havasını temiz tutun.

Evinizdeki havadaki tüm alerjenleri ortadan kaldırabilecek mucizevi bir ürün yoktur, ancak şu öneriler yardımcı olabilir:

-Evinizde ve arabanızda klima kullanın.

-Evinizde zorunlu hava ısıtması veya klima varsa, yüksek verimli filtreler kullanın ve düzenli bakım programlarına uyun.

-Bir nem giderici ile iç mekan havasını kuru tutun.

-Yatak odanızda portatif, yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi kullanın.

- HEPA filtreli bir elektrikli süpürgeyle zeminleri sık sık temizleyin.

Reçetesiz Alerji İlaçları Hangileridir?

Çeşitli reçetesiz ilaçlar alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Nazal Steroidler

Bunlar burnunuza püskürttüğünüz ilaçlar. Alerjik rinitte ilk tedavi seçeneğidir. Tıkanıklığı, burun akıntısı veya kaşıntısını, hapşırmayı ve diğer semptomları giderirler. Nazal steroidler genellikle doktorların önerdiği ilk tedavi yöntemidir.

Bazı steroid spreyler doktor reçetesi gerektirir, ancak üçü, budesonid (Rhinocort Allergy), flutikazon (Flonase) ve triamsinolon (Nasacort Allergy 24HR) gerektirmez. Polen mevsimi başlamadan önce kullanmaya başlamak ve ömrü yettiği sürece devam etmek en doğrusudur. Belirtilerinizin iyileşmesi bir hafta kadar sürebilir.

Ağız yoluyla aldığınız steroidler (oral steroidler) sadece nadir durumlarda burun alerjilerini tedavi etmek için kullanılır.

ANTİHİSTAMİNİKLER

Bu ilaçlar kimyasal histamine karşı çalışır. Alerjik reaksiyon sırasında vücudunuz histamin üretir ve sizi perişan eden semptomlara neden olur.

Antihistaminikler haplarda ve burun spreylerinde bulunur. Haplar kaşıntı, hapşırma ve burun akıntısını hedefler. Nazal spreyler tıkanıklık, kaşıntılı veya akan burun ve geniz akıntısı üzerinde çalışır.

Bazı reçetesiz haplar belirtilerinizle daha uzun süre savaşabilir. Dikkatli olun, sizi uykulu da yapabilirler.

-Setirizin (Zyrtec)

-Feksofenadin (Allegra)

-Levosetirizin (Xyzal)

-Loratadin (Alavert, Claritin)

Diğerleri sizi uykulu hissettirebilir, örneğin:

-Bromfeniramin (Dimetapp Alerjisi, Nasahist B)

-Klorfeniramin (Klor-Trimeton)

-Klemastin (Tavist)

-Difenhidramin (Benadril)

Aşağıdakiler dahil olmak üzere bir burun spreyinde diğer antihistaminik türlerini almak için bir reçeteye ihtiyacınız olacak.

- Azelastin (Astelin)

-Azelastin/Flutikazon (Dymista). Bu, bir antihistamin ile bir nazal steroidi birleştirir.

-Olopatadin (Patanaz).

Dekonjestanlar

Bu ilaçlar tıkalı burnunuzu açar. Psödoefedrin ve fenilefrin gibi bazı türleri hap veya sıvı olarak alabilirsiniz. Diğerleri, oksimetazolin ve fenilefrin gibi bir burun spreyi ile gelir.

Dekonjestan burun spreylerini arka arkaya 3 günden fazla kullanmayın, aksi takdirde rebound tıkanıklığı yaşayabilirsiniz, bu da tekrar tekrar tıkanmanız anlamına gelir.

Diğer İlaçlar ve Kombinasyonlar

Cromolyn sodyum (NasalCrom), vücuttaki mast hücreleri adı verilen belirli hücrelerin alerji semptomlarına neden olan kimyasalları salmasını engelleyen bir burun spreyidir. Reçetesiz temin edilebilir ve burun akıntısı/kaşıntısına, hapşırmaya ve tıkanıklığa yardımcı olur.

Reçeteli ilaç montelukast (Singulair), lökotrienler adı verilen maddeleri bloke eder. Astım ve alerjiye bağlı şişmeye neden olabilirler. Nasal ipratropium, alerjiniz nedeniyle burun akıntınız varsa yardımcı olabilecek reçeteli bir burun spreyidir.

Bazı ürünler birden fazla ilaç türü içerir. Allegra-D, Claritin-D ve Zyrtec-D'de hem bir antihistamin hem de dekonjestan psödoefedrin bulunur.

ORAL ANTİHİSTAMİNİKLER

Antihistaminikler hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı veya akıntısı ve sulu gözleri hafifletmeye yardımcı olabilir. Oral antihistaminik örnekleri arasında setirizin (Zyrtec Allergy), feksofenadin (Allegra Allergy) ve loratadin (Claritin, Alavert) bulunur.

KORTİKOSTEROİD BURUN SPREYLERİ

Kortikosteroid burun spreyleri nazal semptomları iyileştirir. Örnekler arasında flutikazon propionat (Flonase Allergy Relief), budesonid (Rhinocort Allergy) ve triamsinolon (Nasacort Allergy 24 Hour) yer alır. Kortikosteroid burun spreylerinin uzun süreli kullanımı hakkında doktorunuzla konuşun.

ROMOLYN SODYUM BURUN SPREYİ

Cromolyn sodyum burun spreyi spreyi, semptomlara neden olan bağışıklık sistemi ajanlarının salınmasını engelleyerek alerji semptomlarını hafifletebilir. Alerjenlere maruz kalmadan önce tedaviye başlanırsa en iyi sonucu verir. Çok güvenli bir tedavi olarak kabul edilir, ancak genellikle günde 4 ila 6 kez kullanılması gerekir.

ORAL DEKONJESTANLAR

Oral dekonjestanlar Psödoefedrin (Sudafed) gibi oral dekonjestanlar, burun tıkanıklığından geçici olarak kurtulma sağlayabilir. Bazı alerji ilaçları, bir antihistamin ile bir dekonjestanı birleştirir. Örnekler arasında setirizin-psödoefedrin (Zyrtec-D 12 Saat), feksofenadin-psödoefedrin (Allegra-D 12 Saat Alerji ve Tıkanıklık) ve loratadin-psödoefedrin (Claritin-D) yer alır. Bir dekonjestan kullanımının alerji semptomlarınızı tedavi etmek için iyi olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşun.

SİNÜSLERİNİZİ SOLÜSYONLA AKITIN

Nazal pasajlarınızı salin solüsyonuyla durulamak (burun yıkama), burun tıkanıklığını gidermenin hızlı, ucuz ve etkili bir yoludur. Durulama doğrudan mukus ve alerjenleri burnunuzdan temizler. Salin solüsyonları hazır olarak veya suya eklenecek kitler halinde satın alınabilir. Kit veya ev yapımı salin solüsyonu kullanıyorsanız enfeksiyon riskini azaltmak için şişelenmiş su kullanın.

EV YAPIMI SİNÜS SOLÜSYONU NASIL YAPILIR?

Ev yapımı solüsyonlarda 1 litre (1 litre) su, 1,5 çay kaşığı (7,5 mililitre) konserve tuzu ve 1 çay kaşığı (5 mililitre) kabartma tozu bulunmalıdır. İrigasyon cihazını her kullanımdan sonra temiz su ile durulayın ve açık havada kurumaya bırakın.

POLEN ALERJİSİNDE ALTERNATİF TEDAVİLER

Saman nezlesi semptomlarını tedavi etmek için bir dizi doğal ilaç kullanılmıştır. Semptomları iyileştirebilecek tedaviler, çalı kaymağı özleri, spirulina (bir tür kurutulmuş alg) ve diğer bitkisel ilaçları içerir. Sınırlı sayıda iyi tasarlanmış klinik araştırmaya dayanarak, bu ilaçların güvenliğini ve etkinliğini gösterecek yeterli kanıt yoktur.

Alerjide akupuntur tedavisi

Akupunktur çalışmalarının sonuçları olası sınırlı faydayı göstermiştir, ancak çalışmaların sonuçları karışıktır. Alternatif tedavileri denemeden önce doktorunuzla konuşun.

Ev ilaçları yeterli olmadığında;

Birçok insan için alerjenlerden kaçınmak ve reçetesiz ilaçlar almak semptomları hafifletmek için yeterlidir. Ancak mevsimsel alerjileriniz hala canınızı sıkıyorsa pes etmeyin. Bir dizi başka tedavi mevcuttur. Kötü mevsimsel alerjiniz varsa, sağlık uzmanınız belirtilerinizi tam olarak hangi alerjenlerin tetiklediğini öğrenmek için cilt testleri veya kan testleri yaptırmanızı önerebilir. Test, belirli tetikleyicilerinizden kaçınmak için hangi adımları atmanız gerektiğini belirlemenize ve hangi tedavilerin sizin için en iyi sonucu vereceğini belirlemenize yardımcı olabilir.

Alerji Aşıları ve Diğer İmmünoterapiler

Alerji aşısı olduğunuzda, doktorunuz size belirtilerinize neden olan küçük, kademeli olarak artan miktarlarda polen verir. Zamanla, vücudunuz bunlara karşı bir direnç oluşturur. Çekimler, muhtemelen 3 ila 5 yıl süren uzun vadeli bir taahhüttür. Bundan sonra, doktorunuz onlara hala ihtiyacınız olup olmadığını görecektir.

Muayenehanede aşı olmak yerine evde alabileceğiniz dil altı tabletleri de var. FDA bu ürünlerden üçünü onayladı: Grastek, Oralair ve Ragwitek. Çekimlerle aynı şekilde çalışırlar. Amaç, alerji tetikleyicilerine karşı toleransınızı artırmaktır. Tabletler bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir, bu nedenle sizin için güvenli olduğundan emin olmak için ilk tabletinizi doktorunuzun ofisinde almanız gerekecektir. Herhangi bir reaksiyon göstermeseniz bile ağzınızda veya dudaklarınızda kaşıntı veya yanma hissedebilir veya mide rahatsızlığı yaşayabilirsiniz. Bu sorunlar genellikle birkaç gün sonra ortadan kalkar.

Bazı insanlar için alerji aşıları (alerjen immünoterapisi) iyi bir seçenek olabilir. Duyarsızlaştırma olarak da bilinen bu tedavi, alerjinize neden olan maddelerin küçük miktarlarını içeren düzenli enjeksiyonları içerir. Zamanla, bu enjeksiyonlar semptomlara neden olan bağışıklık sistemi reaksiyonunu azaltır. Bazı alerjilerde tedavi dil altına tablet şeklinde verilebilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Haziran 2023Yayınlanma Tarihi:30 Mayıs 2023

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.