PSİKOLOJİK ETKİSİ BÜYÜK
A.A
İthal edilen et miktarının henüz çok düşük olduğu ancak psikolojik etkisinin büyük olduğu açıklandı.
Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, Türkiye'de bir yılda tüketilen et miktarı düşünüldüğünde, ithal edilen et miktarının henüz çok düşük olduğunu ancak ithalatın psikolojik etkisinin büyük olduğunu söyledi.
Saygılı, Türkiye'de resmi rakamlara göre yılda 500 bin ton et tüketildiğini, kaçak kesimlerin de eklenmesi halinde bu rakamın 800 bin tonu bulabileceğini kaydetti. Bu miktar göz önüne alındığında ilk ithal hayvanların geldiği Haziran ayının başından bu yana ithalat rakamlarının henüz çok düşük olduğunu ifade eden Saygılı, ithalatın, başta üretici olmak üzere toplum üzerinde yarattığı psikolojik etkinin ise çok büyük olduğunu ifade etti. Saygılı, “Üretici, (Bizim ürettiğimiz et elimizde kalacak. Et fiyatlarında çok ani düşüşler olacak, elimizdekini zararına satmak zorunda kalacağız) diye düşünerek damızlık düvelerini kesmeye başlıyor” dedi.
Saygılı, kırmızı ette arz ve talep dengesini sağlamak yerine tüketiciye yansıyan fiyatları ithalatla düşürmeye çalışmanın geçici bir çözüm olduğunun görüldüğünü iddia ederek, “Et fiyatlarında 2-3 liralık düşüş oldu. Sonra yeniden yükseldi. Bu her ithalatta tekrarlanacak” diye konuştu.
Et fiyatlarının yükselişindeki asıl nedenleri bir kenara bırakıp ithalatla sorunu çözmeye çalışmanın yanlış olduğunu kaydeden Saygılı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu, Türkiye'de terörden daha büyük tahribat yaratır. Terörün bitmesi için çözüm yolları aranıyor ve yakında bulunacaktır ama et üretimi durursa, buna bir çözüm bulamazsınız. Yani bittiği noktadan tekrar geri dönüş mümkün değil.”
Türkiye;deki işletmelerin yüzde 99'unun küçük aile işletmeciliği olduğunun altını çizen Saygılı, bu küçük aile işletmeciliği yapan üretici başka bir yerde istihdam edilemezse işsiz sayısının artacağını, toplumsal huzursuzluğun ortaya çıkacağını savundu.
Paylaş