Ramazan'da sağlıklı beslenmenin 10 kuralı

Ramazan döneminde 10 basit kurala dikkat ederek hem kilo verebilir hem de sağlıklı beslenebilirsiniz.

1) 2.5 lt. su için: Özellikle Ramazan’da su kaybı daha belirgin olacak bu nedenle vücut  ödem tutmaya meyil gösterecek. Bu nedenle iftarla sahur arası en az 2.5 lt su için. En az 3 fincanı da rezene çayı için ki mide rahatsızlığı; gaz ve şişkinlik yaşamayın.

2) Baharatları ramazanda azaltın: Tarçının kan şekeri düzenleme özelliği olduğu için tarçını özellikle kompostolarda kabuk tarçın olarak bolca tüketin.

3) İftarı çorbasız yapmayın: Sebze çorbaları en önemli besin kaynaklarından biri ve midenize de ilk giren besinlerden olmalı. Havanın daha da sıcak olduğu günlerde taze naneli bir yoğurt çorbası da iyi bir seçenek olacaktır.

4) İftar ve sahurda yemekleri yavaş yavaş ve çok çiğneyerek yiyin: Doyma hissinin ağzınıza attığımız ilk lokmadan tam 13 dakika sonra beyine ulaştığını unutmayın. Çorbadan sonra ana yemeğe geçmeden önce en az 2-3 dakika ara verin.

5) Sahurda soyalı müsli yiyin: Soya en önemli bitkisel protein, müsli ise sahurda çok doyurucu bir karbonhidrat seçimidir. İçine 1.5 tatlı kaşığı kabaca öğütülmüş keten tohumu da ekleyin.

6) Tatlıyı iftardan en az 2 saat sonra yiyin: Haftada 1’den daha sık tatlı tüketmeyin ve tatlıları daha çok sütlü olanlardan; cevizli güllaç, sütlaç tercih edin. Şerbetli tatlılardan kaçının.

7) Ara öğünlerde bol bol kabuklu meyve tüketin: Kabuklu meyveler hem tokluk hissini arttırıyor hem de vitamin desteği sağlıyor. Bağırsağınızın da daha iyi çalışmasını sağlayan meyveleri zaman zaman bol tarçınlı ılık komposto olarak da tüketilmeli ve bu sayede sıvı desteği de sağlamalı.

8) Cevizi unutmayın: Ceviz içi en önemli omega 3 desteklerinden biri ve tokluk hissini arttırıyor. Ara öğünlerden birinde 3 adet ceviz içi yemeyi unutmayın.

9) Haftada en az bir kez balık yiyin: Balıkta vücudunuzun ihtiyacı olan en önemli yağlar mevcut ve bu yağlar metabolizmamızın hızını da arttırıyor zayıflamayı da kolaylaştırıyor.

10) İftardan sonra en az 20 dk yürüyün: Yürümek metabolizma hızını artırır.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Nisan 2020Yayınlanma Tarihi:18 Eylül 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.