RESİM YAPARAK RAHATLAYIN!

RESİM YAPARAK RAHATLAYIN!Türkiye'nin ilk özel Nöropsikiyatri Hastanesi olan NPİSTANBUL Hastanesi bünyesinde pek çok yeniliği barındırıyor. İnsanların hafızalarında derin izler bırakan demir parmaklıklı hastanelerden kırılmaz camlı, ayrı ayrı renklerle pırıl pırıl aydınlatılmış, kişinin kendini otelde hissedebileceği güzellikte oluşturulmuş bir hastane ortamında psikolojik destek alınabilir hale gelindi.

Gündüz salonlarında günaydın toplantılarının yapıldığı, birlikte kitapların okunduğu, spor yapılabildiği, müzik terapi uygulamalarının yine ilk yapıldığı NPİSTANBUL Hastanesi'nde bir başka bir yenilik daha var.

Burada yatan hastalara art terapi uygulamaları da yapılıyor. Her gün hastalar resim çalışmaları yapıyor. Karakalem, pastel ve yağlı boya ile özel atelyelerinde resim çalışmaları hastalar arasında büyük ilgi görüyor. Meşguliyet terapileri çerçevesinde yapılan bu çalışmalar konusunda hastanenin resim öğretmeni Berivan Çavdarcı ile görüştük.

Resim yapma konusunda hastaların yaklaşımlarının nasıl olduğunu sorduğumuz Çavdarcı, hastalarla resim çalışmalarına başladığımızda bize ilk söyledikleri doğal olarak  "bizim resim yeteneğimiz yok" cümlesi olduğunu aktarıyor. Buna rağmen hastalar  resim yapmaya başladıklarında rahatlıyorlar. Berivan Çavdarcı'ya göre hastalar resim çalışmalarının kendilerini rahatladıklarını fark edince resim çalışmalarına daha çok ilgi gösteriyorlar ve bu ilgilerini sürdürüyorlar.

Bu çalışmalara hastaların büyük bir kısmının katılmayı tercih ettiğine işaret eden Çavdarcı bu çalışmaların kendilerine iyi geldiğini ifade ettiklerini, resim yeteneğinin olmadığını söyleyenlerinde kendilerinin çıkan resimler karşısında şaşırdıklarını ve aynı zamanda sevindiklerini belirtiyor. Kişilerin üzerine gitmedikleri gizli yetenekleri olduğu fark etmeleri özgüvenleri noktasında işe yarıyor diyen Çavdarcı kaldıkları kısa süre içinde resim yapmada mesafe aldıklarını da gördüklerini söyledi. 

Resim yapmakta tercihleri hangi yönde sorumuza Berivan Çavdarcı hastaların daha çok renkli çalışmaları tercih ettiklerini söyledi. İlk çalışmalarında özellikle sıkılmayacakları pastel ve sulu boya gibi teknikleri tercih ettiklerine vurgu yapan Çavdarcı, resim yapıp aldıkları zevk arttıkça yağlı boya, karakalem gibi teknikleri de öğrenmeyi arzu ediyorlar ve bunu da rahatlıkla başarıyorlar diyor.

Hastanın yapılan bu resim çalışmalarında yer alması için bu konuda bir yeteneğinin illa da gerekli olmadığını vurgulayan Çavdarcı, burada amaçladıkları şeyin hastanın resim yaparken yeteneğinin olup olmamasından çok, kişinin resim yapıp rahatlamasını sağlamak olduğunu dikkat çekiyor. Bununla birlikte yaşamında hiç resim yapmayıp hastanemizde resmini geliştirip çok güzel resim yapanlara da çok tanık olduğunu aktaran Berivan Çavdarcı, kişinin hastanede kaldığı ilk zamanlarda yaptığı resimlerde hastalığının da etkisiyle çoğu zaman anlaşılması zor ve belirgin olmayan şekiller çıktığını ama daha sonraki günlerde tedavinin etkisiyle yaptıkları resimlerin daha açık, duygu ve düşünceleri daha iyi ifade eden biçimde ortaya çıktığına dikkat çekiyor.

Son olarak hastaların resim sırasında kendilerini nasıl hissettiklerini sorduğumuz NPİSTANBUL Hastanesi resim öğretmeni Berivan Çavdarcı, "hastalar resim yaparken dinlenmiş ve rahatlamış oluyorlar" diyor.

Uğur İlyas Canbolat

KAYNAK: www.hurriyet.com.tr


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:25 Eylül 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.