RÜYAYLA HAYAT ARASINDAKİ BAĞ

Bugün Gazetesi

Dr. Psikolog Cengiz DEMİROY

Eğer kişinin uyanık hayatındaki sorununu iyileştirebilirseniz, o taktirde saldırılma kovalanma şeklindeki rüyaları da sona erecektir...

Kovalanma rüyalarına bireysel görüşmelerinizde de sık rastlıyor musunuz? Ya da kimlerde daha sık karşılaşıyorsunuz?

Evet, sık rastlıyorum. Bu tür rüyalar anksiyete sorunları yaşayan kişilerde daha sık görülüyor. Anksiyete rahatsızlığı olan kişilerin hayatında stres, kaygı, endişe önemli bir yer kaplar ve yaşamlarını önemli ölçüde hem aksatır hem kalitesini bozar. Bu sürekli endişe, kaygı hali rüyalarında da kendisini gösterir.

DUYGULARIN KAYNAĞI


Anksiyete sorunu olan kişilerde nasıl bir tedavi yöntemi izliyorsunuz?

Stress, kaygı, endişe gibi duyguları yoğun yaşayan kişiler tedavi için başvurduğunda, ilkin kapsamlı bir görüşme yapıyorum. Konuşarak ve testler uygulayarak, bu sorunun hayatını ne ölçüde kararttığını, nerelerde - ne durumlarda yaşadığını araştırıyorum. Ardından, bu duyguların kaynağına iniyoruz. Yani, kişinin o duygularının nedenini buluyoruz. Bir sonraki aşamada da tedaviye geçiyoruz. Yani bu duygulara yol açan nedenle hayatında nasıl baş edeceğini ele alan yöntemleri ele alıyor ve bunların uygulamasını yapıyoruz.

KORKUNUN ÖLÇÜSÜ

Görüşmelerinizde rüyalardan nasıl yararlanıyorsunuz?

Dediğim gibi, danışan kişiyle detaylı bir görüşme yapıyorum ve testler de uyguluyorum. Ama bu, sorunu anlamak için bazen eksik kalabiliyor. Rüyalar, sorunun kapsamını, kaynağını, ve nerelerde yaşandığını, ve hatta kişinin bu soruna karşı ne tür mücadele yöntemleri izlediğini çok iyi bir şekilde ortaya koyabiliyor.

Rüyada nasıl bir fotoğraf çıkıyor ortaya?

Önce duygunun şiddetini görebiliyorsunuz. Kişinin rüyada yaşadığı korkunun derecesi, hayatında yaşadığı endişe veya korkunun da bir ölçüsünü veriyor. Rüyasında peşindeki kişi karşısında hızlı adımlarla uzaklaşmaya çalışan bir kişi ile, panik içinde kaçan bir kişinin uyanık hayattaki sorun karşısında yaşadığı endişe, kaygı şiddeti aynı değildir. İkincisi, kişi rüyasında bir şeyden kaçıyorsa, uyanık hayatında da bir sorundan kaçıyor demektir.

Üçüncüsü, rüyalar kişinin bu kaygı ve endişeleri hayatlarında hangi durumlarda, yani kimlerle veya hangi ortamlarda yaşadıklarını da ortaya koyabiliyor. Rüyadaki kişi, nesne veya ortamlar birer semboldür ve bunların hayattaki karşılığını bulmak gerekir. Dördüncü olarak da, rüyalarda kişinin bu sorun karşısında izlediği mücadele yöntemlerini görebiliyoruz.

SİZDEN GELENLER

SORU:
"Hocam merhaba sen rüyamda çok geniş bir alandayım. Bombalar, patlamalar, tüfek sesleri var her tarafta. Asker filan görmüyorum ama savaş gibi bir şey oluyormuş. Yere çömeldim, ellerimle kafamı yüzümü kapatmaya çalışıyorum. Yorumlarsanız sevinirim."

CEVAP: Rüyada savaş, rüyayı görenin yaşamında genellikle duygusal bir çatışma olduğunu düşündürür. Kendinize şu soruyu sorun: Hayatımda, duygusal bakımdan, bir savaş, bir çatışma gibi bir durumu nerede yaşıyorum?

Eğer karşılıklı görüşülebilse ve rüyanın yer aldığı ortamın özellikleri anlaşılsa, bu duygusal çatışmanın uyanık hayatta yer aldığı ortamı da tespit edebilirdik. Rüyada asker görmemeniz, uyanık hayatınızda yaşadığınız duygusal savaş farkında olmadığınızı düşündürüyor. Yere çömelip, ellerinizle kendinizi korumaya çalışmanız, kendinizi uyanık hayattaki bu durum karşısında çaresiz gördüğünüze işaret ediyor olabilir. Neler yapabilirsiniz? Hayatınızda nerede duygusal bakımdan bir çatışma, bir savaş içindeymiş gibi hissediyorsunuz?

Bu ortamı belirleyin. Bu ortamda çaresizce kendinizi korumak yerine, nasıl daha etkili bir davranış içine girebilirsiniz? Bunun yollarını düşünün ve uygulayın.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Şubat 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.