Okul çağında doğru beslenmenin sağlıklı erişkin yaşamın temellerini hazırlayacağını biliyor muydunuz?
Okul çağında doğru beslenmenin sağlıklı erişkin yaşamın temellerini hazırlayacağını biliyor muydunuz?
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Artan, okul çağında doğru beslenmenin sağlıklı bir erişkin yaşamın temellerini hazırlayacağını belirterek, “Çocukluk döneminde özellikle doymuş yağ oranı yüksek besinler alınması, erişkin dönemde damar sertliği, yüksek tansiyon, kalp, böbrek hastalıkları, kansere eğilim ve obeziteye neden olabilir” dedi.
Prof. Dr. Reha Artan, doğru beslenmenin sağlıklı yaşam üzerindeki olumlu etkisine dikkati çekti. Sağlıklı beslenmenin bebeklikte başladığını ve okul çağında devam ettiğini vurgulayan Artan, “Anne sütüyle beslenen bebeklerin yaşam boyu sağlık sigortası edindiklerini söylesek abartılı olmayacaktır” diye konuştu.
Okul çağında doğru beslenmenin sağlıklı erişkin yaşamın temellerini hazırlayacağına değinen Artan, “Çocukluk döneminde özellikle doymuş yağ oranı yüksek besinler alınması erişkin dönemde damar sertliği, yüksek tansiyon, kalp, böbrek hastalıkları, kansere eğilim ve obeziteye neden olabilir” dedi.
Artan, okul çağının kendine özgü özellikleri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Çocukların bağımsız beslenme alışkanlığı kazanmaları, ev dışında geçirdikleri sürenin artması, arkadaşlarından, akranlarından etkilenmesi, grup psikolojisi nedeniyle beslenme alışkanlıkları kökten değişiyor. Bu da bir takım sorunları beraberinde getiriyor elbette. Örneğin daha tuzlu, yağdan, rafine karbonhidratlardan, şekerlerden yoğun bir beslenme biçimine dönüşüyor.
Bu dönemin özelliklerini göz önünde bulunduracak olursak, özellikle kemik gelişiminin sürdüğü okul çağında yoğun kalsiyum gereksinimi söz konusu. Çocuk ve gençlerimiz bir yetişkinden daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyuyorlar. Günlük yaklaşık bin-bin 200 miligram kalsiyum almaları gerekiyor. Bu dönemde kalsiyumun yoğun bulunduğu lor peyniri, süt, yoğurt ve diğer süt ürünlerini bolca tüketmelerini öneriyoruz.”
A.A