Sanal beyin proteziyle daha iyi düşünce yetisi

Wake Forest Üniversitesi bilim insanları bir tür sanal beyin protezi geliştirdi.

Wake Forest Üniversitesi bilim insanları bir tür sanal beyin protezi geliştirdi.

Büyük beyin kabuğundaki sinir hücreleri ve bir bilgisayar arasındaki iletişimi simüle eden araştırmacılar bu şekilde maymunların daha iyi kararlar verebilmelerine yardımcı olmuş. Tüm düşünce ve karar verme süreçlerinin merkezi olan büyük beyin kabuğu, çeşitli hücre tiplerini barındıran ve her biri “lamina”olarak adlandırılan altı tabakadan oluşuyor. Kabuğa ulaşan her sinyal, belli şekillerde tabakalardan geçer. İşte Sam Deadwyler ile çalışan ekip bu süreci kısmen bir bilgisayar programıyla canlandırabilmiş. Deneyler sırasında beş Rhesus maymununa (Macaca mulatta) beş basit zihin problemi sorulmuş. Maymunlar bir görüntüyü akılda tutarak, bu resmi daha sonra gösterilen resim dizisi arasında yeniden bulmak zorundaydılar. On denemeden yedisinde başarılı olan maymunlara ödül olarak bir yudum meyve suyu verilmiş.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

Bu süreç sırasında hassas elektrotlarla, ikinci, üçüncü ve beşinci tabakadaki nöronların “ateşlenmesini” kaydeden bilim insanları, bu verileri matematiksel bir modele aktardıklarında bilgisayar, ikinci ve üçüncü tabakadaki nöron etkinliklerine göre beşinci laminadaki hücrelerin etkinliklerini tahmin edebiliyordu. Bu teknik maymunlara uygulandığında sinyallerin beşinci laminadaki hücrelere aktarılmasıyla hayvanların karar verme yetisi iyileşmiş. Maymunlar hem daha hızlı değerlendirmiş hem de hatalı resme daha ender basmışlar. Bu durum maymunların ilaç etkisinde oldukları zaman da değişmemiş. Bilim insanları bu nedenle beyindeki bilgi işleminin teknik olarak iyileştirilmesinin mümkün olduğunu düşünüyor. Bu gelişme özellikle de bir demans hastalığı yüzünden korteksteki bazı bölümlerin zarar görmesi halinde yararlı olabilecek. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ  

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Eylül 2012Yayınlanma Tarihi:03 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.