SANATLA REHABİLİTASYON

A.A

Zihinsel engellilerin, seramik sanatı öğretilerek, topluma kazandırılması ve sanatsal becerilerinin artırılmasına çalışılıyor.

Kütahya Sanatsever Gençlik Grubunca hazırlanan ve Türk Ulusal Ajansı tarafından hibe desteği sağlanan "Sanatla Açılan Farklı Pencere" projesi koordinatörü, Kütahya Atatürk Lisesi beden eğitimi öğretmeni Muharrem Önver, zihinsel engelli birey sahibi ailelerin tükenmişlik düzeyleri görüldüğü için proje fikrini ortaya çıkardıklarını ve 4 gönüllü gençle grubu oluşturduklarını bildirdi.

Grup tarafından hazırlanan projenin Türk Ulusal Ajansına gönderildiğini ve kabul edildikten sonra projeye hibe desteği verildiğini belirten Önver, Yenidoğan Mahallesi'ndeki Özel Ana Sultan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde 10 zihinsel engellinin katılımıyla 12 Ekimde başladıkları eğitimin, 12 Ocakta sona ereceğini söyledi.

Önver, eğitim sonunda zihinsel engelliler tarafından üretilen seramik eserlerin bir sergiyle halkla paylaşılacağına işaret ederek, şöyle dedi:

"Çalışmalarımız son derece çok zevkli ve keyifli geçiyor. En önemli amacımız, engellilerin burada elde ettiği el becerilerini serbest zamanlarında evlerinde uygulamalarına zemin hazırlamaktır. Bunu başarabilirsek amacımıza ulaşmış olacağız. Bunu sonlandırınca zihinsel engellilere yönelik diğer çalışmalara devam edeceğiz. Bundan sonra müzikle ilgili de bir çalışma planlıyoruz, projemiz hazır ancak henüz ajansa göndermedik. Bu çalışmadan verim alabilirsek müzikle ilgili projeyi de uygulayacağız."

ZİHİNSEL ENGELLİLERİN AİLELERİNE DESTEK

Önver, 4 seramik eğitimi uzmanı ve ailelere yönelik bir özel eğitim uzmanının projede görev yaptığını ve 4 gönüllü gencin de kendilerine yardımcı olduğunu bildirerek, "Aile, ondan bunalmış bir şekilde çocuğu buraya bırakıyor, burada geçirdiği süre onlar için dinlenme fırsatı oluyor. Çocuk burada vakit geçirdikten sonra yeniden eve gidince aynı sıkıntılar oluşuyor. Amacımız, onların evde geçirdikleri zamanın kalitesini daha üst düzeye çıkarmak" dedi.
Önver, engelli çocuğa sahip ailelerin çoğunun, böyle bir çocuğu kabul edememe, kızgınlık, depresyon sürekli kaygı duygularına sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Aileler, çocukları sürekli ilgiye, bakıma gereksinim duydukları için bıkkınlık, tükenmişlik duygularıyla başa çıkmaya çalışmaktadır. Sürekli stres altında olduklarından normal bir yaşam sürmekte ve sosyal yaşama uyum sağlamakta güçlük çekmektedirler. Ailelerin bu duygularla baş edebilmeleri, durumlarını kabullenip çocuklarına daha fazla yararlı olabilmeleri için seramik, resim, el becerileri, plastik sanatlar gibi sanatsal aktiviteler araç olarak kullanılabilir."

GÖZ VE EL KOORDİNASYONU

Proje sorumlusu Feride Gül, eğitime katılan zihinsel engellilerin sanatsal becerilere yatkınlığını artırmayı amaçladıklarını anlattı.

Bunun göz ve el koordinasyonunu artırmaya yönelik bir çalışma olduğunu dile getiren Gül, şunları kaydetti:

"Proje, plastik sanatlar çalışmaları ve ailelere verilen çeşitli eğitimlerle engellilerin bireysel kimlik kazanması, başarı duygusunu tatması, güven ve cesaretinin artırılması, sosyal uyumunun sağlanması, büyük ve küçük kas becerilerinin artırılması, kıyaslama ve benzetmeler yapabilmesinin sağlanması, yaratıcılık oluşumunun geliştirilmesi, estetik beğeni ve haz duygusunun geliştirilmesine yarar sağlayacaktır. Projede zihinsel engellilerin ailelerinin tükenmişlik ve stres duygularıyla baş etmeleri, sosyal yaşama uyumları ve çocuklarının eğitimlerine katılmalarını amaçlıyoruz."

Seramik eğitmeni Hülya Saygı, toprağın insanın stresini ve elektriğini alma gibi bir özelliği bulunduğuna dikkati çekerek, "Seramik yapımıyla uğraşırken gerginliklerini atıp buradan rahatlamış bir şekilde çıkmalarını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Proje gönüllüsü gençlerden Kader Kara, hem kendileri hem de zihinsel engelliler için proje çalışmalarının eğlenceli vakit geçirmelerini sağladığını söyledi.

Havva Gül de böyle bir eğitimde çocuklara katkıda bulunmak ve onların el becerilerini artırmak için uğraştıklarını belirterek, "Gururluyuz, çok mutluyuz. Böyle çocukları unutmamalıyız" dedi.

Şükrü Koçuk, boş zamanlarında zihinsel engellilerin proje çalışmalarına yardımcı olduğunu belirterek, onların burada geçirdikleri süreyi daha zevkli hale getirmeye çalıştıklarını anlattı.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Aralık 2009

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.