Sedef Hastalığı Tedavisi

Sedef hastalığı, zaman zaman daha iyi zaman zaman da daha kötü seyreden ancak yaşam boyu süren bir durumdur. Sedef hastalığının birçok türü vardır. Sedef hastalığı (psoriasis) vücudun kendi dokularına karşı geliştirdiği, ciltte sedef benzeri beyaz renkte pullarla kaplı olan kızarıklıkların oluştuğu, kronik seyirli bir cilt bozukluğudur. Kendinize iyi bakmanız semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.  Sedef hastalığınızı iyileştirecek bir yaşam tarzı izleyin, sigaradan ve alkolden kaçının, kendinize zaman ayırın, rahatlayın ve cildinizi nemli tutun.

Sedef Hastalığı Tedavisi

SEDEF HASTALIĞI İÇİN YAPILMASI VE YAPILMAMASI GEREKENLER

Cildinizi Nemli Tutun

Sedef hastalığında Kuru cilt tahrişi ve kaşıntıyı daha da kötüleştirir. Banyo veya duştan hemen sonra kendinizi bir havluyla ovmadan kurulayın. Daha sonra nemli kalması için kalın bir krem veya losyon sürün. Ancak sıcak, yapışkan yaz aylarında çok fazla kullanmayın. Kalın kremlerle karıştırılan ter, sedef hastalığınızı daha da kötüleştirebilir.

Sedef hastalığında yatmadan önce cildinizi bir bandaj veya plastik ambalajla sarın. Sabahları bölgeyi nazikçe yıkayın. Zamanla bu, ölçeklendirmeye yardımcı olabilir.

Sedef Yaraları Çin Vazelin Kullanın

Sedef hastalığında yapışkan bir his verse de vazelin sedef hastalığını kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Vazelin, yumuşatıcı olarak adlandırılan, cildi nemlendirmeye, kaşıntıyı hafifletmeye, pullu lekeleri ve çatlak cildi azaltmaya yardımcı olan bir merhem türüdür.

Ayrıca diğer topikal kremlerin cildinizde kalarak daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Kalın losyonlar veya kremler sürdükten sonra vazelinle nemi kapatabilirsiniz.

Dikkatli Bir Şekilde Banyo Yapın

Sedef hastalığında, banyo ve duşlar cildinizi kurutabilir. Bunun olmasını önlemek için:

- Suyun çok sıcak olmadığından emin olun. Ilık en iyisidir.
-    Daha az duş ve banyo yapın. Cildinizi doğal yağlardan arındırabilirler. Özellikle kışın gün aşırı ya da üç günde bir banyo yapın.

Doktorunuzun Uyguladığı Tedavi Sürecinize Uyun

Sedef hastalığında Doktorunuz krem veya merhem reçete ediyorsa bunları günlük rutininizin bir parçası haline getirin.

Sedef Hastalığı Tetikleyen Etkenlerden Kaçının

Sedef hastalığınızı neyin tetikleyebileceğinin farkında olun. Tetikleyicilerinizi öğrendikten sonra bunu önlemenin yollarını bulabilirsiniz. Tetikleyiciler kişiden kişiye değişir. Bunlar arasında enfeksiyonlar, aşırı hava koşulları, cildinizdeki yaralanmalar, sigara kullanımı, aşırı içki tüketimi ve bazı ilaçlar yer alabilir.

Sedefiniz Varsa Kaşımamaya Dikkat Edin

Sedef hastalığında kaşıma isteği çok yoğun olabilir. Sedef hastalığında kaşıntıyı hafifletmek için adımlar atın. Sedef hastalığında Hidrokortizon veya salisilik asit içeren reçetesiz kaşıntı önleyici kremler veya merhemler kullanabilirsiniz. Kaşıntıyı daha da kötüleştirebilecek sıcak duş yapmayın. Bunun yerine kaşıntı hissini hafifletmek için soğuk kompresi tercih edin. Saçlı deride sedef hastalığınız varsa, kömür katranı içeren ilaçlı bir şampuan deneyin. Kaşıma dürtüsüne karşı koyamayacağınızı düşünüyorsanız, cildinizin zarar görmesini önlemek için tırnaklarınızı kesin.

Sedef Hastalığında Güneşe Dikkat

Sedef hastalığında Güneş ışığı cildinizin durumunu tedavi edebilir, ancak güneş yanıkları durumu daha da kötüleştirir. Cilt renginiz ne olursa olsun, sedef hastalığı olmayan bölgelerde SPF'si 30 veya daha yüksek olan bir güneş koruyucu kullanmak önemlidir. Ne kadar güneş alacağınızı sınırlayın. Haftada 3 gün, günde yirmi dakika iyi bir başlangıçtır. Yine de önce doktorunuzla konuşun. Çok fazla güneş aldığınızda bazı ilaçlar güvenli değildir.

Sedef hastalığında Sigarayı Bırakın

Bu alışkanlığın daha da kötüleştirdiği sağlık sorunlarının uzun listesine sedef hastalığını da ekleyebilirsiniz. Araştırmalar, günde bir paketten fazla sigara içen kişilerin, yarım paket veya daha az sigara içenlere göre ciddi bir vaka geçirme olasılığının iki kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Zaten sedef hastalığı olan kadınlarda etkiler daha da güçlü.

Sedef Hastalığında Diyete Dikkat

Herhangi bir yiyeceğin sedef hastalığını iyileştirdiğine ya da kötüleştirdiğine dair sağlam bir kanıt yok. Aynı zamanda pek çok kişi şeker, beyaz un veya kafein gibi yiyecekleri kestikten sonra yaralarının iyileştiğine dair çalışmalar mevcut. Sağlıklı bir beslenme kişinin genel sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Örneğin kalp hastalığı, diyabet ve diğer bazı durumların riskini azaltabilir.

Sedef Hastalığında ruh sağlığınıza dikkat edin

Sedef Hastalığınız varsa durumunuzun özgüveninizi etkilemesine izin vermeyin. Bunun size zarar verdiğini düşünüyorsanız ilgili uzmanlardan yardım isteyin.

https://doi.org/10.32739/uha.id.41581


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:31 Ağustos 2023

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.