SEVGİLİLER ANNE-BABAYI GEÇTİ
A.A
Bankalararası Kart Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada yer verilen raporda, 18–21 Haziran tarihlerinde BKM takasında gerçekleştirilen işlem adetinin geçtiğimiz yıla oranla yüzde 2,05 artışla, 6 milyon 799 bin 912 adet olarak; cironun ise yüzde 13,85 artışla 596 milyon lira olarak gerçekleştiği belirtildi.
Rapora göre, bu yıl Babalar Günü'nün en çok tercih edilen hediyesinin cep telefonu olduğu ve 18–21 Haziran tarihlerinde, ağırlıklı olarak cep telefonu satışlarını kapsayan telekomünikasyon sektöründe 115 milyon liralık harcama yapıldığı belirlendi.
Bir önceki haftanın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında da ciddi bir artış oranının gözlemlendiği telekomünikasyon sektörünü, 105 milyon lira tutarındaki harcama ile giyim ve aksesuar sektörü izledi.
Yaz mevsimi ve tatil döneminin başlaması itibariyle, olağan olarak yükselen giyim sektörü harcamaları ayrı tutulduğunda, cep telefonu satışlarındaki patlama, Babalar Günü'nün en popüler hediyesinin cep telefonu olduğunu ortaya koyuyor.
Harcamaların bölgesel dağılımına bakıldığında, cep telefonunun, Marmara Bölgesi'nden Doğu Anadolu Bölgesi'ne kadar tüm Türkiye genelinde öncelikle tercih edilen hediye olduğu gözlemleniyor.
Babalar için en çok İstanbulluların harcadığı, Gaziantep'in ilk kez İzmir'i geçip, ilk üçe yerleştiği görülüyor. Babalar Günü telekomünikasyon harcamasının iller bazında dağılımına bakıldığında, İstanbul her zaman olduğu gibi en çok harcamanın yapıldığı il oldu. İstanbul'u sırasıyla Ankara, Gaziantep, Adana, Hatay, İçel, Antalya, İzmir, Diyarbakır ve Konya izledi.
NE ANNELER, NE DE BABALAR SEVGİLİLER GÜNÜ'NÜ YAKALAYAMIYOR
Rapora göre, Sevgililer Günü, Anneler Günü ve Babalar Günü arasındaki harcama oranlarına bakıldığında, bu yıl Babalar Günü, küçük bir farkla Anneler Günü'nü geçse bile, Sevgililer Günü harcamasına yine ulaşamadı.
Anneler Günü'nde ağırlıklı olarak erkeklerin, Babalar Günü'nde ağırlıklı olarak kadınların, Sevgililer Günü'nde ise, hem kadınların, hem erkeklerin alışveriş yaptığı düşünülürse, özel günler içinde Sevgililer Günü, perakende sektörünün en karlı dönemi olma özelliğini koruyor.
2009 yılı içinde, Sevgililer Günü için 642 milyon lira, Babalar Günü için 596 milyon lira, Anneler Günü için ise 590 milyon lira harcandı.
Anneler için kuyumculara, sevgililer için giyim mağazalarına, babalar için cep telefonu mağazalarına gidiliyor. Özel günlerdeki harcama oranlarına bakıldığında, farklı sektörlerin ön plana çıktığı gözlemleniyor. Anneler Günü'nde yılın rekor satış oranını yakalayan kuyumcular, sevgililer gününde yerini giyim ve aksesuar sektörüne bırakıyor. Babalar Günü'nün yıllardır değişmeyen en gözde sektörü ise, ağırlıklı olarak cep telefonu ve aksesuarlarını kapsayan telekomünikasyon sektörü olduğu gözlemleniyor.
Paylaş