SEZARYEN, DOĞUM SONRASI DEPRESYON İHTİMALİNİ ARTIRIYOR
Sağlık Bakanlığı'nın uyarılarına rağmen sezaryenle doğum oranı hızla artıyor. Avrupa ülkelerinde yüzde 15-20'ler seviyesinde, İskandinav ülkelerinde ise yüzde 10'larda olan sezaryenle doğum, Türkiye'de yüzde 50'ye yaklaştı.
Sezaryenle doğum yapan annelerin çoğunun depresyona girdiğine dikkat çeken uzmanlar, normal doğum yapan annelerde depresyon ihtimalinin minimum seviyeye düştüğünü belirtiyor.
Kayseri Erciyes Üniversitesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Şahin, normal doğumda anne ile bebeğin çok kısa bir süre içerisinde temas haline geçmesine rağmen sezaryenle yapılan doğumlarda anne ile bebeğin buluşmasının bir hafta veya daha fazla sürebildiğini hatırlatıyor. Bu durumda annenin doğum sonrası girdiği depresyonu atlatmasına engel olduğuna dikkat çeken Şahin, "Normal doğumda çocuğu doğar doğmaz kucağına alabilen anne, doğum öncesi ve sırasındaki yaşadığı küçük sıkıntıları unutarak şefkatle çocuğuna sarılıyor. Çocuk doğduktan sonraki bir saat içerisinde anne-bebek teması annenin depresyonu daha kolay atlatabilmesi ve çocuğa karşı yaklaşımında çok önemli bir rol oynuyor." diyor.
Anne adaylarını sezaryenle doğuma yönlendiren en büyük sebebin doğum esnasındaki ağrı ve sancı korkusu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şahin, anne adaylarına normal doğumu tavsiye ederek şunları söylüyor: "Ancak sezaryenle doğum yapıldıktan sonra normal doğumda görülen ağrıların daha şiddetlisi yaşanıyor. Ayrıca sezaryenle doğum esnasında annenin narkozun etkisiyle hayatını kaybetme riski bulunuyor. Yine sezaryenle doğum sonrasında annenin enfeksiyon kapma tehlikesi bulunuyor. Ayrıca doğum sonrasında annenin birkaç hafta yatağa bağlı kalması gerekiyor. Oysa normal doğumda anne çok kısa bir sürede yürümeye başlayarak çocuğuyla ilgilenebilir."
Musa Özyürek
KAYNAK: www.zaman.com.tr
Paylaş