ŞİDDET GÖRENLERE YARDIM

A.A

Şiddet gören 274 kadına psikolojik, hukuki, eğitim ve  sağlık konularında danışmanlık hizmeti verildi ve koruma altına alındı.

Diyarbakır Kardelen Kadın Evi'ne şiddet gördüğü için başvuran 274 kadına psikolojik, hukuki, eğitim ve  sağlık konularında danışmanlık hizmeti verildi.

Bağlar Belediyesi bünyesinde çalışma yürüten Kardelen Kadın Evi sorumlusu  Zeynep Demirasker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadının ekonomik, sosyal ve  kültürel hayata etkin katılımını sağlamak, kadın ve çocukların yaşadığı ekonomik,  sosyal, kültürel, psikolojik sorunlara ilişkin araştırmalar yapmak, çözüm yol ve  yöntemleri geliştirmek, destek sunmak, dayanışmayı teşvik etmek, kadını  güçlendirerek statüsünü yükseltmek amacıyla çalışma yürüttüklerini söyledi.

Kardelen Kadın Evi'nin 2004 yılında kurulduğunu, çalışma alanlarını  kadınlardan gelen talepler doğrultusunda zaman içerisinde genişlettiklerini  kaydeden Demirasker, başvuran kadınlara, psikolojik, hukuki, sağlık, eğitim  danışmanlığı gibi alanlarda hizmet verdiklerini belirtti.

Geçen yıl şiddet gören 274 kadının başvurduğunu ifade eden Demirasker,  şöyle dedi:

"Şiddet gördüğü için başvuran kadınların büyük bir kısmı aile içinde  şiddete maruz kalmış kadınlardan oluşuyor. Kadınlar ya eşinden, ya babasından, ya  annesinden, ya kaynanasından, ya sevgilisinden şiddet görüyor. Şiddet  başvurularında, kadının talebi doğrultusunda bazen sadece psikolojik danışmanlık,  bazen ekonomik destek ya da sığınma hizmeti ile çoğunlukla da birden fazla alanda  danışmanlık hizmeti eş zamanlı yürütülüyor. Şiddet gören kadınlara en çok  psikolojik danışmanlık hizmeti verildi. Bu kadınlardan 14'ü kadın sığınma evine  yerleştirildi. Başvuran kadınların yüzde 22'si okuma yazma bilmezken, yüzde 1'lik  bölümü üniversite mezunuydu. Kadınların yüzde 64'ü evliydi."
        
KADIN HAKLARI EĞİTİMİ
        
Demirasker, kadınlara verdikleri hizmetler arasında okuma yazma kursları  da bulunduğunu, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) işbirliğiyle verdikleri kurslarda  okuma yazmanın yanı sıra kadın hakları konusunda da eğitim verdiklerini anlattı.

İlköğretim ve lise eğitimlerine dışarıdan devam eden kadınların  eğitimlerine destek olmak amacıyla Türkçe, matematik, İngilizce, sosyal bilgiler,  fen bilgisi gibi dersler verildiğini bildiren Demirasker, geçen yıl açık öğretim  destek derslerini takip etmiş olan kadın sayısının 230 olduğunu aktardı.

Kadın istihdamını arttırmak amacıyla lise mezunu kadınlara yönelik  düzenlenen sertifikalı bilgisayar kursundan 269 kadının geçen yıl faydalandığını  da dile getiren Demirasker, şöyle konuştu:

"15 kadın bilgisayar eğitimi almaya devam ediyor. 23 kadın ise  hızlandırılmış bilgisayar eğitimi alıyor. Benim Ailem Programı kapsamında 0-6 yaş  grubunda çocuğu olan kadınlara yönelik anne çocuk ilişkisini, çocuk bakımını,  hijyen, iletişim, çocuk sağlığı gibi konuları temel alan bir eğitim programıdır.  Kadınların ekonomik hayata katılımını desteklemeye yönelik düzenlenen mesleki  kurslarında kadınlar el sanatları kursunda ahşap, cam, kumaş, porselen boyama  tekniklerini, takı tasarımı gibi eğitimler görüyor. Müzik alanı ağırlıklı olmak  üzere kültürel çalışmalar da yürütüyoruz. Kadınlarla sinema, tiyatro, festival,  konser etkinlerine katılım sağlıyoruz. Bilinç yükseltme ve farkındalık yaratma  amacıyla düzenlenen seminerler bazen kurum binasında bazen de alanda, mahallede  ya da köylerde düzenleniyor. Toplumsal cinsiyet, kadın insan hakları, kadın  sağlığı, iletişim gibi konular öncelikli işlenen konular. Bu eğitimlerle yaklaşık  bin 300 kadına ulaşıldı."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:25 Şubat 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.