SİGARA İÇİMİ ALKOL TÜKETİMİ ÜZERİNDE ETKİLİ
Alkol ve sigara ayrılmaz ikili gibidir. Dostlar arasında gerçekleştirilen toplantılarda genelde çok fazla sigara ve içki içilir. Amerikalı bilim adamları şimdi bu karşılıklı ilişkinin nedenini bulduklarını sanıyorlar: Nikotin, kandaki alkol oranını düşürdüğü için istenilen etkiyi hissetmek için daha fazla içki içilmekte.
Çok fazla alkol tüketimiyle, alkol metabolizmasının bir yan ürünü olarak örneğin asetaldehit gibi zehirler ortaya çıkmakta diyor Texas A&M Tıp Koleji, Sağlık Bilimleri Merkezi bilim adamları, Alcoholism: Clinical & Experimental Research dergisinde. Bilim adamlarının "cross tolerance" olarak adlandırdıkları karşılıklı etki güçlenmesi aslında 1950’li yıllardan beri kabul edilmekte. Ayrıca tütün ve alkolle ilgili uyarımların birbirleriyle örtüştükleri ve bu nedenle de alkol tüketimi sigara içme ihtiyacını körüklediği ya da tam tersi olarak sigara içiminin, içki içme isteğini uyandırdığı tahmin ediliyordu. Bununla birlikte alkol ve nikotin arasındaki karşılıklı etki bugüne kadar pek araştırılmamıştı. Özellikle de nikotinin, kandaki alkol oranını düşürdüğü çok yeni bir bilgidir. Bilim adamları araştırma sırasında farelere farklı dozlarda nikotin ve alkolü karın boşluğundan aşıladıktan ya da doğal yoldan (yemek borusundan) verdikten sonra belli aralıklarla kanlarındaki alkol oranını ölçmüşler.
Bu şekilde elde edilen sonuçlar arasında iki tanesi dikkat çekici.
1- Nikotin, kandaki alkol oranını önemli ölçüde düşürüyor.
2- Kandaki alkol düşürücü etki, alkolün yemek borusu üzerinden mideye ulaşmasından sonra ortaya çıkmakta.
Araştırmayı yöneten Wei-Jung A.Chen, nikotinin, mide içeriğinin bağırsağa gidişini yavaşlattığını düşünüyor. Alkol bağırsaklardan metabolizmaya ulaşmakta. Chen,ayrıca aşırı miktarda alkol tüketiminin insanları diğer uyuşturuculara da eğilimli kıldığını tahmin ediyor. Ve en çok da gençler tehdit altında diye uyarmakta.
KAYNAK: //www.hurriyet.com.tr/bilim/
Paylaş