Merak ettiğiniz, sorduğunuz tüm soruları sizler için cevapladık.
Bazen dayanamıyorum
Merhabalar. Ben size Sivas'tan yazıyorum. İleri derecede panik atak hastasıyım. 2005 yılından bugüne kadar halen çekmekteyim bu rahatsızlığı. Bazen içinden çıkılmaz bir durum oluyor dayanamayacak hale geliyorum. Bıktım artık bu rahatsızlığı senelerdir çekmekten. Arak eskisi gibi özgür olmak istiyorum ama ne yapacağımı bilmiyorum. Şaştım kaldım ama şunu da çok iyi biliyorum ki hep stresten oluyor bunlar. Doktora gittim. Açıkçası verdiği ilaçlan düzgün kullanmadım çünkü ilaç içtiğimde bana bir şey olacak sanıyorum. Sorumu yanıtlamanızı rica ediyorum.
Hekim tedavisine uyun
CEVAP: Selam. Panik bozukluğu, iyi bir tedavi yürütülmediğinde genellikle müzminleşen ve ağırlaşan bir hastalıktır. Öte yandan gerek ilaç tedavisi gerekse psikoterapi son derece faydalıdır. Yapılan en önemli hatalardan birisi hekimin planladığı tedaviye farklı nedenlerle uymamaktır. Hekim mutlaka sizin için düşünmüştür. Çektiğiniz ızdırabım farkındadır. Hastalıkların tedavisinde hekim hasta ilişkisi, güven çok önemlidir. Onun için tekrar hekiminize danışınız. Ve düzenlediği tedavi protokolüne mutlaka sadık kalmalısınız.
Sol kolumda ağrı oluyor
Selamlar. Ben panik atak hastasıyım. İlaç tedavisi gördüm. İlaçlarımı 6 ay kullandım ama sonra da bıraktım. Şimdi vücudumu dinliyorum. Sol kollarımda sol kısmımda ağrılar oluyor. Bu sebeple aklımdan türlü türlü şeyler geçiyor. Kalp krizi geçiriyorum sanıyorum. Aslında her zaman sıkıntılıyım. Doktora gidiyorum bana sende bir şey yok diyorlar. Kendimi ve yaşadıklarımı anlatamıyorum.
İlacı kendiniz bırakmayın
CEVAP: Merhabalar. Anlattığınız durumlarda tedavinize devam etmeniz gereklidir. İlaç tedavinizi doktorunuza sormadan mı bıraktınız? Bu doğru değil. İlacı nasıl ki hekim bir plan çerçevesinde yapıyorsa doz artırımı ve azaltımı da yine hekimin kontrolünde ve tedavide ihtiyaca göre yapılmalıdır. Yapılan en büyük yanlışlardan birisi kişinin hekimine başvurmadan ilaçlarını bırakmasıdır. En küçük bir iyileşme halinde ilacı bırakma eğilimi bazı kişilerde baş göstermektedir. Bu tedaviyi olumsuz etkileyen bir davranıştır. Böyle durumlarda ailen yakınları kişiye ilaçlan kullanması yönünde telkinde bulunmalıdırlar. Kendisini ikna edemiyorlarsa tekrar muayene olana kadar kullanmasını sağlayarak hekimine gittiğinde durumu ona söylemesini sağlamalıdırlar. Hekim kontrolü olmadan kişinin kendisinin ilacı bırakmasını kesinlikle sakıncalı bulmaktayız.