ŞİZOFRENİDE YENİ TEKNOLOJİ

A.A

Şizofreni alanında  uzman Prof. Dr. Philippe Gorwood, şizofreni tedavisinde kullanılmaya başlayan yeni teknolojiyi anlattı.

Şizofreni alanında  uzman Prof. Dr. Philippe Gorwood, şizofreni tedavisinde kullanılmaya başlanılan  uzatılmış salımlı tablet teknolojisi ile ilacın etkinliğinin artırılabildiğini  belirterek, "Bunun yanı sıra hastaların bir günde almak zorunda oldukları ilaç  sayısını azaltarak hastanın tedaviye uyumunu artıyor" dedi.

Geçtiğimiz hafta Sheraton Otel'de düzenlenen 45. Ulusal Psikiyatri  Kongresi için Türkiye'ye gelen ve "Şizofrenide İşlevsellik" konulu sempozyuma  katılan Paris Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gorwood, şizofrenin, düşünceleri, algıları, duyguları ve davranışları  etkileyen ve hastanın işlevlerinde önemli bozukluklara neden olan belirtilerin  görüldüğü kronik bir hastalık olduğunu söyledi.

Şizofrenin, hem hastayı hem de hasta yakınlarını derinden etkileyen ciddi  bir sorun olduğunu vurgulayan Gorwood, mutlaka tedavi altına alınması gerektiğini  bildirdi. Gorwood, bu sorunu yaşayanların ve yakınlarının, tedaviye yönelik  gelişmeleri sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, şizofreni alanında yeni  teknolojilerle geliştirilen tedavilerin etkili sonuçlar verdiğini belirtti.  Gorwood, "Dünya nüfusunun yüzde 1'ini etkileyen şizofreni hastalığının  tedavisinde yeni nesil anti-psikotiklerin, özellikle işlevselliğin artırılmasında  oldukça başarılı elde ediliyor" dedi.

Şizofrenin, okul, iş, aile ve sosyal hayatta ciddi işlevsellik  kayıplarına yol açtığını vurgulayan Gorwood, hastalığın tedavisinde erken teşhis  ve hasta uyumunun büyük önem taşıdığını ve doğru tedavi yöntemleri ile şizofreni  hastalarının topluma katılımlarının artırılabildiğini söyledi. Gorwood,  "Uzatılmış salımlı tablet teknolojisi, etkinlik ve tolerabilitede sağladığı  avantajların yanı sıra, hastaların bir günde almak zorunda oldukları ilaç  sayısını azaltarak hastanın tedaviye uyumunu artıyor" diye konuştu.

Bir ilaç tedavisi olan uzatılmış salımlı tablet teknolojisinin, çoklu  ilaç kullanımına bir alternatif olduğunu anlatan Gorwood, şizofreni hastalarının  ilaç kullanımına ikna edilmesinde yaşanan zorlukların tek ilaç kullanımı olanağı  tanıyan bu yöntemin ciddi bir avantaj olarak düşünülmesi gerektiğini bildirdi.  Gorwood, "Günde tek bir ilaçla 24 saat salım yaparak eski teknolojilere göre  daha az ilaç alınmasını sağlar" dedi.
        
"HASTALARIN ANCAK YÜZDE 10'UNDA TAM İYİLEŞME GÖRÜLÜR"
        
Şizofreni alanında her üç-dört yılda bir önemli ilerlemeler  kaydedildiğini ifade eden Gorwood, tedaviye ilişkin son gelişmeleri şöyle  anlattı:

"Geleneksel tedavilerde kullanılan ilaçlar da etkiliydi ama negatif  semptomlarda yeterli etkinliği yoktu.Yeni tedaviler ise daha etkili, en önemlisi  yan etkileri azalttı ve günlük hayata uyumu artırdı. Örneğin, yeni tedavi  seçenekleriyle, hastalar daha az halüsinasyon görüyor ve toplum içerisinde  damgalanmaya daha az maruz kalıyorlar. Çünkü, bu yeni tedaviler sayesinde bir  şizofrenin motor hareketlerinde (yürüyüş şekli gibi) görülen bozukluklar en az  seviyeye indi. Yeni ilaçların sağladığı ikinci ilerleme ise uzatılmış salım  yöntemi ile kandaki ilaç konsantrasyonu uzun süreli olarak istikrarlı ve stabil  tutabiliyor. Üçüncü gelişme ise enjeksiyon tedavilerde önemli yol katedildi. Bu  tedaviler, uzun süre etkili olduğu için hastanın ilacını almayı unutma ihtimali  azaltıyor ve hastanın tedaviye uyumu artıyor."
        
"YÜZDE 100 MUTLAK İYİLEŞME SÖZ KONUSU DEĞİL"

"Şizofreni hastaları için yüzde 100 mutlak iyileşmenin söz konusu  olmadığını" vurgulayan Gorwood, "Şizofreni hastalarının ancak yüzde 10'unda tam  iyileşme görülür. Geri kalan yüzde 90'nın da ise ilaç tedavisi sayesinde hayata  uyum sağlanabiliyor. Yani şizofreni hastası daha az halüsinasyon görüyor, işe  dönebiliyor, okul başarısı artıyor, unutkanlıkları azalıyor ve kişisel bakımını  yapabiliyor" dedi.

Gorwood, şizofrenin uzun soluklu bir tedavi gerektirdiğini, erken  teşhisin önemli olduğuna işaret ederek,erken teşhis ve tedavi sayesinde, hem  tedavi süresinin kısalabildiğini hem de hastanın düşük doz ilaç kullanabildiğini  kaydetti.

Şizofrenin nedeninin hala tam olarak bilinmediğini, beynin yapısının çok  karmaşık olduğunu dile getiren Gorwood, "Ayrıca şizofreninin negatif belirtileri  daha çok bilişsel becerilerde kayıplarla kendini gösteriyor. Örneğin kendisine  söylenenleri hatırlama ve bunları daha sonra bir karar alırken günlük hayatında kullanabilme becerisi. İlaçlar ise  bu bilişsel süreçlerdeki bozulmaları önleyerek, hastanın günlük hayata adaptasyonunu sağlıyor. Bu nedenle özellikle  işlevsellik üzerinde ilaçlı tedavinin olumlu etkisi büyük" diye konuştu.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:29 Ekim 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.