SOLUNUM EGZERSİZİ RAHATLATIR
KAYNAK: www.bugun.com.tr
Panik atak krizlerinde solunumunuzu kontrol edebilirseniz, atağı daha kolay atlatabilirsiniz.
- Günün değişik zamanlarında, bir dakikada kaç kez yaptığınızı saptayınız. Bir kişi istirahat anında dakikada ortalama 10-12 kez soluk alıp vermektedir. Eğer hasta bundan daha fazla sayıda soluk alıp veriyorsa, bu sayı mutlaka azaltılmalıdır.
- Yavaş solunum tekniği (Panik atağın ilk belirtilerini fark ettiğinizde)
•istirahat durumuna geçiniz.
•Nefesinizi tutup, 10'a kadar sayınız.
• 10'a geldiğiniz zaman nefes verip, kendinize "rahatla, gevşe" komutunu veriniz.
• 3 saniye nefes alınız, ardından 3 saniye nefes veriniz ve nefes alıp vermeyi bu tempoyla sürdürünüz. Böylece dakikada 10 solunum yapmış olacaksınız. Her nefes verişte "rahatla, gevşe" komutunu tekrarlayınız.
• Her 1 dakika sonunda, 10 saniye boyunca nefesinizi tutup, daha sonra 3'er saniyelik döngülerle solunumunuza devam ediniz.
• Panik atağı hafifleyinceye ya da ortadan kalkıncaya kadar bu alıştırmaya devam ediniz.
Bunları yaptığınız zaman, belirtiler 1 -2 dakika içinde hafifleyecek ve panik atağını yaşamayacaksınız. Yavaş solunum tekniği uygulayarak, panik ataklarınızı her zaman kontrol altına alabilirsiniz.
Hekiminizin size önereceği gevşeme alıştırmaları, tedavinizin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bunları iyi öğrenip uyguladığınız zaman: panik atağınızın üstesinden gelmede, ilaçlar dışında çok değerli bir beceri edinmiş olursunuz. Gevşeme alıştırmalarını sadece panik atağı ile başa çıkmak için değil, sizi olumsuz olarak etkileyen herhangi bir sorun karşısında da uygulayabilir ve sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.
20 yıldır panik atak ile mücadele ediyorum demişsiniz. Bu durumun tedavisi çok kısa bir süre de kendini gösterir. Gerekli durumlarda ilaç tedavisi, bazen de ilaç tedavisine gerek kalmadan bedensel etkileri ve düşünceleri kontrol edebilme durumu gerçekleşebilmektedir. Çoğu zaman da hem ilaç hem psikoterapi birlikte kullanılması gerekli de olabilir. Hangi süreçte olduğunuz yapılan tetkiklerle belirlenir. Durumunuza özgü ilaç tedavisi ve uygun psikoterapi teknikleri kullanılır.
Doktora, ilaca ve psikologa bağımlı olmaması hedeflenir ve her egzersizle birlikte kişinin kendi yapabileceklerini de görmesi ve fark etmesi sağlanır. Bu rahatsızlığın kesinlikle tedavisi vardır. Kişiye öğretilen tekniklerle tedavi bittikten sonra da, herhangi bir kaygı endişe ya da panik duygusu anında kendini kontrol edebileceğini bilmesi sağlanır ve kişi kendini çok kolaylıkla kontrol edip tedavinin bitimi ardından eğer psikoterapiler de uygun şekilde devam ettiyse yeniden ilaç kullanmasına gerek kalmadan stres kontrolünü yapabileceğini öğrenir. Uzman Psikolog Yıldız Burkovik
Paylaş