Sosyal Bilimlerde Lisansüstü Eğitim Fırsatı
Farklı alanlara yönelik geniş yelpazedeki yüksek lisans ve doktora programlarına ilişkin adayların sorularının yanıtlandığı buluşmaların dördüncüsünde Sosyal Bilimler Enstitüsü eğitim programları hakkında bilgi verildi.
Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü akademik kadrosunun katıldığı programın moderatörlüğünü Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş üstlendi.
Zoom Webinar üzerinden gerçekleşen programda aynı zamanda Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Remziye Keskin, Enstitü sorumlusu Aslı Işık, Öğrenci Muhasebesi Sorumlusu Şeyma Kaya ve Mezun İlişkileri Yöneticisi Aslı Cevahir Arabacı Keleşabdioğlu da yer aldı.
Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar: “Bilimsel Araştırmalar ile Destekleniyor”
Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar Klinik Psikoloji ve Psikoloji Doktora Programları ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Sayar; “Doktora programımızda 48 akademik üyeden oluşan geniş bir kadro var. Psikoloji doktora programımız genel bir psikoloji programıdır, klinik değildir. Klinik psikoloji doktora programımızın da açılmasını hedefliyoruz. Doktora programımıza başvurular için lisans eğitiminden ziyade yüksek lisans eğitiminizi psikoloji alanında bitirmiş olmanız gerekmektedir. 4 yıllık bir doktora programında 15 öğrenci kontenjanımız var. Özellikle bilimsel araştırmalar ve uygulamaya yönelik derslerimizle öğrencilerimizi desteklemeyi hedefliyoruz. Klinik psikoloji yüksek lisans programımızda da doktora programımızda olduğu gibi oldukça geniş akademik kadromuz mevcut. Hafta içi gündüz ve akşam, hafta sonu olarak üç gruba ayırarak çalışan öğrencilere de alternatif sunmayı hedefliyoruz.” Dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ünübol: “Uygulamalı Psikoloji Hayatın Her Alanıyla Kesişiyor”
Katılımcılara uygulamalı psikoloji ile ilgili bilgileri paylaşan Uygulamalı Psikoloj Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ünübol ise; “Son dönemlerde hayatımızda hızla aktif olan teknolojik gelişmeler var. Siyasi, politik veya herhangi bir tasarım üretmek için teknolojiden faydalanmak durumundayız. Bu gibi zorunluluklar teknolojiyi değişime ve gelişime uğratıyor. Uygulamalı Psikoloji programını kesişen bir nokta olduğunu düşünerek açtık. Ne işle uğraşırsak uğraşalım insanoğlu için yaşıyoruz. Ve bu durumun merkezinde insan psikolojisi var. Dolayısıyla gerek müşterilerimizle doğru çalışmamız için, gerek bazı tasarımlar ve yenilikler için insan psikolojisini anlamamız gerekiyor. Bir dil öğrenmek nasıl önem arz ediyorsa psikolojiyi bilmek de son derece önemlidir.” İfadelerini kullandı.
Dr. Öğr. Üyesi Mert Akcanbaş: “Programımız Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yönergeleri ile İlerletiliyor”
Aile Danışmanlığı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Akcanbaş, aile danışmanlığının Türkiye’de gelişen bir meslek olduğuna değinerek; “Aile danışmanlığı almak isteyen bireyler iki farklı yol seçiyorlar. Bunlardan birincisi sertifika programı, diğeri ise aile danışmanlığı yüksek lisans programıdır. İkisinde de kazanılacak unvan aile danışmanlığıdır. Ancak anabilim dalımız Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yönergeleri ile ilerletiliyor. Programa dâhil olmak için belirli lisans bölümlerinden mezun olunması gerekmektedir.
Bunlar psikoloji, sosyoloji, çocuk gelişimi gibi bölümlerdir. Bunun dışındaki bölümlerden gelen öğrencilerin unvan alabilmesi için akademik eğitimini doktora ile devam ettirmesi gerekmektedir. Derslerimiz daha çok uygulamaya yönelik tasarlanmıştır. Türkiye’de önemli rol oynayan bir meslek olarak iş alanı her geçen gün genişlemektedir.” Dedi.
Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş: “Tasarım Araştırmalarını Temel Alan Bir Programdır”
Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş, Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü Yüksek Lisans programı hakkında merak edilenleri anlattı. Pektaş; “Görsel İletişim Tasarımı adından da anlaşılacağı üzere üç ayrı disiplini barındırmaktadır. Birinci olarak tasarımı içermektedir. Ancak iletişim bilimini temel alan tasarım programıdır. İletişim kuramlarının yanı sıra görsel tasarım içeren derslerimizde bulunmaktadır. Temelde lisans programımız uygulamaya dayansa da yüksek lisans programımız özellikle tasarım alanında araştırma etiğinden yola çıkarak daha çok tasarım araştırmalarına yönelmiş bir programdır. Görsel iletişim tasarımı farklı alanlardan mezun arkadaşlarımızın da oldukça ilgisini çekmektedir. Bunun en büyük nedeni teknolojiyle iç içe bir program olmasıdır.” İfadelerini kaydetti.
“Medya ve Kültürel Çalışmalar Programı Farklı Alanları Bir Arada Yürütmeyi Hedefler”
Medya ve Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans programı ile ilgili detayları paylaşan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör; “Medya ve Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans programı iletişim bilimleri temelinde çalışmalar yürüten bir programdır. Aynı zamanda interdisipliner yapısıyla çalışmaları birlikte yürütmeyi hedeflemekteyiz.
Bir tarafta medya çalışmalarını öbür yanda kültürel çalışmaları destekleyerek karşılıklı etkileşim içerisinde devam etmekteyiz. Lisansüstü eğitim, öğrencinin uzmanlaşmak istediği alanda ilerlemesini hedefler. Bu nedenle hangi alanda beslenmek istiyorsanız o alanlarda seçmeli ders alarak, tez yazarak uzmanlaşmanızı destekliyoruz. Burada psikoloji, nörobilim çalışmaları, pazarlama, yeni medya gibi farklı pek çok iletişim alanlarını merkeze koyarak iletişim çalışmalarına farklı bakış açısı kazandırmayı hedefliyoruz. Programımıza ilgi duyan her alandan öğrenciyi kabul etmekteyiz.” Dedi.
Prof. Dr. Sinan Canan: “Türkiye’nin En Kapsamlı Nöropazarlama Laboratuvarına Sahibiz”
Nöropazarlama Yüksek Lisansı ile ilgili merak edilenleri cevaplayan Nöropazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Canan; “Türkiye’de başka hiçbir örneği olmayan bölümleri açmaya cesaret gösteren Üsküdar Üniversitesi, benim de uzun süredir peşinde olduğum Nöropazarlama anabilim dalını açtı. Nöropazarlama 2000’li yılların başından beri teknolojinin en çok kullanıldığı bir alan oldu. Bu alanda akademik çalışmalar yapılması beni çok heyecanlandırıyor. İnsanların satın alma davranışlarını nörobilimsel açıdan incelenmesi bütün dünyada yankı uyandırdı. Üsküdar Üniversitesinin bu alanda bir program oluşturmasının başlıca hedefi nörobilimsel açıdan akademik eğitim almış uygulayıcılar yetiştirmektir.
Programımıza katılım ve ilgi oldukça yüksek. Öğrencilerimizin hemen hemen hepsini tanıyorum proje çalışmalarında beraber hareket ediyoruz. Öğrencilerimizle birlikte gerçekten bu alanda enterasan fikirler yürütecek tez çalışmaları yapıyoruz. Şu anda Türkiye’nin en büyük en kapsamlı nöropazarlama araştırma laboratuvarına sahibiz. Nöropazarlama her yıl gelişen müfredatın ışığında dinamik olarak güncellenen bir alandır.” Şeklinde konuştu.
Nöropazarlama Programı Nedir?
Dr. Öğr. Üyesi Şaha Baygül Özpınar katılımcılarla Nöropazarlama anabilim dalının detaylarını paylaştı. Özpınar; “İki dönem derslerle ilerledikten sonra tezli programlarda tezlerle, tezsiz programda ise projelerle ilgilenerek, geliştirerek programı sonlandırıyoruz. Öğrencilerimiz toplamda 10 ders alıyorlar. Daha önceden pazarlama alanında yüksek lisans derecesi varsa bazı derslerden muaf olabiliyorlar. Ancak temel nörobilim derslerin tümünü eğitim olarak veriyoruz. Nörobilim kavramına yaklaştırabilmek için beyindeki temel işlevler, kişilik kuramları gibi derslerimiz de bulunuyor. Öğrenciler diğer anabilim dallarının derslerinden de seçmeli olarak eğitim alabiliyorlar. Hedefimiz nörobilim kavramlarıyla birlikte farklı bakış açıları da kazanarak eğitim alabilmeleridir.” Dedi.
Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı: “Hedefimiz Sosyoloji Alanında Hem Teorik Hem Pratik Donanım Kazandırmak”
Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, akademik araştırmalar bağlamında Sosyoloji yüksek lisans programı hakkında bilgiler paylaştı. Süleymanlı; “Sosyolojinin temelinde dinamizm vardır. Değişme hızının baş döndürücü etkilerinin deneyimlerini gördüğümüz bir dünyada yaşıyoruz. Toplumsal güvenlik, yalnızlık sorunları, pandemi gibi global sorunlar gibi gündelik hayatımızı etkileyen tüm faktörler sosyolojinin temel ilgi alanlarındandır. Üsküdar Üniversitesi olarak sosyoloji alanında yaptığımız çok farklı çalışmalar oldu. Yüksek lisans programımızda bir seneyi geride bıraktık. Özellikle öğrencilerimizi tanırken sosyal gerçekler üzerine çalışmayı tercih eden öğrenciler yetiştirmeyi hedeflemekteyiz. Özellikle öğrencilerimize bu alanda hem teorik hem pratik bilgi ve donanım katarak, araştırmaya yönelik sosyolog yetiştirmeye gayret ediyoruz.” Şeklinde konuştu.
“Herhangi İç Meseleyi Uluslararası Boyutta İrdelemeyi Hedefliyoruz”
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva Kök Arslan; “Felsefi, psikolojik, sosyolojik ve siyasi konuları uluslararası boyutta incelemeye çalışıyoruz. Öğrencilerimizin herhangi bir iç meseleyi uluslararası boyutta anlamaları ve kavramalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Her ne kadar adı siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler olsa da bizim markalaşmaya çalıştığımız alanlar var.
Daha çok vurgulamaya çalıştığımız şey kamu diplomasisi ve hiç vurgulanmayan incelenmeyen kültürel diplomasidir. Arabuluculuk, para sorunu, çatışmaların çözümü gibi konulara değinerek analiz yapmayı hedefliyoruz. Özellikle de dijital çağda yaşıyor olmamız nedeniyle dijital diplomasinin önemli olduğunu vurguluyoruz. Çalışma alanı oldukça geniş. Öğrencilerimizin ilgi alanına göre kamuda her alanda çalışabilirler.” İfadelerini kaydetti.
“Yeni Medya ve Gazeteciliğin Zengin Bir Eğitim Yapısı Var”
Yeni Medya ve Gazetecilik program ile ilgili merak edilen soruları yanıtlayan Yeni Medya ve Gazetecilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan; “Temel olarak dijital medyayı içeren bir bakış açısıyla gazetecilik çalışmalarını yürüten bir program. Bir yandan yeni medya dediğimiz tüm alanlarda varlığını sürdüren etkilerini irdelerken öbür yandan “Yeni medya ortamında gazeteci ve gazetecilik profesyonelleri nasıl yetişiyor?” Bunlara yönelik derslerle eğitim vermeyi amaçlıyoruz. 10 temel dersimiz var. Seçmeli ders olarak diğer iletişim alanındaki anabilim dallarından eğitim alabiliyorlar. Nöropazarlama, kültürel çalışmalar gibi farklı anabilim dallarının seçmeli derslerinden alarak kendi uzmanlaşmak istedikleri alana doğru yönelebiliyorlar. Bu açıdan Yeni Medya ve Gazetecilik anabilim dalı oldukça zengin bir eğitim sistemine sahip diyebiliriz.” Dedi.
Sosyal Bilimler Alanında Lisansüstü Eğitim İçin Hangi Şartlar Gerekli?
Enstitü sorumlusu Aslı Işık ise Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans şartlarını anlatarak; “Lisansüstü aday öğrencilerin öncelikle kayıt işlemi için online başvuru yapmaları gerekiyor. 15 Haziran itibariyle online başvurularımız başladı. Öğrencilerimizin başvuru yaptıkları anabilim dallarının bilim sınavlarına katılmaları gerekmektedir. Bilim sınavı sonrası kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerimiz, kesin kayıt evraklarıyla başvurmalıdır. Bunlar tezli öğrenciler için ALES sınav sonucu, transkripti, mezuniyet belgesi, kimlik fotokopisi ve fotoğraflardan oluşuyor. Tezsiz öğrencilerden ALES puanı aramıyoruz fakat diğer tüm şartları kesin kayıt sırasında yanlarında bulundurmaları gerekiyor. İngilizce programlara katılmak isteyen öğrencilerin yabancı dil puanı bulunması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)
Paylaş