STRESİ OYUNCAKLARLA YENİYORLAR
A.A
İş güç sahibi olsalar da içlerindeki çocuğu hala yaşatabilen büyükler için stresten kaçışın en güzel yollarından biri oyuncak.
Gerçeklerinin 1/10, 1/8 veya 1/5'i oranında küçültülmüşü olan uçak, helikopter, araba veya tekne monte ederek bir anlamda kendi oyuncaklarını yaratan büyükler, iş ve kriz stresini, bu oyuncaklarla oynayarak atıyor.
Fiyatları 250 lira ile 15 bin lira arasında değişen radyo kontrollü, uzaktan kumandalı oyuncaklar pil, elektrik veya yakıtla çalışıyor. Yedek parçaları bulunan, tamir ve bakım servisi verilen oyuncakların bazılarını kullanmak içinse lisans almak şart.
"OYUNCAK OLARAK GÖRMEMEK GEREK"
Speedy Models İzmir Şubesi Sorumlu Müdürü Ufuk Şengönül, model araçları bir oyuncak olarak görmemek gerektiğini vurguladı.
Meraklısına off-road, on-road araçlar, yarış arabası, helikopter, uçak ve tekne gibi seçenekler sunduklarını belirten Şengönül, bu ürünleri 10 yaşın üzerindeki kişilere tavsiye ettiklerini kaydetti.
Şengönül, hobinin sadece yapım değil kullanım bakımından da önem taşıdığını dile getirerek, yeni başlayanlara küçük araba modellerini önerdi.
Uçak ve helikopter uçurmada alınacak eğitimin önemine işaret eden Şengönül, "Helikopter ve uçak türleri için özel simülatörler var. Biz bunları da kullanıcılara veriyoruz. Böylece, evlerinde bilgisayar aracılığıyla pratik yapabiliyorlar" diye konuştu.
Şengönül, helikopter ve uçak kullanımı için lisans alınması gerektiğini anlatarak, uçuşların izne bağlı olduğunu aktardı. Şengönül, "Yani her isteyen bunları uçuramaz. Uçuş, ancak lisansla gerçekleştirebilir. İlk kullanım da mutlaka bir eğitmen eşliğinde yapılır" dedi.
"STRESTEN UZAKLAŞMAK İÇİN BİREBİR"
Bu ürünlerin, orijinallerinin belli oranlarda birebir küçültülmüşü olduğunu kaydeden Şengönül, özellikle iş ve kriz stresinden uzaklaşmak isteyenlerin bu tür uğraşlarla eğlenceli vakit geçirdiğini bildirdi.
Şengönül, model araba, tekne, uçak veya helikopterleri kullanmak için özel pistler bulunduğunu, hobisini gerçekleştirmek isteyenlerin hafta sonu bu pistlerde çalışma yaptıklarını anlattı.
Beklenenin aksine, krizin bu ürünlere olan talebi azaltmadığını dile getiren Şengönül, "Bunu hobi edinen belli bir kesim var. İş ve kriz stresini yenmek için bu araçlarla uğraşmak birebir. İnsan hem dinleniyor, hem de stresten uzaklaşıyor" dedi.
Şengönül, ABD ve Avrupa'da model araç yapımının çok yaygın olduğunu belirterek, Türkiye'de de bu sektörün gelişme gösterdiğini sözlerine ekledi.
Paylaş