STRESİNİZİ YÖNETİN

Diyet Dergisi

Aile içinde veya arkadaşlar arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar, işten çıkarılmalar, ekonomik çalkantılar gibi sorunların yarattığı stres bir aydan fazla süredir sizi etkiliyorsa, soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklar bünyenize daha kolay yerleşiyor demektir.

Müdürünüzle görüşmeden daha yeni çıktınız ve başınız çatlıyor. Masanızın üzerindeki aspirin kutusu bomboş ve bir hafta boyunca her gün baş ağrısı çektiğinizi söylerseniz yalan olmaz. Doktorunuzdan randevu alıp problemin ne olduğunu öğrenmek istiyorsunuz, ancak doktora gidecek vaktiniz yok.

Siz doktora gitmeden biz teşhisi koyalım: İşiniz, daha doğrusu işinizin stresi tüm bu rahatsızlıklarınızın nedeni. Çünkü araştırmalar, psikolojik stresin fiziksel sağlığımıza ne kadar zarar verdiğini ortaya koyuyor.     

Gerginlik, korku, kaygı ve benzeri duygular adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarını tetikler. Bu hormonların görevi vücudu savaşa hazırlamaktır. Bu tür bir stresin, örneğin bir ayıyla karşı karşıya geldiğinizde veya arkadaşınızı üzerine hızla gelen bir arabanın önünden kurtarmak istediğinizde faydası büyüktür. Ama bu heyecan, strese dönüştüğü, kronikleştiği zaman (örneğin yeni bir işe başlamak, bir etkinlik organize etmek, iş yetiştirmek vb) deyimi yerindeyse hücreleriniz adeta bu hormonların içinde yüzer. Bu da kas spazmlarına, boşaltım sistemi sorunlarına, mide ve deri hastalıklarına neden olur.

Stresin Yan Etkisi: Soğuk algınlığı

Pittsburg'daki Carnegie Mellon Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan ve aynı zamanda soğuk algınlıklarını araştıran Sheldon Cohen, stres-soğuk algınlığı ilişkisini şöyle açıklıyor: "Vücudunuz stres altında daha fazla proenflamatuar sitokin (sitokin, bağışıklık sistemi hücrelerinin işlevlerini kontrol eden bir kimyasal habercidir) salgılar. Bu protein molekülleri virüslerle savaşır savaşmasına, ancak burundaki tıkanıklığı da azdırır." Profesör Cohen'in araştırmalarına bakacak olursak; aile içinde veya arkadaşlarımızla aramızdaki anlaşmazlıkların, işten çıkarılmaların, ekonomik sorunların veya bunlara benzer herhangi bir başka durumun verdiği stres bir aydan fazla süredir bizi etkiliyorsa soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklar bünyemize çok daha kolay yerleşebilir.

Rahatlama yöntemi
Düzenli olarak spor salonuna gidin, özellikle de hayat zorlaştığında. Egzersiz, stres hormonlarını dizginler ve vücudunuzdaki seviyesini düşürür. Araştırmalar gösteriyor ki, egzersiz yapmayı alışkanlık edinen insanlarda, daha az soğuk algınlığına rastlanıyor. Öyle ki, bu insanlara virüs verilse bile hastalanmama şansları var.

Stresin yan etkisi: Boyun ve bel ağrısı
New York'ta bir şifa merkezi olan Body Central'ın müdürü alternatif tıpçı Ann Weinrib stres ve sinir sistemi arasındaki ilişkiyi 'İnsanların stresliyken çenelerini birbirine sıkıca kenetlemesine ve kamburlaşıp, belini kasmasına' bağlıyor. "Bunun sonucunda da belimizdeki ve boynumuzdaki kaslarımız gerginleşiyor ve hatta bazen bu durum spazma bile yol açabiliyor" diyor. Stres sırasında vücudun tüm kaslarının kasılması ve beraberinde stres hormonlarının salınımının artması da bu etkiyi arttırıyor.

Rahatlama yöntemi
Ağrı vurmadan önce Weinrib'in önerdiği bu kas rahatlatma tekniğini uygularsanız, yalnızca kaslarınız gevşemeyecek, aynı zamanda daha enerjik olacaksınız. İlk olarak sağ ayağınızı sekiz saniye boyunca gerin, on beş saniye dinlenin ve bu sefer sağ ayağınızla birlikte baldırınızı gerin. Bütün bunları yaparken rahatlama hissine odaklanmanız çok önemli. Biraz dinlendikten sonra tüm sağ bacağınızı gerin ve bu egzersizi aynı sırayla sol bacağınıza da uygulayın. Stresli olduğunuz günlerde bu egzersizleri günde iki defa uygularsanız, boyun ve bel ağrılarınızın önüne geçebilirsiniz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Haziran 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.