TELEFON ZARARLI DEĞİLMİŞ

DHA

Bilim adamları, elektromanyetik alanlar ve özellikle cep telefonlarının insan sağlığına etkisi olmadığı açıkladı.

 


Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen 6'ncı Uluslararası Elektromanyetik Alanların Biyoloji Üzerine Etkileri Çalıştayı’nda bir araya gelen bilim adamları, elektromanyetik alanlar ve özellikle cep telefonlarının insan sağlığına etkisi olmadığını açıkladı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tunaya Kalkan, “Şimdiye kadar yapılan bilimsel çalışmalarda cep telefonları ve baz istasyonlarının zararı olmadığı ve aklandığı ortaya çıktı” dedi.

Akyarlar'daki Kefaluka Otel’de düzenlenen ve 4 gün sürecek olan 6'ncı Uluslararası Elektromanyetik Alanların Biyoloji Üzerine Etkileri Çalıştayı bugün başladı. 23 ülkeden yaklaşık 200 bilim adamının katıldığı çalıştayda, elektromanyetik alanların biyolojik etkilerini tartışılacak ve son bilimsel çalışmalar paylaşılacak.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmed Özkan ve ABD Dominian Üniversitesi'nden Prof.Dr. Marko Markov, çalıştaydan önce basın mensuplarının karşısına çıkarak, özellikle cep telefonları ve baz istasyonlarının insan sağlığına etkisi konusunu değerlendirdi.

SİNYALLERİ ÖLÇTÜ


Prof.Dr. Tunaya Kalkan, ilk olarak otelin terasında elindeki ölçüm cihazı ile en yakın baz istasyonunun gönderdiği sinyalleri ölçerek gösterdi. Prof.Dr. Kalkan, alınan sinyallerin sağlık açısından öngörülen değerlerden üçte bir oranında daha düşük olduğunu söyledi. Şehir şebeke cereyanı ile çalışan cihazların, baz istasyonlarının, telsiz, TV, telefon gibi iletişim cihazlarının, hatta tıpta kullanılan bazı cihazların tümünün canlılara etki etmemesi için bilimsel olarak standartlar belirlendiğini kaydeden Prof.Dr. Kalkan, “Bu standartların sürekli gözden geçirilmesi gerekir.

Ayrıca bu elektromanyetik alanlar kullanılarak canlıların yapısal özellikleri çözümlenip mümkünse tedavi amaçlı yeni cihazlar geliştirilebilir.

Elektromanyetik alanların yalnızca olası zararlı etkilerinin azaltılması değil, bu alanların tedavi veya tıp da değişik amaçlarla kullanılması önemli hedeflerden biridir. Şimdiye kadar yapılan bilimsel çalışmalarda cep telefonları ve baz istasyonlarının zararı olmadığını ve aklandığı oraya çıktı” dedi.

TÜRKİYE'DEKİ IŞIMA DAHA DÜŞÜK

Türkiye’deki baz istasyonlarının yaydığı ışımanın Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği limitten yani 41 V/M’den dört kat daha düşük olan 10V/M olduğunu belirten Prof.Dr. Kalkan, “Baz istasyonu ekipmanlarının yaydığı güç, sağlık sorunlarına neden olmak için çok düşüktür. Mobil telefon ve baz istasyonları antenlerinden yayılan radyo frekans dalgalarının yol açtığı ve halkın etkilendiği güç seviyelerinin düşük ya da sakat doğuma yol açtığını gösterir hiçbir laboratuvar ve epidemijolojik kanıt yoktur.

Bilim adamlarının yaptığı deneylerde beyin kanseri, kan değerleri, bağışıklık sistemi üzerine etkilerini araştırdı ve kesin bir bulguya rastlanılmadığı, elektromanyetik dalgaların bağışıklık sistemi üzerinde zararlı bir etki oluşturmadığını ortaya çıkardı” diye konuştu.

TEKNOLOJİ ÜRETEN FİRMALAR


Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmed Özkan da, bilimsel tartışmaların genellikle mobil sistemlerin insan sağlığına etkisi üzerine yoğunlaştığını belirtti. Baz istasyonlarının insan sağlığına ve çevreye etkisinin bilim adamlarınca araştırıldığını ve tartışıldığını kaydeden Prof.Dr. Özkan, “Dünya çapında yürütülen ve büyük kitlelerce örnek alınan bilimsel çalışmalar, baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik ışınımın insan sağlığı üzerinde etkisi olmadığını ortaya koyuyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu bu çalışmaları yakından izliyor ve elektromanyetik sınır değerlerini, insan sağlığı ve çevreye etkisini gözeterek belirliyor. Şu da bir gerçek ki, teknoloji üreten firmalar insan sağlığı ve çevreye etkisini gözeterek bu işi yapıyorlar” dedi.

“ORTAK GÖRÜŞTEYİZ”


ABD’nin Dominion Üniversitesi'nde görevli Prof.Dr. Marko Markov, çalıştayda elektromanyetik alanların canlı dokular üzerindeki etkilerini, yeni teşhisleri ve tedavileri masaya yatırdıklarını kaydetti. Prof.Dr. Markov, “Son yıllarda yoğun olarak kullanılan mikro dalga fırınlar, cep telefonları, baz istasyonları halk üzerinde büyük bir tedirginlik yaratsa da bugün yapılan tartışmalarda olduğu gibi bu üretimlerin denetimli, kontrollü ve orantılı yapılması durumunda halk sağlığı açısından tehlike saptanamadığı ortak görüşünde birleştik.

Önemli olan bu tür faaliyetlerin, sağlık kuruluşları ve ilgili kurumlar tarafından denetimlerinin ve kontrollerinin yapılması” dedi.

Yedinci çalıştay iki yıl sonra Malta’da düzenlenecek.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:14 Ekim 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.