Tikler Nasıl Geçer?

Hiçbir amaca yönelik olmayan, tamamen istem dışı ses ya da hareketlerin tekrar edilmesi tik olarak nitelendiriliyor.

Yetişkinlerde ve çocuklarda bu tikler farklı şekillerde ve özelliklerde olabiliyor. Daha çok tekrar tekrar yapılan yüz hareketleri, boğaz temizleme hareketi, sözcüklerin üst üste tekrar edilmesi ve burun çekme gibi farklı çeşitlerde olabilen tikler, nedeninin anlaşılmasından sonra tedavisinin kolay olduğu bir tür psikolojik rahatsızlık olarak değerlendiriliyor. Birçok kişi tarafından merak edilen tikler nasıl geçer konusu, tamamen ruhsal ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişebiliyor. Tiklerin ne sıklıkla ve hangi durumlarda daha çok ortaya çıktığının tespit edilmesi, tedavi aşamasında çok önemli rol oynuyor.

Tiklerin Ortadan Kalkması

Bir tikin neden oluştuğu tam olarak bilinmiyor. Ancak, genetik faktörlerin bu problem üzerinde önemli bir yere sahip. Çevresel ve psikolojik etkenlerin de tik oluşumunda yeri oldukça büyük. Özellikle gergin anlarda daha sık görülen tikler, olası baskılardan kaynaklanarak alışkanlık haline gelmiş olabilir. Bu nedenle tiklerin ortadan kaldırılması, tamamen tedavi edilebilmesi için öncelikle rahatsızlığın kaynağına inilmesi gerekiyor. Tik tedavilerinde kullanılan destekleyici ilaçlar bulunsa da, bu durumun ruhsal kaynaklı olduğu düşünüldüğünde bir psikiyatri desteğinin kaçınılmaz olduğu anlaşılabilir.

Tik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda ortaya çıkmış olan tikler, sosyal çevrenin ya da ailenin gözlemleri ile rahatlıkla anlaşılabilir. Yetişkinlerde gözlem yapılarak tik olduğu anlaşılabilir. Ayrıca kişinin kendi kendinin farkında olarak da tespit yapma durumu bulunuyor. Tik olup olmadığı, yineleyen ya da garip hareketlerin yapılıp yapılmadığına bakılarak kolayca anlaşılabilir. Yapılan bir hareketin tik sayılması için, tekrarlayıcı olması, anlamsız olması, baskılanabilir ve istem dışı olması gerekir.

Tik Çeşitleri ve Tedavi

Omuz silkme, parmak çatlatma, ayak ya da diz sallama, ayak ya da kol sallama, kaşları sık sık kaldırmak, göz kırpmak, yutar gibi hareket yapmak, boğaz temizleme gibi tikler toplumda en sık görülen tiklerdir. Bu ve benzeri tiklerin tedavileri süreklilik arz ediyor. Kronik motor tiklerde herhangi bir ilaç tedavisi gerekmiyor ancak, ruhsal sorunlarla gelen tiklerde ilaç tedavileri kaçınılmazdır.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Ocak 2020Yayınlanma Tarihi:25 Haziran 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.