TIP DÜNYASI KARIŞACAK
REUTERS
Harvard Üniversitesi uzmanlarının yaptığı ve sağlık dergisi Nature’nin son sayısında yayınlanan araştırmaya göre, C ve E vitaminleri ile beta karoten gibi güçlü antioksidanlar sanılanın aksine kanserin önlenmesine değil yayılmasına yardımcı oluyor. Araştırmada bu antioksidanların henüz sadece meme kanseri hücreleri üzerindeki etkisi araştırılmış olsa da tıp dünyasında büyük tartışma yarattı.
Araştırma sonuçlarına göre, adı geçen antioksidanlar kanser hücrelerini oluşturan erbB2 geniyle aynı rolü üstleniyor. Kanser hücreleri için besin rolü üstlenerek hastalığın oluşumunu ve yayılması için gerekli olan enerjiyi sağlıyor. Makalede bu yöndeki çalışmaların 1990’larda başladığı belirtildi. Buna göre deneylerde ilk olarak sigara içen insanlara beta karoten hapları verildi. Ancak bunun kanser oranını artırdığı görüldü. Daha sonra C ve E vitaminlerinde de benzer etkiler tespit edildi. Makalede ayrıca iki yıl önce Glasgow Üniversitsi tarafından yapılan ve C vitamini ile yağ hücrelerinin birleşmesinin kanseri hızlandırdığı yolundaki araştırma da hatırlatıldı. Bu vitaminlerin meyve ve sebzeler gibi doğal yollardan alımında ciddi bir risk oluşmadığı, vitamin haplarıyla alındığı zaman tehlike oluşturduğuna da dikkat çekildi.
Uzmanlar sonuçlara kuşkuyla yaklaştı
Bu sonuçlara şüpheyle yaklaşanlar da oldu. ABD Ulusal Kanser Önleme Enstitüsü Başkanı Dr. Harold Seifried "Araştırmanın sonuçları gerçekten şaşkınlık verici. Ancak bu sonuca nasıl varıldığını daha detaylı olarak incelemek gerekli" derken, Oregon State Üniversitesi’nden Balz Frei "Bu araştırma, antioksidanların kanser hücrelerini beslediğini kanıtlamaktan uzak" yorumunu yaptı.
Araştırmanın başkanlığını yapan Harvard’dan Dr. Joan Brugge ise "Araştırmalarımızı değişik antioksidanlar ve farklı canlı hücreler üzerinde yineleyeceğiz. Kesin konuşmak için henüz daha erken" dedi.
Paylaş