A.A
Türkiye'de 2001 yılından bu yana dava süreçleri tamamlanan cinayetlerle ilgili rapor hazırlandı.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Celbiş, yaptığı çalışmada, 2001 yılından bu yana Türkiye'de kararları açıklanan ve dava süreçleri tamamlanan 1502 cinayetin işlendiğini, bunların 172'sinin “töre”, 172'sinin de “namus” cinayeti olduğunu söyledi.
Araştırmalarında 2001 yılı sonrasında yaşanan ve mahkeme kararı bulunan cinayetleri, “töre”, “namus”, “normal” cinayet olarak sınıflandırdıklarını anlatan Celbiş, “töre ve namus” cinayetlerinde ölen kadın sayısının fazla olmasına dikkati çekti.
Yrd. Doç. Dr. Celbiş, şu bilgiyi verdi:
“Türkiye'de töre cinayetleri 'kadının iffetsiz yaşaması nedeniyle aile meclisi tarafından öldürülmesi' olarak ele alınıyor. Namus cinayetinde ise yine 'iffetsiz yaşayan kadın ya da erkeğin öldürülmesi' olarak açıklanıyor. Dolayısıyla töre cinayetlerinde öldürülenlerin sadece kadın olduğu, namus cinayetinde ise erkeklerin de bulunduğu görülüyor. Bu nedenle bizim araştırmamızda namus cinayetlerinin de töre kapsamına alınması gerektiğini ifade ettik. Çünkü genel değerlendirmede aile meclisi tarafından alınan karar nedeniyle öldürülen erkek 'namus cinayeti' kapsamına alınıyor. Araştırmamızda doğru bilgilere ve kesin sonuçlara ulaşmak için mahkeme kararlarını ve sona eren davaları ele aldık.”
288 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
2001 yılından sonra işlenen ve dava süreçleri tamamlanan cinayet sayısının bin 502 olduğunu vurgulayan Celbiş, bu cinayetlerin 172'sinin namus, 172'sinin de töre cinayeti olduğunu kaydetti.
Cinayetlerde ölen kadın sayısının 288 olduğuna işaret eden Celbiş, şunları söyledi:
“Araştırmamız kapsamında 2001 yılından sonra işlenen ve mahkeme kararı bulunan bin 502 cinayet olduğunu belirledik. Cinayetlere kurban giden kadın sayısı 288 iken, töre cinayetlerine kurban giden 172 kişinin ise tamamen kadınlardan oluştuğu görülüyor. Yine 172 olan namus cinayetlerinde öldürülenler arasında erkekler de var. Elde edilen verilere baktığımızda yılda ortalama 30 kadın töre kurbanı oluyor. Mahkeme kararlarından çıkardığımız sonuçlara gör,e töre cinayetlerinde bir azalma görülmesine rağmen 'namus cinayeti' kapsamına alınan birçok olayın 'töre cinayeti' olma olasılığı çok yüksek.”
“İNTİHARLAR ÇOK İYİ ARAŞTIRILMALI”
Töre cinayetlerinin ağır yaptırımlarının bulunduğunu dile getiren Celbiş, son yıllarda arttığı gözlenen özellikle küçük yaştaki kadın intiharlarının çok iyi araştırılması, konunun gerçekten intihar olup olmadığının irdelenmesi gerektiğini belirtti.
Celbiş, şöyle devam etti:
“2001 yılından sonrasına baktığımızda resmi rakamlara göre töre cinayetlerinde bir azalma var, ancak intiharlardaki artış cezaların artırılması nedeniyle kadınların intihara zorlandığı sonucunu çıkarıyor. İntihar olayları soruşturma aşamasında çok ciddi araştırılmalı. Ölüm nedeni intihar olsa da buna zorlanmış olabileceği ihtimali göz önüne alınmalı.”