TÜMÖRLERE ANINDA TESPİT
A.A
Beyin tümörlerinin anında tespit edilmesi ve sınırlarının belirlenmesi için optik biyopsi prototipi geliştirildi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Canpolat ve ekibi, beyin tümörlerinin anında tespit edilmesi ve sınırlarının belirlenmesi için optik biyopsi prototipi geliştirdi.
Doç. Dr. Murat Canpolat, kanser hücresi üzerine gönderilen lazer ışığının yayılımıyla kanser hücresinin tespitine yönelik çalışmalar yaptıklarını ve geliştirdikleri prototipi beyin tümörü olan hastalarda denediklerini söyledi.
AÜ Tıp Fakültesinde beyin tümörü olan 33 hastanın ameliyatına girdiklerini bildiren Doç. Dr. Canpolat, biyopsi yapılan hastalardan alınan parçalar üzerinde, patolojiye gitmeden önce optik biyopsi tekniği ile ölçüm yaptıklarını ve kendi sonuçlarını patoloji sonuçlarıyla karşılaştırdıklarını kaydetti. Bu çalışmanın sonucunun ABD'deki Journal of Biomedical Optics Dergisi'nin yeni sayısında yayımlanacağını ifade eden Doç. Dr. Canpolat, verilerin umut verici olduğunu belirtti.
Bu sistemi yapmalarının amacının, hasta üzerinde gerçek zamanda tümörlü dokuyu görmek olduğuna işaret eden Doç. Dr. Canpolat, şunları söyledi:
"Ona göre cerrah hastadan ya tümörlü parçaları almaya devam edecek ya da tümörsüz dokuyu bularak duracak. Bütün mesele bu. Şimdi ne yapılıyor? Tümörlü dokular temizlenerek patolojiye gönderiliyor. Sonuçlar ancak 20 dakika ile birkaç gün arasında alınabiliyor.
Bu sistemin çalıştığını tam olarak gösterirsek -ki ilk sonuçlar olumlu- cerrahlar operasyon anında optik biyopsi ile tümörü anında görebilecek. Beyinden normal doku alma veya tümörlü doku bırakma riski azalacak."
Sistemin beynin beyaz cevherindeki tümörleri tespit edebildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Canpolat, gri cevherde ise sonuç alamadıklarını bildirdi. Canpolat, "Geliştirdiğimiz sistem, çekirdek büyüklüğüne duyarlı. Tümörlü dokunun çekirdeği daha büyük olduğu için spekturum faklı oluyor. Beynin gri cevherinde ise sinir hücreleri var. Sinir hücrelerinin çekirdekleri de büyük olduğu için sistem onu da tümör gibi görüyor" dedi.
PRATİĞE GEÇERSE CERRAHLARA KOLAYLIK SAĞLAYACAK
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Nöroşirurji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recai Tuncer de ameliyat sırasında tümörün sınırlarını belirleyebilecek optik biyopsinin henüz deney aşamasında olduğunu kaydetti. İlk prototiple ilgili çalışmaların olumlu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tuncer, pratiğe geçmesi durumunda cerrahlara kolaylık sağlayacağını söyledi.
Prof. Dr. Tuncer, tümör dokusunun varlığının her zaman tümörün görüntüsüyle ayırt edilemediğini belirterek, "Gözle ayırt edemediğimiz zaman tümör kalabiliyor. Geliştirilen optik biyopsi ile tümör dokusunu kolayca ayırt edebilirsek bir kısım tümörleri cerrahi sonuçlarla daha iyi hale getirebiliriz" diye konuştu.
SİSTEMİN ÇALIŞMASI
Sistem, bir spektrometre, 0,1 milimetre çapında fiberoptik kablo ve dizüstü bilgisayardan oluşuyor. Fiberoptik kablonun vücuda teması ile gönderilen lazer ışığı, hücre zarı, organeller ve hücre çekirdeğinde saçılıyor. Tümörün hücre çekirdeği normaldekinden daha büyük olduğu için, tümörlü dokudan alınan spektromlar normal dokudan farklı oluyor. Bu fark ile normal doku tümörden ayırt ediliyor.
Bu sistemin çalıştığını gösteren Doç. Dr. Murat Canpolat, 49 fiberoptik kabloyu içeren yeni bir prototip geliştirdi. Bu yıl yeni prototiple insanlar üzerinde deney yapmayı hedefleyen Doç.Dr. Canpolat ve ekibi, başarı elde edilmesi durumunda sistemin pratikte kullanılabilmesi amacıyla birçok klinikte aynı anda deneyler yaparak istatistik oluşturacak.
Paylaş