UMUT VAAT EDEN TERAPİ
internet haber
"Olaparib", BRCA1 ve BRCA2 genlerinin mutasyonlarından kaynaklanan; ilerlemiş meme, yumurtalık ve prostat kanserlerinin kalıtımsal türlerini taşıyan 19 hastaya verildi.
Daha önce hiçbir tedaviye yanıt vermemiş hastalardan 12'sinde tümörler ya küçüldü ya da istikrarlı bir seviyede kalması sağlandı.
Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nün önderliğinde yapılan araştırmanın ayrıntıları New England Tıp dergisinde yayınlandı.
Yeni bir tür kanser ilaçları kapsamında olan Olaparib, kanserli hücreleri hedef alırken sağlıklı hücrelere nispeten dokunmuyor.
İlaç şirketi AstraZeneca'dan araştırmacılar, hastalarda kemoterapiyle kıyaslandığında pek az yan etki gözlendiğini belirtiyor.
Araştırmacı Dr Johann de Bono, ilacın tümörlerin küçülmesinde sağladığı başarı karşısında, şimdi daha büyük denemelere tabi tutulması gerektiğine dikkat çekti.
De Bono, "bu ilaç, zaten bir çok alışıldık tedaviyi denemiş olan hastalara daha uzun süre kanserin semptomlarından ve büyük yan etkilerinden uzakta kalma imkanı veriyor" diye konuştu.
Örnek vaka
62 yaşındaki Julian Lewis, prostat kanserinin ileri aşamalarında olduğu belirlendikten sonra olaparible tedavi edildi.
Bir iki ay içinde kanındaki kanseri gösteren kimyasallar en düşük seviyeye indi ve iki yıldır da düşük seviyelerde.
Kemiklerindeki ikinci tümörler de neredeyse tamamen kayboldu. Lewis mide bulantısı gibi hafif yan etkiler yaşadığını söylüyor. Lewis, "Mümkün olduğunca bu tedaviye devam edeceğim. Bunun amacı kısmen kanser hücrelerimi takip altında tutmak ama daha büyük bir amacı daha var: O da bu ilacın güvenli şekilde insanlar üzerinde ne kadar süreyle kullanılabileceğinin anlaşılmasına yardımcı olmak."
Tedavi nasıl yapılıyor?
Olaparib, kişiye özel tedavi tekniği kapsamında başarı sağlanmış ilk ilaç.
Bu yöntemle vücudun kendi moleküler zayıflıklıları olumlu bir etki elde etmek amacıyla kullanılıyor.
Mevcut tedavi kapsamında "Olaparib", normal hücrelerin DNA'larındaki hasarı gidermek için çok farklı yollar izlemesi gerçeğinden hareket ediyor. Bu yollardan biri, tümörlü hücrelerde BRCA mutasyonlarınca zaten etkisiz kılınmış durumda. Olaparib, PARP adlı bir enzimi kullanarak onarım yollarından birini bloke ediyor.
Bu durumdan etkilenmeyen normal hücreler, sağlıklı BRCA genlerinin kontrolündeki alternatif onarım mekanizmalarını devreye sokabiliyor. Ama BRCA yolu genetik mutasyonla etkisiz kalan tümörlü hücreler, alternatif bir onarım yolu bulamadıkları için ölüyorlar.
Profesör Stan Kaye, şimdi ilacı meme ve yumurtalık kanserlerinin daha yaygın türlerinde denemeyi planladıklarını ve bunlarda da olumlu sonuç almayı umduklarını dile getirdi.
Paylaş