UMUTLARI GERÇEK
A.A
Bedenlerine uygun kalbin bulunmasını bekleyen çocuklar hastane odasında birbirlerine destek olup moral vermeye çalışıyor.
Kalp yetmezliği tedavisi gördükleri Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan operasyonla kalp destek cihazı takılan ve bedenlerine uygun kalbin bulunmasını bekleyen Mehmet Ali, Ahmet, Mesut ve Barış adlı çocuklar hastane odasında birbirlerine destek olmaya çalışıyor.
Kalp kası yetmezliği nedeniyle, acil kalp nakline ihtiyaç duyan ve yaşamlarını sürdürmesine olanak sağlayan kalp destek cihazı takılan Mehmet Ali Yeşiltepe (10), Ahmet Taşkıran (10), Mesut Çapar (15) ve Barış Keklik (8), Ege Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi servisindeki odalarında, kalp nakillerinin gerçekleşeceği günü bekliyor.
Dizüstü bilgisayarlarında oyun oynayıp, öğretmenlerden ders alan çocuklar, tekerlekli ünitelerde taşınan, boylarından büyük kalp destek cihazları ile hastane koridorlarında yürüyüş yapıyor.
Doktorların deyimiyle "yaşamın kıyısından alınan" çocuklardan Mesut Çapar, sürekli bulantı ve kusma şikayetleri nedeniyle gittiği hastanede, virütik enfeksiyon nedeniyle kalp yetmezliği teşhisi konulduğunu söyledi.
Bir ay yoğun bakım servisinde sürdürülen tedavinin ardından, kalp nakli kararı verildiğini anlatan Çapar, "Kalbimin kan pompalamasına yardımcı olmak amacıyla destek cihazı takılması gerektiği söylendi. Operasyonla makine bağlandı. Sağlığım düzeldi" dedi.
Önceleri kalp destek cihazından ürktüğünü ifade eden Çapar, şöyle konuştu:
"Doç. Dr. Çağatay Engin bana moral verdi. Burada, Mehmet Ali ve Ahmet'i görünce de içim rahatladı. 19 Ocakta operasyon geçirdim. Önceleri öksürükten duramıyordum. Şimdi çok iyiyim. Allah'ın izniyle kalp nakli bekliyorum. Yardımseverler kalplerini bağışlarlarsa, Allah bin kere razı olsun. Herkesi organ bağışına davet ediyoruz. Kalp takılınca daha değişik olacağım. Hastalanmadan önce Gaziemir'de otomobil servisinde çalışıyordum. Kalp nakli olup, çalışmaya devam etmek istiyorum."
"TOP OYNAMAYI ÖZLEDİM"
Arkadaşları arasında yaşı en küçük olan Manisalı Barış Keklik ise bir an önce okuluna kavuşmak istediğini belirterek, herkesi organ bağışına davet ettiğini belirtti.
Yeni yılda yeni kalp ile sağlığına kavuşmayı arzuladığını ifade eden Keklik, "Ailemi ve arkadaşlarımı çok özlüyorum. Arkadaşlarımla oyun oynuyordum. Top oynamayı özledim" diye konuştu.
Geçen yıl 24 Ekimde takılan destek cihazı yardımıyla yaşam standardı yükseltilen Urfalı Ahmet Taşkıran da önceleri Mehmet Ali ile paylaştıkları odalarına iki yeni yaşıtının katıldığını dile getirdi.
Kendilerinden yaşça büyük olan Mesut'un, yetişkinlerin kullanımına uygun portatif makinenin takılmasıyla taburcu edileceğini belirten Taşkıran, "Mehmet Ali, Barış ve ben burada kalacağız. Öğretmenlerimiz geliyor. Barış da iyileşince bizimle derslere girecek. Dersler de çok iyi geçiyor. İlköğretim 3'üncü sınıfa gidiyordum. İkinci dönem hastalanınca okula gidemedim. Karnemi annem aldı. Eğer hasta olmasaydım 4'üncü sınıfa gidecektim. 2010'da herkesin bize organ bağışı yapmasını ve evime dönmeyi istiyorum" dedi.
Yapay kalbin takıldığı 30 Hazirandan bu yana tüm zamanını hastanede geçiren Mehmet Ali Yeşiltepe ise en kısa zamanda ailesine ve arkadaşlarına kavuşacağı günü beklediğini söyledi.
"ÇOK İYİLER, DAHA DA İYİ OLACAKLAR"
EÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve EÜ Kalp Nakli Ekibi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özbaran ise Prof. Dr. Sanem Nalbantoğlu, Doç. Dr. Tahir Yağdı, Doç. Dr. Çağatay Engin, Pediatrik Kardiyolog Zülal Ülger ve Organ Nakli Koordinatör Hemşiresi Sultan Karakula'dan oluşan ekiple acil kalp nakli bekleyen 25'ün üzerinde hastaya kalbin kan pompalama işlevini yerine getiren destek cihazı taktıklarını belirtti.
Mehmet Ali Yeşiltepe'nin kalp destek cihazlı çocukların en kıdemlisi olduğunu anlatan Prof. Dr. Özbaran, şunları kaydetti:
"Daha sonra Ahmet geldi. Geçen hafta da Barış ve Mesut'un ameliyatlarını gerçekleştirdik. Şu anda kalp bekliyorlar. Kalp destek cihazlarıyla yaşamlarına normal şekilde devam ediyorlar. Eğitim konusunda eksik kalmışlardı. Sosyal hizmet uzmanlarımız ve Eğitim Fakültesinden arkadaşlarımızla eğitimlerine devam ediyorlar. İnşallah yeni kalpleri olduktan sonra da yaşamlarını bıraktıkları yerden sürdürecekler. Kalp kası yetmezliği nedeniyle kan pompası çalışmayınca tüm vücut sistemi durmaya başlıyor. Bu çocukları yaşamın kıyısından aldık diyebiliriz. Mesut ve Barış, kendilerinden önce cihaz takılan Mehmet Ali ve Ahmet'in yaşam standardını gördükten sonra, 'Lütfen pompa gelsin bize de takın' demeye başladılar. Barış operasyon öncesinde bulantıları nedeniyle yemek yiyemiyordu. Mesut'un 6 kez kalbi durmuştu. Çok sıkıntılıydı. Şimdi gayet iyiler, daha da iyi olacaklar."
EÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Tahir Yağdı ise çocukların, yetişkinlere nazaran kalp destek cihazlarını daha iyi tolere ettiklerini belirterek, "Hemen adapte oldular. Kendilerinden daha ağır cihazları oyuncak gibi kullanıyorlar" dedi.
Paylaş