Üsküdar Üniversitesi HUP Kongresi’nde

Üsküdar Üniversitesi Havacılık Uzay ve Psikoloji (HUP) Kongresi’ne katıldı.

Havacılık ve Uzay Psikolojisi üzerine Türkiye’de ilk kez 1. Havacılık Uzay ve Psikoloji (HUP) kongresi düzenlendi. Kongrenin Onursal Başkanlığını Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç üstlendi. Çetingüç, “Uzay Psikoloji” konusunda değerlendirmelerde bulunurken Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ise kongrede “Havacılık Nörobilimi” konusunda sunum yaptı.

Ana teması "Başlangıç" olarak belirlenen kongre 7 – 8 Aralık tarihlerinde Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezinde gerçekleşti. Kongrenin açılış konuşmasını Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç yaptı.

Prof. Dr. Çetingüç: “Uzaya giden doktorun psikolojisi o görevin başarısı için çok önemli”

Uzayda psikoloji ve psikiyatriden bahseden Çetingüç, psikolojinin hayatın her alanında yer aldığı gibi emniyetin de emniyetsizliğin de, başarı ve başarısızlığın da kilit unsuru olduğunu söyledi. Çetingüç, “Uzay uçuşlarını bunun dışında tutamayız; uzaya uçan insanın, uzay uçuşlarında rolü olan insanların bunun yanı sıra orada bulunan bilim adamlarının ve uzaya tıbbi araştırma için giden doktorların psikolojisi o görevin başarısı için de çok önemli” dedi.

Prof. Dr. Çetingüç: “Uzayda psikolojik ve mental değişimler meydana geliyor”

Uzayda özel fizyolojik değişimlerin olduğunu belirten Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç, uzayda psikolojik ve mental değişimlerin de meydana geldiğini, uzayda yer çekimi olmaması ve uzaydaki radyasyona bağlı olarak orada bulunan kişilerin mental süreçlerinin değiştiğini söyledi.

Prof. Dr. Çetingüç: “Uzaya gerçekleşen uçuşlar insan psikolojisini etkiliyor!”

Uzaya gerçekleşen uçuşlarda dünyadan kopmuş olmak ve uzaydan dönüş olup olmayacağının belirsizliğinden bahseden Çetingüç, tüm bunların insan psikolojisini etkilediğinin altını çizdi Çetingüç, psikolojik bozulmaların yanı sıra psikiyatrik bozulmalarında var olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Hızlı Sayar: “Havacılık sektörünün kendine ait karmaşası var”

Nörobilim ile ilgili paylaşımlarda bulunan Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, nörobilimin havacılıkla ilgili neler yaptığından bahsetti. Sayar; “Havacılık sektörünün kendine ait karmaşası var bunun yanı sıra insan beyninin de kendi karmaşası var ve bu ikisi bir araya geldiği zaman karmaşık sistemler bütünü oluşuyor” şeklinde konuştu. 

Doç. Dr. Hızlı Sayar: “Riski en aza indirebilmek için tüm disiplinlerin birlikte çalışması gerek”

Havacılıktaki risklerden bahseden Sayar, riskin en aza indirilebilmesi için yapılması gerekenlere değindi. Sayar, “Matematik, fizik, nörobilim ve diğer alanlarda birliktelik olmalı, tüm alanların bir arada el ele vererek çalışması gerek. Böylelikle havacılıkta bulunan riskleri birazda olsa en aza indirebiliriz” dedi

Doç. Dr. Hızlı Sayar: “Ergonomi, havacılık ve nörobilimin bir araya geldiği nokta”

Havacılık ve nörobilimin bir araya geldiği noktanın ergonomi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Hızlı Sayar, ergonominin insanın yapısal, fizyolojik ve psikolojik özelliklerini incelediğini belirtti. Sayar nöroergonomi ile ilgili bilgi verdi.

Doç. Dr. Hızlı Sayar: “Kişi havada uyaranlara kör hale gelebiliyor”

Bazı şeylerin insanda zihinsel yük yarattığını söyleyen Doç. Dr. Hızlı Sayar, hiçbir insanın sınırsız kapasitesinin olmadığı vurguladı. Sayar, “Havada da bir sürü alarmlar çalıyor, uyarılar var, bir sürü göstergeler var ve eğer kişinin beyninde odaklandığı seçili olarak dikkatini yönelttiği bir şey varsa diğer uyaranlara kör hale gelebiliyor” dedi.

Konuşmasının ardında Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar’a Kpt. Plt. Ali Faruk Yalap hediye takdiminde bulundu.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Aralık 2019Yayınlanma Tarihi:12 Aralık 2019

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.