UYKU KOLAYLAŞTIRIYOR
Scientific American Mind - Çeviri: Ayda Çayır- NP Grup
Uyurken zayıflamak mümkün. Vücut ağırlığınızla gece uykuda geçirdiğiniz süre arasında bir ilişki söz konusu.
Vücutta ghrelin ve leptin isimli iki hormon iştah kontrolünde rol oynuyor. Yeterince uyumadığımızda, açlık hissini arttıran ghrelin hormon düzeylerinde artış görülüyor. Buna karşın tokluk hissine katkıda bulunan leptin düzeylerinde azalma oluyor. Yapılan çalışmada kronik uykusuzluğa duçar olan kişilerde gece boyu ghrelin düzeylerinde anlamlı bir bozulma saptandı. Bu durum gün içerisinde iştah artışı ve zaman içerisinde kilo alımıyla sonuçlandı.
Uyku yoksunluğu ghrelin ve leptin hormon dengelerini bozmanın dışında, stres hormonu kortizol düzeylerinde artışa yol açıyor. Bu da karbonhidratça zengin, yüksek kalorili gıdalara duyulan arzuyu arttırıyor. Ayrıca, derin uyku fazında beyin tarafından salgılanan büyüme hormonu vücuttaki yağın enerjiye dönüştürülmesine yardımcı oluyor.
Derin uyku yeterli düzeyde değilse vücutta yağ birikimi oluyor. Gece boyu 90 dakikalık 5 uyku döngüsü olduğu düşünüldüğünde, uzmanlara göre erişkinler için en ideal uyku süresi minimum 7.5 saat. Uzun vadede kilo vermek, formda kalmak içinse üçlü bir strateji uygulayıp, diyet, egzersiz ve yeterli uyku alımına dikkat etmek gerekiyor.
Paylaş