Uykuda 'Gece terörü' çocukları vuruyor

Uykuda yapılanlar uyandıktan sonra hatırlanmayabiliyor...


Uykuda 'Gece terörü' çocukları vuruyor Gece terörü her yaş grubu çocukta görülebilirse de yaş arttıkça sıklığı azalır. Aniden bağırma ya da ağlamayla başlayan bir nöbet şeklindedir. Nöbet bittiğinde çocuk susar ve uyumaya devam eder. Uyandığında olup bitenleri hatırlayamaz. Tedavisi için bir uzmana başvurulması gerekir.

Uyku apne nasıl tedavi edilir?

Uyku apnenin tedavisinde bir çok yöntem kullanılmaktadır. Tedavi yöntemine hastalığın ağırlığına göre karar verilir. Açıkçası şikayetleri daha hafif olan hastalarda daha az agresif tedavi yöntemleri seçilir. Kilo vermek en önemli faktördür ve fazla kiloların verilmesi ile uyku apne hastalığı tamamen tedavi edilebilir. Diğer yöntemler ise, düzenli egzersiz, sigaranın bırakılması, uyku öncesi alkol ve sedatif ilaçlarının alınmamasıdır. Uykuya dalma sorunu olanlarda uyku öncesi yatakta daha çok vakit geçirilmesidir.

Cerrahi tedavi: Bu yöntemle boğazın arka kısmı açık tutulmaya çalışılır. Cerrahi horlama için mükemmel bir yöntem olup semptomatik olgularda ise tedavi başarısı düşüktür. Bu yüzden cerrahi, uyku apnenin tedavisinde ilk basamak tedavi olarak düşünülmemelidir. İki çeşit cerrahi yöntemi bulunmaktadır.

Sürekli pozitif havayolu basıncı: Bir maske aracılığıyla basınçlı hava verilir. Basınçlı hava ile havayolları açık tutularak apneler engellenmiş olur. Yöntem oldukça etkili olmakla birlikte bir parça sıkıcı olabilir. Yöntemi kullanma kararına hastalığın semptomlarının şiddeti ile tedavinin faydası arasındaki dengeye göre karar verilir. Tedavinin etkinliği göz önüne alındığında, semptomatik hastalarda en sık kullanılan yöntem.

Oral uygulamalar: Bu ağız koruma cihazı olup alt çeneye yerleştirilerek boğazın arka kısmındaki alanın açık kalmasını sağlar. Cihaz uyku esnasında kullanılırken uyandıktan sonra çıkarılır.

Gece terörü nedir?

Gecenin genellikle birinci yarısında non REM döneminde görülür. Çocuklarda yaygındır. Çocuk yaş grubunda her yaşta görülebilirse de yaş arttıkça sıklığı azalır. Aniden bağırma ya da ağlamayla başlayan bir nöbet şeklindedir. Çarpıntı sık nefes alıp vermeler olabilir. Bu sıradaki uyandırılma ve rahatlatma çabaları boşunadır. Nöbet bittiğinde çocuk susar be tekrar uyumaya devam eder. Uyandığında olup bitenleri hatırlayamaz.

Uykuda konuşma

Çocuklarda oldukça yaygındır. Ancak her yaşta görülebilir. Erkeklerde daha yaygındır. Yatakta kalkıp oturmak ve bu sırada konuşmak şeklinde olabileceği gibi odadan çıkmak, dolaşmak hatta mutfakta yemek yemek gibi davranışlar olabilir. Tüm bunlar sırasında kişi aslında derin uykudadır. Bu sırada hastalar kendilerine ya da çevredekilere karşı şiddet davranışı gösterebilirler.

UZM. DR. FUNDA GÜDÜCÜ SAĞIR
UZM. DR. AYŞE TÜRKÖZÜ

KAYNAK: //www.bugun.com.tr


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Ocak 2000

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.